Το «Σχέδιο Νίκης» του Ζελένσκι περιέχει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ...

 

Η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ εντάσσεται στο λεγόμενο «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, Άντρι Γερμάκ, αναφέρει ο Guardian.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να

παρουσιάσει ένα πολεμικό «σχέδιο νίκης» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Το σχέδιο, τις λεπτομέρειες του οποίου ο Ζελένσκι έχει δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα, φαίνεται να είναι μια μεγάλη ώθηση από τον Ουκρανό ηγέτη να προσπαθήσει να πείσει την Ουάσιγκτον και άλλους συμμάχους να προσφέρουν μεγαλύτερη και βαθύτερη βοήθεια στη χώρα του σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τη Μόσχα να τερματίσει την σύγκρουση με όρους αποδεκτούς από το Κίεβο.

The Guardian

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι η Ρωσία μπορεί τελικά να προσκληθεί σε μια σύνοδο κορυφής για να συζητηθεί μια επίλυση της σύγκρουσης βάσει του νέου σχεδίου.

«Η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι μέρος του σχεδίου νίκης», έγραψε ο Γερμάκ στο Telegram την Τρίτη.

Η Kyiv Independent έγραψε ότι η Ουκρανία θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός μηνών και όχι ετών, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κίεβο.

Ο Γερμάκ είπε ότι το σχέδιο του Ζελένσκι «περιέχει ένα σαφές όραμα για τα βήματα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλιστεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη», προσθέτοντας ότι περιέχει τόσο διπλωματικούς όσο και στρατιωτικούς όρους.

Είπε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει το τακτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης για να σταματήσει η Μόσχα τον πόλεμό της.

Παρά το ότι σταμάτησε τις ρωσικές προόδους στις «περισσότερες κατευθύνσεις», ο Γερμάκ είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να μην έχουν αρκετούς πόρους και τεχνολογία για να παράγουν «όλα όσα χρειαζόμαστε».

Η Ουκρανία προτρέπει τους συμμάχους της να αυξήσουν και να επιταχύνουν την παράδοση πακέτων στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων drones, συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και βλημάτων πυροβολικού.

Μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να γίνει δεκτή η χώρα του στο ΝΑΤΟ, την αμυντική συμμαχία των 32 μελών, το συντομότερο δυνατό.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία «δεν είναι θέμα αν θα γίνει, αλλά πότε», αν και κατέστησε σαφές ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ