Κουρδικά καντόνια Συρίας: Αναβλήθηκαν οι εκλογές αλλά παραμένει ο στόχος για ανεξάρτητο Κουρδιστάν...

 Οι εκλογές της κουρδικής αυτοδιοίκησης που είχαν προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου σε περιοχές της βόρειας Συρίας που απαρτίζουν τα λεγόμενα κουρδικά καντόνια, αναβλήθηκαν λόγω πιέσεων από την Άγκυρα, αλλά και τις παραινέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Μετά την εξέλιξη αυτή οι ηγέτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο.

Όπως είχε ανακοινωθεί, στις εκλογές που προκήρυξαν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες πρωτοστατεί το Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης -PYD, είχαν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις περιοχές της Τζαζίρα, Ντέιρ εζ Ζορ, Τάμπκα, Φιράτ, Μανμπίτς και τμήματα του Αφρίν. Μάλιστα, θα συμμετείχαν σε αυτές έως και τριάντα κουρδικά κόμματα.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα ήταν αντίθετη στις εκλογές αυτές και ότι η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός «Κράτους της Τρομοκρατίας» στη βόρεια Συρία.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, όπου αναφέρθηκε ότι «ομάδες όπως το PKK, το PYD και το YPG, που έχουν μετατρέψει τα εδάφη που κατέλαβαν στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας σε τόπους αναπαραγωγής τρομοκρατίας , απειλούν τόσο την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και του Ιράκ όσο και την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

«Φόβος» για ανεξάρτητο Κουρδιστάν

Η Τουρκία έχει επίσης διαπραγματευτεί μέσω διπλωματικών διαύλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αποτρέψει τη διεξαγωγή «εκλογών» στη βόρεια Συρία.

Πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Άντονι Μπλίνκεν στην Πράγα, έφερε υπόψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ τις ανησυχίες της Άγκυρας.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που ανέφερε η τουρκική έκδοση του ραδιοφώνου Deutsche Welle, η Τουρκία ανησυχεί ότι οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία δεν θα περιοριστούν στη διεξαγωγή τοπικών «εκλογών» και θα προκηρύξουν γενικές «εκλογές» στο επόμενο στάδιο, οι οποίες, σύμφωνα με την Άγκυρα , θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαίρεση της Συρίας και στη δημιουργία δομημένης κουρδικής αυτονομίας στην περιοχή, παρόμοια με αυτή που υπάρχει ήδη στο βόρειο Ιράκ.

Δεν αποκλείεται νέα εισβολή του τουρκικού στρατού

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Τουρκία εξετάζει διάφορες επιλογές που αποκλείουν μια τέτοια εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής νέων χερσαίων επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία.

Εδώ και μήνες η Τουρκία σχεδιάζει μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ τους καλοκαιρινούς μήνες για να βάλει τέλος στην παρουσία ένοπλων μονάδων του PKK εκεί. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η Άγκυρα δεν έλαβε την αναμενόμενη υποστήριξη για αυτή την επιχείρηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράκ και το Ιράν.

Υποτίθεται ότι η επόμενη αναβολή των «εκλογών» από τις 11 Ιουνίου σε μεταγενέστερη ημερομηνία επηρεάστηκε επίσης από την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει τις εκλογές που σχεδιάζουν οι Κούρδοι επειδή δεν υπάρχει επί του παρόντος τρόπος να γίνουν ελεύθερες, δίκαιες και διαφανείς στη Συρία, όχι όμως να μην γίνουν.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον δεν ανησυχεί για την ιδέα να σχηματίσουν οι Κούρδοι τα δικά τους όργανα διοίκησης στη βόρεια Συρία, αλλά για την έλλειψη κατάλληλων συνθηκών για αυτούς. Πιθανότατα, γι’ αυτό, παρά τις μαζικές πιέσεις από την Τουρκία, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δεν ακύρωσαν τις προγραμματισμένες εκλογές, αλλά τις ανέβαλαν.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι «οι εκλογές που διεξάγει η τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD/YPG θα πρέπει να ακυρωθούν άμεσα».

«Η Τουρκία δεν μπορεί να δεχτεί μια τέτοια κατάσταση. Ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Άμυνας έχουν διαβιβάσει όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για αυτό το θέμα», προειδοποίησε το Υπουργείο Άμυνας.

Η Δαμασκός απέφυγε οποιαδήποτε εμπλοκή

Είναι ενδιαφέρον ότι η επίσημη Δαμασκός και η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ απέχουν μέχρι στιγμής να σχολιάσουν τα εκλογικά σχέδια των Κούρδων.

Στις 4 Ιουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ αλ Μικντάντ είπε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι η κύρια προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με την Άγκυρα είναι η συμφωνία της Τουρκίας να ανακοινώσει την ετοιμότητά της να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη βόρεια Συρία.

Με τη σειρά του, ο Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σε συνάντηση με ακτιβιστές του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ ότι ήταν έτοιμος να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο με τους Κούρδους.

The Hellenic Information Team