Λιβύη: Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν παραδίδει την εξουσία παρά την απόφαση του Κοινοβουλίου...

 

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στη Βεγγάζη σχετικά με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά ως κυβέρνηση εκτός θητείας, δημιούργησε περαιτέρω εικασίες και ερωτήματα

σχετικά με τις επιπτώσεις της κίνησης και τη σύγκρουση μεταξύ των δύο μερών, και εάν η απόφαση θα επηρεάσει τις σχέσεις της κυβέρνησης στο εξωτερικό, γράφει η Arabi21.

Το κοινοβούλιο της Λιβύης εξέδωσε το ψήφισμα αριθ. 10 στο οποίο επιβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη, έχει επίσημα λήξει και ότι η κυβέρνηση που ορίστηκε από το κοινοβούλιο με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ (η οποία δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη) είναι η μόνη νόμιμη εκτελεστική αρχή για τη χώρα μέχρι να εκλεγεί μια κυβέρνηση ενότητας», τονίζοντας την ακύρωση κάθε απόφασης που έρχεται σε αντίθεση με την εκδοθείσα απόφαση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ψήφισε προηγουμένως να αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά και να θεωρήσει την κυβέρνηση του Χαμάντ ως τη μόνη νόμιμη, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, κάτι που ώθησε τον Πρόεδρο της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ να εκδώσει επίσημη απόφαση σύμφωνα με την ψηφοφορία, εφόσον κριθεί αποτελεσματική και επίσημα δημοσιευμένη.

«Ο Ντμπεϊμπά αγνοεί την απόφαση»

 Ο εκπρόσωπος για τα  ΜΜΕ της κυβέρνησης «Ντμπεϊμπά», Μοχάμεντ Χαμούντα,  δεν σχολίασε την απόφαση του λιβυκού κοινοβουλίου  και αρκέστηκε στη σιωπή.

Ωστόσο, μια προηγούμενη δήλωση της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά επιβεβαίωσε ότι αντλεί τη νομιμότητά της από την πολιτική συμφωνία της Λιβύης που περιλαμβάνεται στη Συνταγματική Διακήρυξη και ότι είναι προσηλωμένη στα αποτελέσματα της Συνταγματικής Διακήρυξης, η οποία ορίζει την αναγκαιότητα διεξαγωγής προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που θα τερματίσει τη μακρά μεταβατική φάση.

Στην σιωπηρή απάντησή της στις κινήσεις του Κοινοβουλίου και του προέδρου του, η δήλωση ανέφερε ότι «οι αποφάσεις του Ακίλα Σάλεχ είναι επαναλαμβανόμενες ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο και δεν είναι σοβαρές και δεν αλλάζουν τίποτα από την πραγματικότητα, είναι απλώς πολιτικές θέσεις δεν υποχρεώνει την κυβέρνηση να κάνει τίποτα».

Αλλά μετά την έκδοση μιας επίσημης απόφασης, την κυκλοφορία της και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως… θα καταφέρει ο Ακίλα και το Κοινοβούλιο «να πολιορκήσουν τον «Ντμπεϊμπά» και να τον απομακρύνουν;

Σημειώνεται ότι η κυβέρνησης της Τρίπολης υπό τον Ντμπεϊμπά υποστηρίζεται πολιτικά και στρατιωτικά από την Τουρκία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ