Οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν μέχρι τέλους με τη Ρωσία, γιατί η Ουκρανία... «κάθεται πάνω σε ένα θησαυρό 12 τρισεκ. δολαρίων»...

Οι ΗΠΑ θα πολεμήσουν μέχρι τέλους με τη Ρωσία, γιατί η Ουκρανία...  «κάθεται πάνω σε ένα θησαυρό 12 τρισεκ. δολαρίων» Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διεξάγουν έναν παρατεταμένο πόλεμο αντιπροσώπων στην Ουκρανία με τη συνεχή αποστολή εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας στο καθεστώς του Κιέβου.

Όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο βασικός στόχος του συνεχιζόμενου πολέμου είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη φθορά της Ρωσίας και η αποδυνάμωση του άξονά της με την Κίνα.
Ο στόχος αυτός παραμένει ο βασικός αλλά υπάρχει και μία άλλη εξήγηση για τη φρενήρη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Την εξήγηση αυτή μάλιστα τη δίνει ένα σκληροπυρηνικό γεράκι των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Lindsey Graham, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS ήταν εξόχως αποκαλυπτικός.

Η Ουκρανία κάθεται πάνω σε έναν θησαυρό 12 τρισεκ. δολαρίων

Ο Lindsey Graham αποκάλυψε ότι «τα κύρια συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ουκρανία αφορούν τον έλεγχο των ορυκτών πόρων της».
Σύμφωνα με τον γερουσιαστή, «η Ουκρανία κάθεται πάνω σε έναν θησαυρό - ιδιαίτερα σημαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες με ορυκτά αξίας τουλάχιστον 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Ο Graham είναι ανήσυχος και αγανακτισμένος μόνο με τη σκέψη ότι αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του Putin και του Xi Jinping.
Ως εκ τούτου για να «σωθεί» ο ορυκτός θησαυρός της Ουκρανίας θα πρέπει οι ΗΠΑ να πολεμήσουν στην Ουκρανία μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό, παρατηρεί ο αναλυτής Kirill Strelnikov.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εξειδικευμένες πηγές της Δύσης, η Ουκρανία είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο σε φυσικούς πόρους.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι στην Ουκρανία, εκτός από τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, υπάρχουν μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου και σιδήρου στον κόσμο, τεράστια κοιτάσματα λιθίου και άλλων σπάνιων και πολύτιμων μετάλλων και στοιχείων ( δημήτριο, ύττριο, λανθάνιο, νεοδύμιο, νέον, νικέλιο, κ.λπ.), χωρίς τα οποία είναι αδύνατο να παραχθούν δημοφιλή προϊόντα της σύγχρονης καταναλωτικής δυτικής κοινωνίας.
Είναι απαραίτητα για την κατασκευή αεροσκαφών, smartphone, μικροκυκλωμάτων, μπαταριών και άλλων.
lithium.jpg
Η Ουκρανία έχει 117 από τα 120 ορυκτά που είναι κρίσιμα για μία οικονομία υψηλής τεχνολογία
Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 117 από τα 120 μέταλλα και ορυκτά που είναι κρίσιμα για μια οικονομία υψηλής τεχνολογίας μπορούν να εξορυχτούν στην Ουκρανία (τουλάχιστον 8.700 κοιτάσματα).
Στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τους περισσότερους φυσικούς πόρους, η Ουκρανία βρίσκεται στην 4η θέση.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυτικές χώρες μαζί με την ελίτ του Κιέβου, ξεκίνησαν μια σειρά από έργα που σχετίζονται με τη μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, τους οποίους ονόμασαν «κρίσιμη ορυκτή υπερδύναμη».
Οι δυτικές εταιρείες άρχισαν να λαμβάνουν σωρηδόν άδειες για να αναπτύξουν και να εξάγουν οτιδήποτε πολύτιμο στη Δύση - μόνο το 2022, η ουκρανική κυβέρνηση έλαβε περισσότερες από 100 αιτήσεις.
Φυσικά, εντελώς τυχαία, αυτό συνέπεσε με μια εκρηκτική άνοδο των τιμών των αντίστοιχων πόρων και μια απότομη αύξηση της ζήτησης για αυτούς, επισημαίνει ο Strellnikov.
lithium_2.jpg
Το λίθιο

Για παράδειγμα, το ίδιο λίθιο: χωρίς αυτό, δεν θα κινείται ούτε ένα drone ή ηλεκτρικό σκούτερ.
Προβλέπεται ότι έως το 2030, το 27% όλων των οχημάτων στον κόσμο θα τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Κατά το 2023, η τιμή του λιθίου μόνο αυξήθηκε κατά 600%, και τα επόμενα δύο χρόνια θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4.000%.
Την ίδια στιγμή, στην Ουκρανία υπάρχουν τουλάχιστον 500 χιλιάδες τόνοι κοιτασμάτων λιθίου (ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον πλανήτη).
Η πολωνο-ουκρανική επενδυτική εταιρεία «Millstone & Co» σύναψε συμφωνία το 2021 με μια αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης για ενεργή εξερεύνηση σε δύο ανέγγιχτες τοποθεσίες λιθίου.
Μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος, οι εταιρείες πάγωσαν αυτά τα σχέδια, όπως και τα σχέδια για την κατασκευή ενός εργοστασίου μπαταριών λιθίου.
Αλλά το πάρτι σταμάτησε απότομα με την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.
lithium_3.JPG
Τι έχει χάσει μέχρι στιγμής η Δύση στην Ουκρανία

Μόνο τον πρώτο χρόνο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στη διαδικασία κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία, το 63% των κοιτασμάτων άνθρακα, το 11% των κοιτασμάτων πετρελαίου, το 20% του αερίου, το 42% των μετάλλων και το 33% των σπάνιων στοιχείων πέρασαν υπό ρωσικό έλεγχο, με αποτέλεσμα η Δύση να περιέλθει σε κατάσταση παροξυσμού.
Σύμφωνα με δυτικούς υπολογισμούς, ακόμη και αν τα σύνορα παραμένουν ως έχουν αυτή τη στιγμή, τότε η Ουκρανία (δηλαδή η Δύση) θα χάσει για πάντα την πρόσβαση στα 2/3 των φυσικών της πόρων.
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μεγάλες δυτικές επιχειρήσεις, που ουσιαστικά υπαγορεύουν τις πολιτικές στις χώρες τους ζήτησαν από τις κυβερνήσεις στη Δύση να προστατεύσουν με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο τις επενδύσεις τους στην Ουκρανία.

Φυσικό αέριο - πετρέλαιο

Επιπλέον η Ουκρανία θεωρείται ότι έχει τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που υπολογίζονται σε 1,2 τρισ. κυβικά μέτρα αποδεδειγμένων αποθεμάτων (πιθανώς έως και 5,4 τρισ. κυβικά μέτρα), μεγάλο μέρος των οποίων είναι στην υπεράκτια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σήμερα η Ρωσία ελέγχει τα 2/3 της ουκρανικής υφαλοκρηπίδας, όπου βρίσκεται περίπου το 80% των υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Επιπλέον, η Ουκρανία έχει τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης υδρογονανθράκων.
Πάντως, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, συντριπτικό πλήγμα για την Ουκρανία και τους Νατοϊκούς συμμάχους είναι η ρωσική κατάληψη βασικών ουκρανικών λιμανιών και ο εκτεταμένος αποκλεισμός της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα.
ukraine_7.jpg
Ο πόλεμος για το τιτάνιο με το βλέμμα και στην Κίνα

Αποκαλυπτική για τα τεράστια γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ που διακυβεύονται στην Ουκρανία, είναι ανάλυση του «Newsweek», που εστιάζει στο τιτάνιο.
Πρόκειται για μέταλλο απαραίτητο σε προηγμένες στρατιωτικές εφαρμογές, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πολεμικά πλοία, τανκς, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς κ.ά.
Το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών έχει ταξινομήσει το τιτάνιο ως ένα από τα 35 ορυκτά προϊόντα ζωτικής σημασίας για την οικονομική και εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, ωστόσο αυτές εξακολουθούν να εισάγουν περισσότερο από το 90%, μεταξύ άλλων και από «μη φιλικά» κράτη.
Η Κίνα παρήγαγε περισσότερους από 231.000 τόνους τιτανίου πέρυσι, σύμφωνα με το Geological Survey των ΗΠΑ, που αποτελεί το 57% της παγκόσμιας παραγωγής. Ακολουθούν η Ιαπωνία με 17% και η Ρωσία με 13%. Το Καζακστάν παρήγαγε σχεδόν 18.000 τόνους και η Ουκρανία περισσότερους από 4.000.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τουλάχιστον δύο τοποθεσίες μεταλλεύματος τιτανίου τους πρώτους μήνες της ειδικής επιχείρησης.
«Μιλάμε για την ικανότητά μας να παράγουμε περισσότερα αεροπλάνα, να παράγουμε πυρομαχικά.
Όλα στηρίζονται στο τιτάνιο, και έχουμε επιτρέψει να βασιζόμαστε σε ξένους προμηθευτές, όπως στο παρελθόν η Ρωσία», τονίζει αξιωματούχος των ΗΠΑ.
Όπως σημειώνει στο Newsweek Αμερικανός αξιωματούχος, οι ουκρανικές σπάνιες γαίες και το ουκρανικό τιτάνιο μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας και «καθώς αυξάνονται οι συζητήσεις στη Δύση σχετικά με το γιατί μας συμφέρει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, νομίζω ότι αυτό είναι ένα από τα επιχειρήματα που θ' αρχίσετε ν' ακούτε περισσότερο».

Πόλεμος μέχρι τέλους


Με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο ΗΠΑ, ΕΕ προσπαθούν να στηρίξουν το ουκρανικό καθεστώς για να μη χαθεί οριστικά ο ορυκτός πλούτος, η τεράστια αυτή επένδυση που παραμένει ο βασικός λόγος συνέχισης αυτού του αιματηρού πολέμου.
Σε περίπτωση δυτικής νίκης, τουλάχιστον 12 τρισεκατομμύρια δολάρια θα ανταμείψουν τους δυτικούς για τις επενδύσεις τους στην Ουκρανία.
Το πώς θα καταλήξει η Ουκρανία είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας, παραδέχεται ο Graham.
«Αυτό είναι αλήθεια.
Αλλά για τη Ρωσία είναι θέμα επιβίωσής της ενώ για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς το ζήτημα είναι να βάλουν πλούτο στις τσέπες τους.
Αν κάτι μας διδάσκει η ιστορία, είναι ότι αυτοί που αγωνίζονται για χρήματα πάντα χάνουν», επισημαίνει ο Strellnikov.

www.bankingnews.gr