Καταδικασμένο το ΠΑΣΟΚ με Ανδρουλάκη, όμως κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει πλην του Χάρη Δούκα...

 Καταδικασμένο το ΠΑΣΟΚ με Ανδρουλάκη, όμως κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει πλην του Χάρη Δούκα – Θα το τολμήσει ο δήμαρχος;Τα πράγματα στο ΠΑΣΟΚ είναι οριακά και το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την ενότητά του από τα ξαφνικά ξεσπάσματα μεγαλοστελεχών κατά της ηγεσίας του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έχουμε ξαναπεί ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ.
Από την μία ο λόγος του είναι ξύλινος, παλιακός, στρογγυλεμένος.
Έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμού από όλους τους σκιτσογράφους που τόσο προσπαθεί να πατήσει «σε δύο βάρκες» για να μην πάρει μία ξεκάθαρη θέση που να έχει κόστος.

ΚΚΕ του Κέντρου

Έχει δημιουργήσει ένα ΠΑΣΟΚ που το λένε ΚΚΕ του Κέντρου, πεθαμένο χωρίς θέσεις, που δεν ψήφισε ούτε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια παρόλο που είναι στις θέσεις του Συνεδρίου του.
Το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι με τον Νίκο Ανδρουλάκη ως πρόεδρο δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από το να είναι ένα δευτερεύον κόμμα της αντιπολίτευσης.
Δεν μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία.
Όχι με τον Ανδρουλάκη.

Δεν μπορεί εύκολα να χάσει τις εσωκομματικές εκλογές

Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος από τους συγκεκριμένους μνηστήρες του ΠΑΣΟΚ που θα του πάρει την αρχηγία.
Διότι μην ξεχνάμε ο Νίκος έχει δημιουργήσει μία βάση στα μέτρα του.
Έχει βάλει στις τοπικές δικούς του ανθρώπους, έχει βάλει στα όργανα πρόσωπα της εμπιστοσύνης τους, στους τομεάρχες το ίδιο.
Και αυτοί επηρεάζουν πρόσωπα και ψηφοφόρους.
Επίσης, να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αυτός που κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος διαθέτει έναν μηχανισμό στο ΠΑΣΟΚ.
Κέρδισε και τον Ανδρέα Λοβέρδου που στηρίχθηκε πολύ από κεντρώους.

Ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Πάμε να δούμε τώρα και τους αντιπάλους του Ανδρουλάκη.
Ο Νίκος Παπανδρέου εξελέγη ευρωβουλευτής, μπορεί να έθεσε θέμα ηγεσίας, όμως, δεν ενδιαφέρεται για να κατέβει για αρχηγός.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έθεσε θέμα ηγεσίας, όμως, δεν θέλει να κατέβει διότι πολύ απλά θα χάσει.
Η κόντρα του με τον Ανδρουλάκη είναι προσωπική, επειδή πήγε ο δεύτερος να βάλει έναν πολιτευτή δικό του στην Αρκαδία και να αρπάξει την έδρα από τον Κωνσταντινόπουλο.
Αυτό δεν το συγχώρεσε ποτέ και έκτοτε ξεκίνησε μία απίστευτη κόντρα.

Περιορισμένης ισχύος η Νάντια

Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που έχει θέσει ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ προτίθεται να κατέβει ως υποψήφια. Όμως, δεν έχει και τόσο μεγάλη βάση στήριξης. Προέρχεται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, φιγουράριζε για μεταγραφή στη ΝΔ ενώ έχει μηχανισμό μόνο στην Δυτική Αθήνα και την Μεσσηνία. Θεωρείται μία δυναμική υποψηφιότητα που όμως δεν μπορεί να κερδίσει τη βάση από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Όχι ο τυπικός πασόκος ο Γερουλάνος

Το ίδιο και ο Παύλος Γερουλάνος που ξαφνικά απέκτησε ηγετικές διαθέσεις. Ο Γερουλάνος δεν είναι ο τυπικός πασόκος. Δεν ήταν ποτέ στο κόμμα, εμφανίστηκε μόνο επί ΓΑΠ. Έχει έναν κύκλο επαφών στην Αθήνα, έχει αποτύχει για την δημαρχία της πόλης, το 2021 έβαλε υποψηφιότητα για την αρχηγία αλλά αποσύρθηκε λόγω ΓΑΠ. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς και να κερδίσει τον Ανδρουλάκη.

Μόνο η περίπτωση Δούκα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα…

Όμως, υπάρχει και μία περίπτωση που εάν ενεργοποιηθεί μπορεί και να κερδίσει την αρχηγία στο ΠΑΣΟΚ, μπορεί και να αλλάξει την υπόθεση Κεντροαριστερά. Μιλάμε για τον Χάρη Δούκα που κέρδισε τον δήμο της Αθήνας ενώνοντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Έκτοτε έχει δημιουργήσει μία μεγάλη δημοφιλία που εκτείνεται από το ΠΑΣΟΚ μέχρι και ακροαριστερά κόμματα.
Στο πρότυπο του Δούκα είναι γνωστό ότι αναφέρονται και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Φοβίζει και τον Κασσελάκη η περίπτωσή του, διότι μπορεί όντως να τον προσπεράσει και να φέρει κόσμο από όλα τα κόμματα. Το θέμα είναι αν ο Χάρης Δούκας θα «αδειάσει» τον Ανδρουλάκη στην επικείμενη συνέντευξη.
Πάντως, ως τώρα είναι ο μόνος που μπορεί να του κερδίσει τη πράσινη βάση.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr