Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Πρώτη η Ελλάδα στην Ευρώπη σε αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ...

Σχόλιο του Κλεισθένη: Αλήθεια τι ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι οι δαπάνες για την παιδεία; για την υγεία; 
ΠΡΩΤΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΙ ΗΠΑ.


Η συγχαρητήρια δήλωση του
Μπάρακ Ομπάμα προς την Ελλάδα για την τήρηση της δέσμευσης για το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, δεν ήταν τυχαία.
Και αυτό διότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ την παρουσίασε ως πρότυπο για τις άλλες χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ερευνήτρια του Bruegel, Justine Feliu , από τις 28 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, που είναι πρώτη σε δαπάνες στην Ευρώπη με 2,4% του ΑΕΠ της, μόνο η Εσθονία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 2%. Η Γαλλία ξόδεψε το 2015 λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, ενώ Ιταλία και Γερμανία λιγότερο από το 1,2%.


Οι δαπάνες του κάθε μέλους για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, το 2015, καθώς και οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το 2016.
Ανεξαρτήτως, η Βορειοατλαντική Συμμαχία προβλέπει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις δαπάνες για την Άμυνα μέσα στο 2016, κυρίως λόγω της προσφυγικής κρίσης και των ανησυχιών για μία πιθανή ρωσική απειλή.
Πλέον, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει επαναφέρει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες στο προσκήνιο, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός κατά την προεκλογική του εκστρατεία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Ουάσιγκτον στη χρηματοδότησή του.

Φωτογραφία: EUROKINISSI
iefimerida.gr
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.