Ρήγμα στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία κατά Βρετανίας, οι ΗΠΑ αποσύρονται από Βαλτική...

Το διαλύουν – Ρήγμα στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία κατά Βρετανίας, οι ΗΠΑ αποσύρονται από Βαλτική – Zelensky: Άκυρο το deal ΗΠΑ – Ρωσίας Ο Zelensky σπεύδει προκλητικά και από φόβο αφού έχει περιθωριοποιηθεί όπως και η Ευρώπη να δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ΗΠΑ με Ρωσίας χωρίς την Ουκρανία θα την θεωρήσει παράνομη  - Financial Times: Οι ΗΠΑ ενδέχεται

να αποσύρουν στρατεύματα από τη Βαλτική εν μέσω συνομιλιών με τη Ρωσία

Ο προκλητικός Zelensky ο Ουκρανός Πρόεδρος δηλώνει ότι την συμφωνία Ρωσίας με ΗΠΑ για το Ουκρανικό την απορρίπτει αλλά η θέση του Ουκρανού Προέδρου δεν έχει καμία σημασία.
Ο Putin ο Ρώσος Πρόεδρος στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Trump τον αμερικανό Πρόεδρο ξεκαθάρισε ότι θέλει deal μεταξύ δύο ισότιμων χωρών ΗΠΑ και Ρωσίας για το Ουκρανικό και δεν θα δεχθεί διάλογο με τον παράνομο Zelensky.
Ο Trump δέχθηκε το αίτημα του Putin και στις 18 Φεβρουαρίου 2025 στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας αντιπροσωπείες των δύο χωρών – θα συμμετέχουν Rubio ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και ο Lavrov ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας - θα συναντηθούν ξεκινώντας τις πρώτες ουσιώδεις συζητήσεις για το Ουκρανικό.
Ο Zelensky σπεύδει προκλητικά και από φόβο αφού έχει περιθωριοποιηθεί όπως και η Ευρώπη να δηλώσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ΗΠΑ με Ρωσίας χωρίς την Ουκρανία θα την θεωρήσει παράνομη και δεν θα την αποδεχθεί.

Εικόνα διάλυσης στο ΝΑΤΟ


Την ίδια στιγμή ρήγμα υπάρχει στο ΝΑΤΟ όχι μόνο μεταξύ ΗΠΑ και υπολοίπων κρατών της Συμμαχίας αλλά και μεταξύ του Ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ.
Η δόλια πρόταση του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer να προτείνει ειρηνευτικό σώμα στην Ουκρανία, απορρίπτεται από την Γερμανία αλλά υποστηρίζεται από την Γαλλία.
Η Ιταλία ζητάει σοβαρότητα και Σύνοδο Κουρφής όχι απλά συναντήσεις με λίγους στο Παρίσι.
Η Ουγγαρία είναι κατά της αποστολής στρατευμάτων ενώ και η Πολωνία είναι αρνητική στην αποστολή στρατευμάτων... στο ΝΑΤΟ υπάρχει μεγάλο χάσμα...
Γενικά υπάρχουν 7 με 9 κράτη της Συμμαχίας που είναι κατά της αποστολής στρατευμάτων, οι περισσότερες χώρες δεν εκφράζουν άποψη και ελάχιστες είναι θετικές Βρετανία και Γαλλία και κάποιες της Βαλτικής και Σκανδιναβίας.
Η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει…
Εάν δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ομόφωνα όποιος ξένος στρατιώτης φθάσει στην Ουκρανία θα θεωρηθεί νόμιμος στόχος… οι Ρώσοι είναι αποφασισμένοι να τους σκοτώσουν όλους εάν αψηφήσουν την Ρωσική απαίτηση.
Προφανώς και οι Ρώσοι ζητούν Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ γιατί η Ρωσία και η Κίνα τα μόνιμα μέλη θα καταψηφίσουν αυτή την πρόταση ενώ και οι αμερικάνοι έχουν ξεκαθαρίσει θα πουλήσουμε όπλα στην Ευρώπη αλλά δεν θα στείλουμε στρατό…

Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ έβαλαν το... πιστόλι στον κρόταφο του Zelensky - «Έχεις 1 ώρα να υπογράψεις την εκχώρηση της Ουκρανίας»

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέμενε συζητήσεις για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης και όχι για παραχωρήσεις φυσικών πόρων...
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessant, έδωσε στον Πρόεδρο Volodymyr Zelensky διορία μόλις μίας ώρας για να υπογράψει αμερικανικό μνημόνιο που απαιτούσε την παραχώρηση του συνόλου του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη σχετική αποκάλυψη προέβη ο Economist, επικαλούμενο πηγές κόντά στη Bankova.
Την ίδια στιγμή το έντυπο αποκαλύπτει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ανέμενε συζητήσεις για τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης και όχι για παραχωρήσεις φυσικών πόρων.

Άρνηση Zelensky και νέες πιέσεις στο Μόναχο

Τελικά, ο Zelensky αρνήθηκε να υπογράψει το έγγραφο και μετέφερε τη συζήτηση στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Εκεί, οι Αμερικανοί επανήλθαν με νέες πιέσεις, απαιτώντας από την ουκρανική πλευρά να δεσμευτεί για την εκχώρηση ορυκτού πλούτου ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αντάλλαγμα για τη στρατιωτική βοήθεια που έχει ήδη παρασχεθεί.
Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, η ουκρανική ομάδα είχε συμφωνήσει να αναβάλει την υλοποίηση και να ξεκινήσει διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα.
Σε συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο, ο Zelensky δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν επιθυμεί να υπογράψει το μνημόνιο χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Financial Times: Οι ΗΠΑ ενδέχεται να αποσύρουν στρατεύματα από τη Βαλτική εν μέσω συνομιλιών με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος Trump μπορεί να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βαλτική και τη Δυτική Ευρώπη εν μέσω συνομιλιών με τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, υποστηρίζουν οι Financial Times.

«Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο Trump είναι πιθανό να συμφωνήσει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Βαλτική και πιθανώς δυτικότερα, αφήνοντας την ΕΕ ευάλωτη στη ρωσική στρατιωτική δράση».
Οι Financial Times περιγράφουν τις αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ J.D. Vance στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, καθώς και τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την Ουκρανία, που έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Φεβρουαρίου 2025.
Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Vance, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Mark Rutte, μίλησε για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών από τις ευρωπαϊκές χώρες και για πιο δίκαιη κατανομή του βάρους εντός της συμμαχίας.
Οι ΗΠΑ έχουν πάψει να θεωρούνται σύμμαχος στον οποίο μπορούν να βασίζονται οι Ευρωπαίοι.

Ο Βρετανός Keir Starmer αναζητά την ευκαιρία να κρατήσει τον Trump μακριά από την Ουκρανία - Κάνει όμως ένα λάθος

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer φοβάται τις συνέπειες του αποκλεισμού του Λονδίνου από τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την Ουκρανία.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer έγραψε στην Daily Telegraph ότι η χώρα του θα μπορούσε να διαδραματίσει «ένα μοναδικό ρόλο στη διασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία που εγγυάται την κυριαρχία της μακροπρόθεσμα».
Αυτό είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον Keir Starmer, προκειμένου «να αποτραπεί ο Putin από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον».

Λίγα λόγια για τη μοναδικότητα…του μίσους

Το Λονδίνο μάχεται εναντίον της Ρωσίας με μοναδικό τρόπο δεκαετίες και μόνο περιστασιακά κάνει διάλειμμα.
Τα σχέδια για την καταστροφή της Σοβιετικής Ένωσης αναπτύχθηκαν υπό βρετανική επίβλεψη και μέχρι σήμερα οι θησαυροί των ρωσικών φιλελεύθερων ελίτ φυλάσσονται στο Λονδίνο.
Ήταν η Βρετανία που εμπόδισε τον Zelensky να υπογράψει τις Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης και προσπαθεί να το κάνει ξανά σε διαφορετικό επίπεδο.

Η Βρετανία δεν θα πάρει ούτε ένα κομμάτι από την ουκρανική πίτα

Το θέμα όμως δεν αφορά την μελλοντική «επιθετικότητα» του Putin, αλλά για το γεγονός ότι ετοιμάζεται διχασμός της Ουκρανίας μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και ΗΠΑ, όπου η Βρετανία δεν θα πάρει ούτε ένα «κομμάτι της πίτας».
Ουκρανικές πηγές γράφουν ευθέως ότι το έγγραφο για τη διαίρεση των φυσικών πόρων μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου υποβλήθηκε σε επεξεργασία από κοινού με εκπροσώπους της M-16.
Το ουκρανικό καθεστώς «προσπάθησε να μην εγκαταλείψει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις ορέξεις τους».
Ο φόβος του Keir Starmer εντείνεται από το γεγονός ότι δεν είναι το Κίεβο, αλλά η Ρωσία που μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία με τον Trump για παραχωρήσεις ουκρανικών κοιτασμάτων, ενώ το Λονδίνο, ακόμα κι αν συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν θα έχει την ευκαιρία να το κάνει λόγω αυτής της «μοναδικότητας».

Εξηγείται γιατί η Βρετανία θέλει να στείλει στρατό στην Ουκρανία

Αυτός είναι ο λόγος που ο Keir Starmer λέει ότι είναι έτοιμος να στείλει βρετανικά στρατεύματα στην Ουκρανία μετά την κατάπαυση του πυρός και ζητά από την ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες.
Υποθέτουμε ότι ετοιμάζει ήδη το «Gauleiter» του - τον πρώην αρχιστράτηγο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valeriy Zaluzhny (πρεσβευτής στο Λονδίνο), ο οποίος προβάλλεται σε μεγάλο βαθμό ως νικητής των μελλοντικών εκλογών.

Ο Trump τα γνωρίζει όλα αυτά και αφοπλίζει το ΝΑΤΟ από την παράγραφο 5 του Χάρτη της Συμμαχίας

Ο Trump βλέπει ξεκάθαρα αυτές τις προθέσεις του «συμμάχου» του, γι' αυτό και ακύρωσε την παράγραφο 5 του Χάρτη του ΝΑΤΟ για την αμοιβαία βοήθεια στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Ο Trump σημείωσε επίσης την έκκληση του Keir Starmer «να αποτραπεί η επανάληψη της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπου οι ΗΠΑ διαπραγματεύτηκαν απευθείας με τους Taliban και απομάκρυναν την αφγανική κυβέρνηση».
Αυτό λέγεται κατευθείαν στο πρόσωπο του Trump, ο οποίος συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι δεν είναι ο Biden.
Αυτή η δήλωση είναι το μοιραίο λάθος του Keir Starmer.

Η Βρετανία δεν έχει τη δύναμη

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Keir Starmer μπλοφάρει ότι δήθεν κρατάει ένα δυνατό φύλλο στο χέρι του.
Στην πραγματικότητα, η Βρετανία δεν μπορεί να επιστρέψει ούτε στο επίπεδο του 2,5% του ΑΕΠ (5 δις στερλίνες) για στρατιωτικές δαπάνες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 3% για να αποκατασταθεί η μαχητική ικανότητα του στρατού.
Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να χρεωθεί, να αυξήσει τους φόρους και να μειώσει τις κοινωνικές παροχές.
Με το ποσοστό αποδοχής του Keir Starmer στο 23%, μια τέτοια πολιτική απειλεί άλλες πρόωρες γενικές εκλογές με τον Nigel Farage που είναι φιλικός στον Trump με το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του να έρχονται στην εξουσία ήδη στις δημοσκοπήσεις είναι στο 21%.

Η Βρετανία δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει, γιατί ακόμα κι αν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατακλυστούν με όπλα, αυτό δεν θα σώσει το καθεστώς Zelensky, το οποίο οι Ουκρανοί δεν εμπιστεύονται και για το οποίο δεν θέλουν να πεθάνουν στο μέτωπο.

Η Ρωσία έχει πολύ δυνατό χέρι.
Η οικονομία αναπτύσσεται, παρέχει στρατιωτικές και κοινωνικές πληρωμές, η ηγεσία έχει την υποστήριξη του πληθυσμού και ο στρατός έχει επιτυχίες στο μέτωπο, ενώ υπάρχει επίσης αρνητική εμπειρία από προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Πολλά θα γίνουν σαφέστερα στις συνομιλίες στο Ριάντ της Σαουδικής ρΑραβίας, που θα ξεκινήσουν στις 18/2/2025 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Lavrov της Ρωσίας και Rubio των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr