Ουκρανός βουλευτής ζήτησε άσυλο στη Ρουμανία...

 

Ο Αντρέι Ονταρτσένκο, 45 ετών, βουλευτής στο Ανώτατο Ράντα της Ουκρανίας (Κοινοβούλιο της Ουκρανίας), από την παράταξη «Υπηρέτης του Λαού», κατηγορείται ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει την ηγεσία του Υπουργείου Ανασυγκρότησης, διέφυγε

παράνομα στη Ρουμανία και ζήτησε άσυλο, ανέφερε  ουκρανική Pravda .

Το ουκρανικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, ο οδηγός του Ονταρτσένκο είπε ότι του ζήτησε να τον αφήσει στο κέντρο της πόλης, του έδωσε τα κινητά του τηλέφωνα και του ζήτησε να τα φορτίσει.  Ο Ονταρτσένκο του είπε επίσης ότι θα επέστρεφε μόνος του στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

 Έκτοτε, ο οδηγός δεν έχει δει τον βουλευτή και δεν ξέρει πώς να επικοινωνήσει μαζί του.

 «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους τα όργανα προκαταρκτικής έρευνας, ο Οντάρτσενκο διέσχισε τα κρατικά σύνορα έξω από το σημείο ελέγχου με τη Ρουμανία και στη συνέχεια απευθύνθηκε στις ρουμανικές κρατικές αρχές ζητώντας άσυλο», σημείωσε η αναφερόμενη πηγή.

Ο Πρόεδρος της Βερχόβνα Ράντα δεν έδωσε επίσημη έγκριση για τον Αντρέι Ονταρτσένκο να φύγει στο εξωτερικό, σημείωσε επίσης η ουκρανική Pravda .

 Ο βουλευτής της Ουκρανίας ζήτησε από τις ρουμανικές αρχές προσωρινή προστασία, ένα καθεστώς από το οποίο έχουν επωφεληθεί σχεδόν 180.000 Ουκρανοί πολίτες από την αρχή του πολέμου, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτή τη στιγμή, είναι ελεύθερος να μετακινηθεί στην επικράτεια της Ρουμανίας και δεν αποκλείεται να μεταβεί στη Δυτική Ευρώπη, μέσω της Ουγγαρίας.

Στις 21 Νοεμβρίου 2023, η Ειδικευμένη Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς της Ουκρανίας και το Εθνικό Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανακοίνωσαν κατηγορίες εναντίον του Αντρέι Οντάρτσενκο, με τον ισχυρισμό ότι προσπάθησε να δωροδοκήσει τον επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Υποδομών, Μουσταφά Ναγιέμ.

Ο Οντάρτσενκο κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να πάρει χρήματα από ένα ταμείο που προοριζόταν για την αποκατάσταση ζημιών από τον πόλεμο που προκάλεσε η Ρωσία, για την ανακαίνιση των κτιρίων ενός πανεπιστημίου όπου ήταν πρύτανης, που καταστράφηκε από τις ρωσικές επιθέσεις.

Τότε είχε ανασταλεί η σύμβαση του ως πρύτανη. Ο Οντάρτσενκο, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, τέθηκε αρχικά υπό κράτηση και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση για 15 εκατομμύρια εθνικά νομίσματα, περίπου 400.000 ευρώ.

 Οι ουκρανικές αρχές εξέδωσαν διεθνές ένταλμα έρευνας για τον εντοπισμό του.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ