Βουλγαρία, βίαια διαμαρτυρία ακροδεξιών κατά της αντιπροσωπείας της ΕΕ...

 

Πολλές χιλιάδες υποστηρικτές του υπερεθνικιστικού κόμματος Αναγέννηση (Βαζάζντρανε) της Βουλγαρίας συγκρούστηκαν με την αστυνομία καθώς προσπαθούσαν να εισβάλουν στην έδρα της Αντιπροσωπείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας

ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να στραφεί στο ευρώ από τις αρχές του επόμενου έτους, αναφέρει το Reuters.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, φωνάζοντας «Παραιτηθείτε» και «Όχι στο ευρώ», πέταξαν κόκκινες μπογιές, κροτίδες και βόμβες μολότοφ στο κτίριο της αποστολής της ΕΕ στη Σόφια, πυρπολώντας την πόρτα της εισόδου προτού τους απομακρύνει η αστυνομία.

Περίπου δέκα αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και έξι άτομα συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η βουλγαρική αστυνομία.

Η κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση στο κτίριο, δηλώνοντας ότι τέτοιες ενέργειες «είναι απαράδεκτες και αντιβαίνουν στις αρχές του κράτους δικαίου».

Η διαμαρτυρία ξεκίνησε μπροστά από την κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας, όπου διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων αξιωματούχων.

Αστυνομικός προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά στην εξώπορτα της αντιπροσωπείας της ΕΕ

Κάποιοι έφεραν σημαίες της Βουλγαρίας, της Σοβιετικής Ένωσης και της πρώην ΛΔΒ, ενώ άλλοι κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Δεν θέλουμε το ευρώ».

«Δεν θέλουμε να καταστραφεί η οικονομική ανεξαρτησία της Βουλγαρίας, θέλουμε να διατηρήσουμε το βουλγαρικό λέβα».

«Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας», δήλωσε στον Τύπο ο Κωσταντίν Κωσταντίνοφ, πρόεδρος του κόμματος της ‘Αναγέννησης’.

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα, η έβδομη σε τέσσερα χρόνια, επιβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ το 2026.

Ο Πρωθυπουργός Ρόζεν Ζελιάζκοφ έχει θέσει στόχο ελλείμματος 3% για το 2025, ανοίγοντας το δρόμο για την εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2026.

Οι Βούλγαροι είναι διχασμένοι σχετικά με την εισαγωγή του ευρώ, με πολλούς να ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει αυξήσεις τιμών, όπως συνέβη στην Κροατία το 2023.

 Η ‘Αναγέννηση’, η οποία κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα και την εθνική στατιστική υπηρεσία ότι «κατασκευάζουν δεδομένα» για να επιτρέψουν την εισαγωγή του ευρώ, κάλεσε σε ευρεία δημόσια συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υιοθέτησης του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ όπου το λεβ είναι εδώ και καιρό συνδεδεμένο με το ευρώ, θα προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις εάν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα και λάβει αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας που της επιτρέπουν να χρηματοδοτείται με χαμηλότερο κόστος.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ  – Echedoros.blog