Στο συγχαρητήριο μήνυμά της, υπενθύμισε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 1991, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ασκώντας το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση, εξέφρασαν τη θέλησή τους και ψήφισαν σε τεράστιους αριθμούς υπέρ μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης δημοκρατίας της ‘Μακεδονίας’, τονίζοντας ότι ολοκληρώνοντας το έργο της οι αγωνιστές του Ίλιντεν και του ΑΣΝΟΜ ανέλαβαν την ευθύνη να οικοδομήσουν ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, νομικό κράτος που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη συνύπαρξη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομική ευημερία και την πρόοδο της προσωπικής και κοινοτικής ζωής.
– Τώρα, 33 χρόνια μετά, ο ενθουσιασμός και η ελπίδα, δυστυχώς, επισκιάζονται από τις πολυάριθμες προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ως χώρα, από εξωτερικές πιέσεις και αποκλεισμούς χωρίς αρχές, μέσω εσωτερικών διχασμών, μέχρι πολιτικές κρίσεις και κρίσεις ασφαλείας. Είναι καθήκον μας να βάλουμε στην άκρη τους διχασμούς και να ενωθούμε γύρω από το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον – τόνισε η Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.
Είπε ότι στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να επενδύσουμε όλες τις προσωπικές και θεσμικές μας ικανότητες για να κάνουμε τη Δημοκρατία της ‘Μακεδονίας’ έναν αξιοπρεπή τόπο διαμονής, που θα δίνει σε όλους τους πολίτες ίσες ευκαιρίες για πρόοδο, να είναι μια δημοκρατία που θα φροντίζει για το καλύτερο, χωρίς αποκλεισμούς σε άλλους, και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ευάλωτους και δίκαιους προς όλους.
– Μόνο μέσω του εξευρωπαϊσμού του κράτους, του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς, των λειτουργικών θεσμών και ενός ανταγωνιστικού συστήματος οικονομίας και αξιοκρατίας θα επιτρέψουμε στις νέες γενιές να ασκήσουν το δικαίωμά τους να αναζητούν την ευτυχία στο σπίτι τους, στην κοινή πατρίδα, όπου θα εργαστεί, θα δημιουργήσει οικογένειες και θα δημιουργήσει ένα μέλλον. Μόνο έτσι θα αποκαταστήσουμε την ελπίδα και θα επαναφέρουμε τον ενθουσιασμό από την αρχή της ανεξαρτησίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας – κατέληξε η Σιλιάνοφσκα – Ντάβκοβα.
Kurir.rs/Beta
—