Η Κεντρική Επιτροπή αποκλείει την υποψηφιότητα Κασσελάκη μέσω πόθεν έσχες...

ΣΥΡΙΖΑ: Ένταση στην Κεντρική Επιτροπή – Γιατί αποχώρησαν υποστηρικτές του Κασσελάκη Όμως, η υπερψήφιση της πρόταση Σπίρτζη δημιούργησε ένταση και αποχωρήσεις: Οι αποχωρήσαντες, περίπου 60 άτομα, είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και βγήκαν από την αίθουσα της συνεδρίασης, φωνάζοντας

συνθήματα, όπως το “Η βάση μπορεί να φέρει την ανατροπή”. «Έχασαν τις 4 ψηφοφορίες και πριν την 5η και τελευταία έφυγαν από την συνεδρίαση για να σπάσουν την απαρτία» σχολιάζουν πηγές των 87, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Η πρότασή για δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που κατέθεσε στη διάρκεια της τοποθέτησης του ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, πέρασε με οριακή πλειοψηφία (υπέρ: 87 ψήφοι και κατά 84) ήταν που έφερε την ένταση. Οι υποστηρικτές του καθαιρεθέντος προέδρου την θεωρούν “φωτογραφική” για να μην είναι εκ νέου υποψήφιος, κάτι που έχουν υποστηρίξει δημοσίως στελέχη των “87”, όπως η Όλγα Γεροβασίλη.

Να σημειωθεί ότι πέρασε (με άνετη πλειοψηφία) και η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου που προβλέπει ότι συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.

Για απόπειρα χειραγώγησης της εκλογής προέδρου κάνει λόγο σε δήλωσή της η Νίνα Κασιμάτη που υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη: “Η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας”. Οκτώ μέλη της Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι η ανακοίνωση της Επιτροπής, που κυκλοφόρησε νωρίτερα το Σάββατο, ήταν προϊόν αντιδεοντολογικών, όπως τις χαρακτηρίζουν, ενεργειών από τον συντονιστή.

Τί προβλέπει το χρονοδιάγραμμα

Με την πρόταση των “87” για το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών συντάχτηκε και ο πρόεδρος της ΚΟ Νίκος Παπάς, η πρόταση του οποίου για την διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου δεν πέρασε. Θυμίζουμε ότι οι “87” στήριξαν την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, που εισηγήθηκε να πραγματοποιηθεί κατάθεση υποψηφιοτήτων έως τις 24 Οκτωβρίου και εκλογές έναν μήνα, στις 24 Νοεμβρίου.

Ακόμη, στην εισήγηση της, η Πολιτική Γραμματεία πρότεινε συνέδριο στον ΣΥΡΙΖΑ από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου με αντικείμενο έγκριση των υποψηφιοτήτων και κείμενο πολιτικής απόφασης, ενώ ως προς τις προϋποθέσεις για τις υποψηφιότητες αναφέρεται ότι θα απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Eιδικότερα, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας έχει ως εξής:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

Διαφωνώντας με την εισήγηση, η γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη πρότεινε διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου πολιτικών θέσεων και ανακήρυξης υποψηφιοτήτων στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και αν χρειαστεί δεύτερος γύρος στις 9 Νοεμβρίου. Με την εισήγηση διαφώνησε και ο βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης,  που επανέλαβε τη θέση του για κατάθεση των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, πρώτη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου και δεύτερη στις 10 του ίδιου μηνός. Οι προτάσεις των δύο απορρίφθηκαν.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μετέχει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος βρίσκεται στην Άρτα (σε μια επίσκεψη με μηνύματα στην Όλγα Γεροβασίλη, καθώς πρόκειται για την ιδιαίτερη πατρίδα της). Από Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές που θέλει να πραγματοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Ράνια Σβίγκου

«Εδώ μέσα δεν υπάρχουν ούτε αντίπαλοι, ούτε εχθροί. Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά και οι πολιτικές της. Οι προσωπικές επιθέσεις, οι χαρακτηρισμοί, δεν ανήκουν στην κουλτούρα του αριστερού, προοδευτικού χώρου», τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της, η Ράνια Σβίγκου.

«Πρέπει η συζήτηση να επιστρέψει στην πολιτική. Να δοθεί χρόνος στις οργανώσεις μας, σε κάθε μέλος του κόμματος, να σκεφτεί, να συζητήσει, να πάρει θέση με βάση τα ερωτήματα και το επίδικο της σημερινής συγκυρίας. Να καταθέσουμε τις απόψεις μας, με πρώτους τους υποψηφίους προέδρους, για το πολιτικό πλαίσιο, για την επόμενη μέρα, για τους στόχους μας, για το πρόγραμμά μας.

«Μπορούμε και πρέπει, να λειτουργήσουμε ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα, σε αυτό της ανασυγκρότησης και ανανέωσης του κόμματος, αλλά και στο πεδίο της αντιπολίτευσης Να εκπληρώσουμε την εντολή που πήραμε για μαχητική, αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση και να αγωνιζόμαστε, μέσα κι έξω από τη βουλή, για να φύγει αυτή η κυβέρνηση της Δεξιάς, της συντήρησης, της διαπλοκής, που νοιάζεται μόνο για τους λίγους αλλά ισχυρούς», επισήμανε, προσθέτοντας πως «να βάλουμε τα θεμέλια για έναν σύγχρονο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρωταγωνιστή των εξελίξεων, στην πρώτη γραμμή της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών».

«Πρέπει να σταθούμε ξανά, όπως το κάναμε σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές για την κοινωνία και τον τόπο, στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παύλος Πολάκης 

Υπέρ της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 5 Οκτωβρίου και εκλογών στις 3 και 10 Νοεμβρίου τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή. Ο κ. Πολάκης έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του: «Σύντροφοι και συντρόφισσες, νομίζω ότι όλοι είδαμε τι έγινε χθες. Μια θεία από τη Νιγηρία ήταν η αιτία για την αθώωση του Παπαντωνίου. Μετά τα αδιευκρίνιστά του Γεωργιάδη, μετά την πεθερά του Αβραμόπουλου, μετά την αθώωση της συμμορίας του ΚΕΕΛΠΝΟ παρά τη συντριπτική καταδικαστική εισαγγελική πρόταση, αθωώνεται και ο Παπαντωνίου. Το κλίμα που περνάει στο λαό είναι ότι κάνουν ότι θέλουν, το στήνουν όπως θέλουν και ότι ο Μητσοτάκης θα κυβερνάει για πολλά χρόνια ακόμα με τη συμβολή όλων αυτών των μηχανισμών του βαθέως κράτους.

Απέναντι σε όλο αυτό, εμείς σύντροφοι αγαπημένοι, εξακοντίζουμε ο ένας στον άλλο κουβέντες για πραξικοπήματα. Τη δευτερομιλία του Στέφανου μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής, την εξέλαβα ως μια λυπημένη αντίδραση σε ένα αποτέλεσμα που δεν το περίμενε. Κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα της ΚΕ να ψηφίζει πρόταση μομφής, κανείς δεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα να λάβει απόφαση για τον τρόπο ψηφοφορίας.

Ο ίδιος ο Στέφανος φάνηκε να αποδέχεται το αποτέλεσμα, μαζεύοντας την άλλη μέρα πράγματα από το γραφείο του. Ξαφνικά, τέσσερεις μέρες μετά άρχισε να χύνεται αυτός ο ποταμός δηλητήριου. Γιατί δεν πάμε καθαρά και ξάστερα στη βάση για να ψηφήσουμε και να αποφασίσουμε ξανά; Από τους περισσότερους από εσάς μπορώ να δεχτώ ότι και να πείτε. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ από τον Αντώναρο ή από τον Σπηλιωτόπουλο να μιλάνε για πραξικοπηματίες.

Όλοι ξέρετε ότι στήριξα αρχικά το Στέφανο, προσπάθησα να βοηθήσω, συγχωρέσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια… Καλώ τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής δυο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος…

Τέλος, θα πρέπει να γίνουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες αλλαγές στην εκφώνηση του προγράμματος μας. Είναι άλλο πράγμα να λες μειώνω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλο να λες επιστρέφω στα 9 δολάρια από τα 25 το κέρδος ανά βαρέλι, είναι άλλο πράγμα να λες ρυθμίζω το target model και άλλο να λες όριο στην τιμή της χονδρικής του ρεύματος από τη ΔΕΗ που την επαναφέρουμε σε δημόσιο έλεγχο, είναι άλλο πράγμα να λες θα μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια και άλλο θα μπει διατίμηση στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Το ένα είναι σύγκρουση με τη διαπλοκή με συγκεκριμένο τρόπο που αναιρεί τα υπερκέρδη και κάνει αναδιανομή υπέρ των φτωχών και το άλλο είναι “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”».

Νίκος Παππάς για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

«Ακούω κουβέντες περί πραξικοπήματος, διαβάζω αθλιότητες περί χούντας. Το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές. Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη “Xούντα” και η λέξη “πραξικόπημα”. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί Xούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση», σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Στη ΔΕΘ είχαμε μια συνεκτική παρουσία με προτάσεις. Εχθές προναγγείλαμε την κατάθεση τροπολογίας για την προστασία της αʼ κατοικίας και των δανειοληπτών. Θα ήμασταν πάρα πολύ περισσότερο παραγωγικοί αν δίναμε σε αυτά τον χώρο που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο», σχολίασε. Και κατέληξε λέγοντας πως «οφείλουμε να αντισταθούμε στην επιχείρηση του ιστορικού αναθεωρητισμού του κ. Μητσοτάκη».

Σωκράτης Φάμελλος 

«Οφείλουμε όλες οι οργανώσεις μας να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα. Και αυτό προϋποθέτει ένα σοβαρό διάλογο στραμμένο στην πολιτική και με την ματιά και την σκέψη στο αύριο, που να καλεί όλο τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και όσους όσες έχουν αποτραβηχτεί και απογοητευτεί να συμμετέχουν», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος στην ομιλία του και τάχθηκε υπέρ της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας.

«Για αυτό και το χρονοδιάγραμμα του Συνεδρίου και των εκλογών πρέπει να δώσει χρόνο για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών», τόνισε.

Γιάννης Ραγκούσης για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

«Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ. Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται», τόνισε ο Γιάννης Ραγκούσης στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αντίθετα, η ρητορική περί πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν. Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου. Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση», σημείωσε.

«Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις συνεδρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

slpress.gr