Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Φτωχά ή αποκλεισμένα 4 στα 10 παιδιά...Σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν περίπου τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ε.Ε., σύμφωνα
με τα στοιχεία του 2015 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Όπως αναφέρει η Eurostat, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 37,8% των παιδιών (περίπου 710.000 παιδιά), έναντι 28,7% το 2010, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση που σημειώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία πενταετία.
Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. μειώθηκε από 27,5% το 2010 σε 26,9% το 2015 (περίπου 25,26 εκατομμύρια παιδιά).
Στην υπόλοιπη Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ 2010-2015 του ποσοστού των παιδιών που ζουν στο όριο της φτώχειας καταγράφεται στην Κύπρο (7,1 ποσοστιαίες μονάδες) και στην Ιταλία (4 ποσοστιαίες μονάδες).
Επίσης, τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας καταγράφονται στη Ρουμανία (46,8%), στη Βουλγαρία (43,7%), στην Ελλάδα (37,8%), στην Ουγγαρία (36,1%), στην Ισπανία 34,4%) και στην Ιταλία (33,5%).
Αντίστοιχα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (14%), στη Φιλανδία (14,9%) και στη Δανία (15,7%).

Φτώχεια και μορφωτικό επίπεδο

Στην έκθεση της Eurostat σημειώνεται η σχέση ανάμεσα στη φτώχεια και το μορφωτικό επίπεδο των οικογενειών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, το ποσοστό των παιδιών που είναι εκτεθειμένα στον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στην Ε.Ε. μειώνεται στο μέτρο που αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο των γονιών τους.
Στην Ελλάδα, το 73% των παιδιών οι γονείς των οποίων είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (έως 

γυμνάσιο) απειλούνταν με φτώχεια, έναντι 19% των παιδιών που ζούσαν με γονείς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, όταν τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 65,5% και 30,3%.

Επίσης, σύμφωνα με τη Eurostat, ένα παιδί έως και 17 ετών βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν ζει σε νοικοκυριό, το οποίο είτε έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος, είτε στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών, είτε ζουν με γονείς που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της ανεργίας. 


efsyn.gr 
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.