Η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε στις 5 Ιουνίου ότι έπληξε έναν εκτοξευτή συστήματος αεράμυνας Iron Dome κοντά στο Ramot Naftali, ή αυτό που η Χεζμπολάχ αναφέρει ως «βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη».
Οι ισχυρισμοί επιβεβαιώθηκαν από ένα βίντεο από την ομάδα που δείχνει έναν κατευθυνόμενο πύραυλο να χτυπά τον εκτοξευτή.
Στις 6 Ιουνίου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από φωτογραφίες μιας κατεστραμμένης συστοιχίας Iron Dome, μαζί με πληροφορίες ότι καταστράφηκε από τον πύραυλο Almas ιρανικής καταγωγής. Αυτός ο πύραυλος θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από την Τεχεράνη στην πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο πύραυλος Almas βασίζεται στο περίφημο «Spike ATGM» του Ισραήλ.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δεν έχουν αναγνωρίσει την καταστροφή μέχρι τη στιγμή αυτής της δημοσίευσης.
Αρκετοί εξέχοντες φιλο-ισραηλινοί στρατιωτικοί μπλόγκερ είπαν ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να ήταν ένα δόλωμα.
Κάποιοι άλλοι παρατήρησαν ότι το σύστημα μπορεί να μην είχε ενεργοποιηθεί αφού δεν υπήρχαν δευτερεύουσες εκρήξεις, κάτι που θα συνέβαινε αν ο εκτοξευτής ήταν εξοπλισμένος με αναχαιτιστές Tamir.
Ένας βετεράνος ανταποκριτής με έδρα τη Μέση Ανατολή, ο Elijah J. Magnier, έγραψε στο X: «Η Χεζμπολάχ έχει πρόσβαση στη δύναμη πυρός και δεν συντηρεί τα πυρομαχικά της εναντίον του Ισραήλ για την υποστήριξη της Γάζας. Το μήνυμα είναι σαφές: σταματήστε τον πόλεμο στη Γάζα και το μέτωπο του Λιβάνου θα σταματήσει αμέσως».
Ορισμένοι φιλοϊρανοί χρήστες του Διαδικτύου, αντίθετοι με το Ισραήλ, εξέφρασαν τη χαρά τους δίνοντας έμφαση στην ικανότητα των ιρανικών όπλων — από το «κοινόχρηστο έως το Almas». Το Almas πιστεύεται ότι είναι ένα αντίγραφο ιρανικής κατασκευής του ισραηλινού αντιαρματικού όπλου Spike, που παράγεται από την Rafael.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ο πύραυλος έχει δημιουργηθεί με αντίστροφη μηχανική των πυραύλων Spike που κατέλαβε η Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ το 2006 και στη συνέχεια επέστρεψε στο Ιράν για χρήση. Η Χεζμπολάχ φέρεται να προμηθεύεται από το Ιράν και χρησιμοποιεί πλήθος ιρανικών όπλων για να επιτεθεί στο Ισραήλ από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το βίντεο που δημοσίευσε η Χεζμπολάχ από την επίθεση στον Σιδερένιο Θόλο δείχνει τον εκτοξευτή να κάθεται σε έναν στρατώνα με το Almas να πλησιάζει γρήγορα. Στη συνέχεια, τα πυρομαχικά καταδύονται ανεπηρέαστα προς την κατεύθυνση του εκτοξευτή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Almas χρησιμοποιούνται εναντίον του Ισραήλ. Τα αρχικά πλάνα της Χεζμπολάχ για τη χρήση του Almas καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης σε μια εγκατάσταση ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών σκαρφαλωμένη σε έναν γκρεμό τον Ιανουάριο. Εκείνη την ώρα, ένα βίντεο έδειχνε έναν πύραυλο να εκτοξεύεται, να σκαρφαλώνει γρήγορα και στη συνέχεια να κατευθύνεται προς έναν ισραηλινό σταθμό παρακολούθησης σκαρφαλωμένο σε έναν γκρεμό κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
Με τη βοήθεια του συστήματος ελέγχου man-in-the-loop, το Almas μπορεί να εξαπολύσει με ακρίβεια έμμεσες επιθέσεις σε μικρή απόσταση, πετώντας γρήγορα προς την κατεύθυνση του στόχου του.
Για τις ισραηλινές στρατιωτικές και συνοριακές υποδομές, αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή, επειδή οι πύραυλοι ιρανικής προέλευσης που έχουν κατασκευαστεί με αντίστροφη μηχανική από ισραηλινούς πυραύλους έχουν χαιρετιστεί για την αιχμηρή ακρίβειά τους όλα αυτά τα χρόνια.
Το Spike έχει χρησιμοποιηθεί από το IDF σε μάχη σε πολλές περιπτώσεις και με αρκετά υψηλό βαθμό επιτυχίας. Αυτή η φήμη κάνει την παρουσία του Spike και την κατοχή του Almas με τη Χεζμπολάχ ακόμη πιο δραματική, ειδικά στον απόηχο του διαφαινόμενου κινδύνου κλιμάκωσης.
Το Almas βασίζεται στο ισραηλινό Spike
Το Almas, που σημαίνει Διαμάντι στα περσικά, είναι ένας αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος που κατασκευάστηκε από το Ιράν και παραδόθηκε στη Χεζμπολάχ. Είναι ένα άλλο όπλο υψηλής ακρίβειας στα χέρια του Ιράν και συμβολίζει τον ισχυρό δεσμό μεταξύ του Ιράν και των πολιτοφυλακών που δρουν έξω από τον Λίβανο.
Μια ισχυρή και εξελιγμένη ιρανική υποδομή τεχνολογίας πυραύλων στηρίζει το Almas, μια σημαντική τεχνολογική και μηχανική βελτίωση για τον αμυντικό τομέα του Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό, ο πύραυλος έχει βεληνεκές περίπου οκτώ χιλιομέτρων και φέρει μια σειρά κεφαλής. Η μπροστινή κεφαλή βρίσκεται ακριβώς πίσω από την κεφαλή του πυραύλου στη μύτη του πυραύλου.
Η σειρά Spike, η οποία χρονολογείται πολλές δεκαετίες πίσω, ήταν επαναστατική όταν κυκλοφόρησε αρχικά, επειδή οι πύραυλοι επέτρεπαν τον έλεγχο πρώτου προσώπου ενώ βρίσκονταν στον αέρα για τον άνθρωπο-in-the-loop. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί επίσης να εκτοξευθούν, να πετάξουν προς την κατεύθυνση ενός στόχου και στη συνέχεια να κλειδωθούν σε αυτόν τον στόχο (εκτόξευση προς κλείδωμα). Αυτό επιτρέπει στον πύραυλο να χτυπήσει στόχους που δεν βρίσκονται ακόμη και στην οπτική του γραμμή.
Αυτή η τεχνολογία έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες τακτικής, όπως ο εντοπισμός της θέσης ενός στόχου μετά την εκτόξευση και η είσοδος σε κρυφούς στόχους.
Είναι ακόμη δυνατό ο πύραυλος να ανακατευθυνθεί κατά τη διάρκεια της πτήσης σε άλλο στόχο. Ωστόσο, ο πύραυλος Almas που διαθέτει την ίδια ικανότητα δεν είναι καλά νέα για το Ισραήλ.
Οι πύραυλοι Kornet και TOW της Χεζμπολάχ δεν ήταν εξοπλισμένοι με τις δυνατότητες των ισραηλινών πυραύλων Spike και, κατ’ επέκταση, του Almas.
Από την αποκάλυψή του το 2021, το Almas παράγεται σε μορφές που μπορούν να εκτοξευθούν από οχήματα εδάφους/επιφανείας, αεροσκάφη και άνδρες.
Δεν πρέπει να σοκάρει το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει αυτά τα όπλα επειδή το Ιράν έχει δώσει στην τρομοκρατική οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο τεράστιες ποσότητες εξελιγμένων πυραύλων και ρουκετών.
Η ικανότητα του Ιράν να αντιγράφει δυτικά πυρομαχικά δεν είναι νέα. Έχει αντιγράψει πολλά είδη πυραύλων, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και άλλα όπλα που έχει αποκτήσει. Ένα αρκετά εξελιγμένο κράτος όπως το Ιράν έχει επανειλημμένα επιδείξει τις αποτελεσματικές του δεξιότητες αυτοσχεδιασμού αναπαράγοντας αυτά τα συστήματα πολύ κοντά στο πρωτότυπο.
Eurasian Times
—