Ελλάδα: Το λίκνο της δημοκρατίας μετατράπηκε σε Λίκνο Διαφθοράς...

 

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διενεργεί δεκάδες υποθέσεις κατάχρησης, υπεξαίρεσης, διαφθοράς κ.λπ., στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά από την ΕΕ για την ανάπτυξη και τη στήριξη της γεωργίας.

Συγκεκριμένα, οι υποθέσεις της EPPO περιέχουν στοιχεία για

σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 2017, συγκεκριμένα για «βοσκότοπους που δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθωθεί ή για γεωργικές εργασίες που οι ύποπτοι δεν έκαναν ποτέ».

Με αυτόν τον τρόπο οι πραγματικοί αγρότες στερήθηκαν την οικονομική ενίσχυση που δικαιούνταν.

Η EPPO διερευνά επί του παρόντος εντατικά πώς δημιουργήθηκε το σχέδιο, τη συμμετοχή των κρατικών αρχών, ειδικά των ανθρώπων που εργάζονται στον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της διανομής των χρημάτων – μια κρατική υπηρεσία που ονομάζεται ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη μεγάλη υπόθεση καταγράφηκε και υπόθεση διεκδίκησης δικαιωμάτων γης στη Βόρεια Μακεδονία!

Και αυτές οι υποθέσεις σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και απουσίας συστήματος και κράτους δικαίου χρονολογούνται από πολύ παλιά, πριν από οκτώ χρόνια, όταν οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) αποκάλυψαν μια σειρά από κακοτεχνίες και εγκληματικές συμπεριφορές στο ελληνικό κράτος.

Η Ελλάδα εξελίχθηκε σε λίκνο της διαφθοράς.

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ηγείται δεκάδων υποθέσεων στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν γεωργικά κονδύλια της ΕΕ από το 2017 για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν ή ενοικίαζαν ή για αγροτικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας από τους αγρότες τα χρήματα που τους οφείλονταν – αναφέρει το Politico.

Ανακαλύφθηκαν οι ψεύτικες αιτήσεις και μαζί τους οι αιτούντες.

Ορισμένοι από αυτούς έχουν ήδη συλληφθεί και οδηγηθεί σε δίκη. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς από τον Ελληνικό Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κατευθυντήριων Γραμμών και Εγγυήσεων για Κοινοτική Βοήθεια δεν έχει χρεωθεί ακόμη. Αντίθετα, και μέχρι στιγμής, κάθε φορά που επρόκειτο να γίνουν ενέργειες για την αποκάλυψη της απάτης, ο τότε Υπουργός Γεωργίας, λαμβάνοντας ορισμένα μέτρα και ενέργειες, σταμάτησε τα περαιτέρω βήματα της διαδικασίας για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη.


Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι τα υπεξαιρεθέντα κεφάλαια θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, γεγονός που θα κατατάσσει την υπόθεση αυτή ως μία από τις «μεγαλύτερες αγροτικές απάτες των τελευταίων ετών».

Ένα εγκληματικό σχέδιο τριών επιπέδων

Η έρευνα αποκαλύπτει ένα σχέδιο που λειτουργούσε σε τρία επίπεδα:

 η ελληνική κρατική υπηρεσία ΟΠΕΣΕΠΕ παρείχε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους βοσκότοπους στους τεχνικούς συμβούλους της. Εξάλλου, στελέχη της αλυσίδας απάτης «έκαναν τα στραβά μάτια» στις «ελαττωματικές» αιτήσεις ή εξέδωσαν τις λεγόμενες «εγκύκλιους», που βοήθησαν τους δράστες να αποφύγουν την έρευνα· και οι διευθυντές στο πρακτορείο που προσπάθησαν να «αντιμετωπίσουν το σχήμα» (υπήρχαν και τίμια άτομα στη διοίκηση, αλλά ήταν μειοψηφία) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

 Και όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τον συντονισμό ενός ανώτερου στελέχους, ο οποίος έχει πρόσβαση στον χάρτη των διαθέσιμων περιοχών και σε όσα έχουν ήδη αναφερθεί, επιβεβαίωσε στο Politico ανώνυμο στέλεχος του Υπουργείου Γεωργίας.
Οι περισσότερες από τις ψευδείς αιτήσεις έγιναν από την Κρήτη, η οποία έλαβε τα δύο τρίτα των «συνολικών γεωργικών επιδοτήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ το 2020», σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕ. Το «Politico» που γράφει αυτά είχε την πρώτη όψη σε «συμβάσεις και νομικά έγγραφα».

Υπεξαίρεσαν ευρωπαϊκά χρήματα για τη γεωργία εκτός Ελλάδας, δηλαδή στα Σκόπια!

Οι αιτούντες, Έλληνες πολίτες, έλαβαν κεφάλαια για γεωργικές εκτάσεις εκτός Ελλάδας σε 34 περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης για ένα μεγάλο «οικόπεδο στη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, το οποίο δεν είναι καν στην ΕΕ», αποκαλύπτει η ελληνική ερευνητική ιστοσελίδα Inside Story.


– Τους εντοπίσαμε το 2021 και τους ζητήσαμε να επιστρέψουν τα χρήματα. Αλλά το πρόβλημα στην περιοχή ήταν πολύ ευρύτερο, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος του ΟΠΕΚ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ακόμα υψηλής ευαισθησίας του θέματος.


Το εγκληματικό σχέδιο κατάχρησης ευρωπαϊκών χρημάτων για τη γεωργία στην Ελλάδα ήρθε στο φως πριν ξεκινήσει η ΕΕ συζητήσεις για τον καθορισμό ενός νέου μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού από το 2028 έως το 2034.

Το σκάνδαλο στην Ελλάδα δίνει άφθονο υλικό στους επικριτές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, γνωστής ως ΚΓΠ, η οποία αποτελεί το ένα τρίτο του επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ανατομία της απάτης στην Ελλάδα με αγροτικά κονδύλια της Ε.Ε

Τα κονδύλια της ΕΕ για τη στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων στην Ελλάδα διαχειρίζονται από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κατευθυντήριων Γραμμών και Εγγυήσεων για την Κοινοτική Βοήθεια (ΟΠΕΚ). Από το 2005, ο οργανισμός είναι ο μόνος φορέας στη χώρα που επιβλέπει την πληρωμή των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της ΚΓΠ.
Ο οργανισμός, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας, πληρώνει τρία δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε 900.000 δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων αγροτών, αγροτικών συνεταιρισμών και εξαγωγικών επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε μετά τις αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ το 2017 που άνοιξαν περισσότερα βοσκοτόπια στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο ευρύτερος ορισμός, για τον οποίο άσκησε πίεση η Ελλάδα, περιλάμβανε επίσης δασικούς βοσκότοπους και άλλες περιοχές πρασίνου. Ως αποτέλεσμα, οι επιλέξιμες εκτάσεις στην Ελλάδα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και μαζί και η «ευκαιρία διάπραξης απάτης».


Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ και οι τεχνικές εταιρείες που συνεργάζονταν μαζί τους ήταν οι πρώτοι που απέκτησαν πρόσβαση στα νέα αρχεία γης. Αμέσως μετά, άρχισαν να καταφθάνουν αιτήσεις από άτομα που ισχυρίζονταν ότι ήταν ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές βοσκοτόπων αλλά ζούσαν σε εντελώς διαφορετικά μέρη της χώρας από τα αγροτεμάχια για τα οποία υποβάλλονταν αίτηση, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εργάζονταν για τον οργανισμό και υπέβαλαν καταγγελίες, καθώς και έγγραφα εσωτερικού ελέγχου. Αυτά ακριβώς τα έγγραφα, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν από το γνωστό μέσο ενημέρωσης «Politico».

Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες (αιτητές) από την Ελλάδα ανέφεραν την ιδιοκτησία της γης χωρίς δικαιολογητικά, όπως συμφωνίες αγοραπωλησίας· αντί να εισάγετε έναν αριθμό στη φόρμα αίτησης.

Σύμφωνα με την οδηγία του ΟΠΕΚ, οι ελεγκτές του δεν ήταν υποχρεωμένοι να ελέγχουν συμβάσεις ή αρχεία περιουσίας ή να συγκρίνουν δηλώσεις με προηγούμενα έτη.
Κάποια αναφέρθηκαν ότι ανήκουν σε έναν χρήστη μέσα σε ένα έτος και μετά σε έναν άλλον το επόμενο έτος.

Το ίδιο κομμάτι γης δεν διεκδικείται ποτέ δύο φορές, υποδεικνύοντας ότι κάποιος σε υψηλότερη θέση, με πλήρη πρόσβαση στους δίσκους, ενορχήστρωσε το σχέδιο.

 Αυτό υποστηρίζουν πηγές της έρευνας που μίλησαν με ερευνητές δημοσιογράφους του Politico.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog