Ελβετία- Στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη 13 κράτη δεν εγκρίνουν την τελική δήλωση...

 

Επί δύο ημέρες, 93 κράτη διαπραγματεύτηκαν μια λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία στην Ελβετία.

 Η Ρωσία δεν ήταν εκεί, και η Κίνα ακύρωσε την παρουσία της, επίσης.

Ογδόντα (80) από τους ενενήντα τρεις(93) συμμετέχοντες υπέγραψαν την τελική δήλωση, αλλά σημαντικές χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία αρνήθηκαν, γράφει η Welt TV.

Έτσι, η τελική διακήρυξη της συνόδου κορυφής της ειρήνης στην Ελβετία δεν υποστηρίζεται από όλα τα συμμετέχοντα κράτη.

Σύμφωνα με μια λίστα με τους Ελβετούς οικοδεσπότες που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, το έγγραφο εγκρίθηκε μόνο από 80 από τα 93 συμμετέχοντα κράτη την Κυριακή.

Μεταξύ των χωρών που δεν συμφώνησαν ήταν έξι κράτη από την ομάδα G-20 των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του κόσμου: Βραζιλία, Μεξικό, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ινδία και Ινδονησία.

Αποχώρησαν επίσης η Αρμενία, το Μπαχρέιν, η Ταϊλάνδη, η Λιβύη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Κολομβία και το Βατικανό.

Οι χώρες της Ομάδας BRICS δεν καταδικάζουν τη Ρωσία

Χώρες όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλη της ομάδας Brics με τη Ρωσία και συνεχίζουν να διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία παρά την επίθεση στην Ουκρανία. Το σχέδιο της τελικής δήλωσης πράγματι το έλαβαν υπόψη. Δεν καταδικάζουν ρητά τη Ρωσία για την επίθεσή της.

Αντίθετα, η δήλωση υπενθυμίζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 «Ειδικά, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να απέχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους», αναφέρει το κείμενο.

Πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους. Αυτό περιλαμβάνει την Ουκρανία.

Η Διακήρυξη καλεί για ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Οι υπογράφοντες απαιτούν επίσης να προστατευθεί ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια που κατέχει η Ρωσία και να καταδικαστεί κάθε απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η δήλωση κορυφής υποστηρίζει επίσης τις απρόσκοπτες εξαγωγές σιτηρών, την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και την επιστροφή παιδιών και άλλων αμάχων που απήχθησαν στη Ρωσία.

Δεν υπάρχει σαφής αναφορά στη δήλωση σχετικά με μια επόμενη διάσκεψη. Ωστόσο, οι υπογράφοντες τάσσονται υπέρ της συμμετοχής της Ρωσίας, η οποία δεν έχει ακόμη προσκληθεί, σε μελλοντικές συζητήσεις. Η Κίνα ακύρωσε τη συμμετοχή της στη σύνοδο κορυφής στην Ελβετία.

«Πιστεύουμε ότι η ένταξη και ο διάλογος μεταξύ όλων των μερών είναι απαραίτητα για την επίτευξη της ειρήνης», αναφέρει το έγγραφο. Ωστόσο, δεν αναφέρεται ημερομηνία ή τοποθεσία για την επόμενη σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, καταλήγει το γερμανικό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team