Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της, 370 εκατομμύρια Ευρωπαίοι κλήθηκαν στις κάλπες σε τεταμένη ατμόσφαιρα με τις κύριες χώρες της Ένωσης να επιβεβαιώνουν ότι είναι ευάλωτες στις ρωσικές επιθέσεις παραπληροφόρησης.
Έλεγχος στη μετανάστευση
Η Ολλανδία άνοιξε χθες, καθώς οι ψηφοφόροι άρχισαν να ψηφίζουν στις επτά και μισή το πρωί (05:30 GMT), αυτές οι μαραθώνιες εκλογές που ολοκληρώνονται την Κυριακή, την ημέρα κατά την οποία οι πιο εξέχοντες ψηφοφόροι θα είναι πολίτες της Γερμανίας και της Γαλλίας δύο μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις στην Ένωση.
Εν τω μεταξύ, το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV), με επικεφαλής τον δεξιό Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου, προχώρησε στις δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία.
Ακόμα κι αν εγκαταλείψει τη δέσμευσή του να οργανώσει ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρόγραμμά του παραμένει βαθιά σκεπτικιστικό σχετικά με τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Θέλουμε λιγότερη μετανάστευση, θέλουμε σκληρότερους νόμους και πολιτικές για το άσυλο, θέλουμε να είμαστε και πάλι υπεύθυνοι για τις επιλογές μας», είπε ο Βίλντερς χθες καθώς έφευγε από το δημαρχείο της Χάγης, όπου ψήφισε.
Ακροδεξιές δυνάμεις
Η Ολλανδία είναι μια από τις χώρες όπου οι εθνικιστικές, δεξιές και άλλες σκεπτικιστικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να πρωτοστατήσουν στις εκλογές.
«Ένα είδος ομαλοποίησης»
Στο πλαίσιο αυτό, η Ναταλί Μπρακ/Nathalie Braque, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, θεώρησε ότι η ιδιαιτερότητα αυτών των εκλογών δεν έγκειται στην άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά μάλλον σε «ένα είδος ομαλοποίησής» της.
Εξήγησε επίσης ότι «η ιδέα της συνεργασίας με ορισμένες ακροδεξιές δυνάμεις έχει γίνει σχεδόν φυσιολογική, δεδομένης της παρουσίας συμμαχιών σε εθνικό επίπεδο που έχουν σχηματιστεί με την ακροδεξιά», σύμφωνα με όσα ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο. .
«Δύσκολες στιγμές»
Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα από τα πρώτα καθήκοντα του νέου κοινοβουλίου, του οποίου οι κατευθύνσεις θα εμφανιστούν το απόγευμα της Κυριακής, θα είναι να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει τις επιλογές των «υψηλών θέσεων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων στο μπλοκ στο οποίο οι 27 ηγέτες θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε αυτά στη σύνοδο κορυφής που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στα τέλη Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά την προεδρία της Κομισιόν, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί δεύτερη θητεία και ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (δεξιά), την πρώτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλή θέση.
Αλλά μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί στο τέλος των παραδοσιακών νυχτερινών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, καθώς ακόμη και αν η φον ντερ Λάιεν επιλεγεί από τους ηγέτες των 27 χωρών, πρέπει να λάβει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της ολομέλειας στις Στρασβούργο στα μέσα Ιουλίου, διαφορετικά θα πρέπει να επιστρέψει στο μηδέν.
Εν τω μεταξύ, ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ /Sebastien Maillard από το Γαλλικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ/Jacques Delors θεώρησε ότι «είναι δύσκολοι καιροί και πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα», προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ενός κενού ηγεσίας.
Εξήγησε επίσης ότι «διακυβεύεται η ευρωπαϊκή ικανότητα να ενσαρκώνει τη δημοκρατία, να βρίσκει διεξόδους και να διατηρεί ένα ελάχιστο επίπεδο συνοχής απέναντι στον Πούτιν, απέναντι στην Κίνα και στον μελλοντικό Αμερικανό πρόεδρο», αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν στην επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Εάν ο «μεγάλος συνασπισμός», που περιλαμβάνει τις τρεις μεγάλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταφέρει να διατηρήσει την πλειοψηφία του, το περιθώριο ελιγμών του μπορεί να συρρικνωθεί σημαντικά και μπορεί να χρειαστεί πρόσθετες δυνάμεις, που θα απαιτήσουν έντονες διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πρώτη πολιτική δύναμη αναμένεται να παραμείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ακολουθεί η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.
Αλλά το στοίχημα έγκειται στο να γνωρίζουμε ποιος θα φτάσει στην τρίτη θέση που καταλαμβάνει αυτή τη στιγμή στο μπλοκ «Ανανέωση» ή «Ανανέωση Ευρώπης» (το οποίο περιλαμβάνει το Κόμμα της Αναγέννησης με επικεφαλής τον Εμμανουέλ Μακρόν) υπό το φως της παρακμής και της απειλής από την άνοδο των δύο ακροδεξιών -μπλοκ πτερυγίων.
—