Οικογένειες του Λιβάνου καταφεύγουν στη Συρία...

 

Την Τρίτη, συνεχίστηκε η μετακίνηση λιβανέζικων οικογενειών στο συριακό έδαφος λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών του νότιου Λιβάνου και της περιοχής Μπεκάα. Καταγράφηκε, επίσης, η επιστροφή Σύριων προσφύγων για να γλιτώσουν τον θάνατο.

Τοπικές πηγές από την πόλη Κουσάιρ στη δυτική αγροτική περιοχή της Χομς, δίπλα στη βόρεια Μπεκάα, όπου αναπτύσσονται μαχητές της Χεζμπολάχ, επιβεβαίωσαν ότι «οι εκτοπισμένοι Λιβανέζοι συρρέουν στην πόλη από την Μπεκάα λόγω των βομβαρδισμών που υφίστανται οι περιοχές τους από τα Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη».

Οι πηγές είπαν στο Asharq Al-Awsat ότι ορισμένοι από αυτούς τους εκτοπισμένους «πήγαν σε καταστραμμένα άδεια σπίτια και αφού έκλεισαν πόρτες και παράθυρα με ισχυρό νάυλον εγκαταστάθηκαν σε αυτά, ενώ κάποιοι άλλοι πήγαν στην πόλη Χομς για να νοικιάσουν σπίτια εκεί.

Από την πλευρά τους, αρκετές πολιτικές πηγές στις πόλεις και τα χωριά της περιοχής Δυτικής Καλαμούν στην ύπαιθρο της Δαμασκού, επίσης δίπλα στην περιοχή Μπεκάα, τόνισαν την αποφασιστικότητα πολλών Σύριων προσφύγων που είχαν καταφύγει στο Λίβανο, τώρα επιστρέφουν επιστρέφουν στα χωριά τους για να σώσουν τη ζωή τους από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι πηγές εξήγησαν στο Asharq Al-Awsat ότι από τότε που το Ισραήλ ενέτεινε τους εναέριους βομβαρδισμούς του, οι επικοινωνίες μεταξύ των Σύριων προσφύγων στη Μπεκάα και των οικογενειών τους στις πόλεις και τα χωριά της Καλαμούν δεν σταμάτησαν, εξηγώντας ότι αυτοί οι πρόσφυγες περιγράφουν τον βομβαρδισμό ως «βίαιο και θανατηφόρο».

Οι πηγές τόνισαν ότι «αν και οι περισσότεροι από τους Σύρους πρόσφυγες στην Μπεκάα είναι λιποτάκτες από τον τακτικό συριακό στρατό και όσοι έχασαν την υποχρεωτική θητεία, μεγάλος αριθμός από αυτούς σκοπεύουν να επιστρέψουν στις πόλεις και τα χωριά τους, αφού οι οικογένειές τους τόνισαν την ανάγκη να το κάνουν για να αποφύγουν το θάνατο».

Παράλληλα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ αποσύρει τις μαχόμενες ομάδες της από την Παλμύρα, την έρημο και την ύπαιθρο της Χομς, άδειασε το αρχηγείο της στη δυτική και βόρεια ύπαιθρο της Χομς και μετέφερε δεκάδες μέλη των ομάδων της που βρίσκονταν στη Συρία, με κάλυψη, μέσω πολιτικών οχημάτων, στο εσωτερικό του Λιβάνου, διατηρήθηκαν περιορισμένες ομάδες για τη φύλαξη κεντρικών γραφείων, αποθηκών, οχημάτων και ιατρικών σημείων.

Η Χεζμπολάχ εκκένωσε επίσης τα κεντρικά της γραφεία στην πόλη Παλμύρα και τα περίχωρά της, και το Αλ-Καριατάιν και το Μαχίν, και τα παρέδωσε στα μέλη της αφγανικής πολιτοφυλακής της Ταξιαρχίας Φατεμιγιούν.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ