Κίνα: Υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση και στα πανεπιστήμια...

 Με στόχο να μεταδοθούν σε όλα τα μέλη της κοινωνίας η «θεωρία, η γνώση και οι δεξιότητες που σχετίζονται με την εθνική άμυνα», κινεζικό νομοσχέδιο προβλέπει τη στρατιωτική εκπαίδευση των φοιτητών ως απαραίτητο μάθημα της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.

Η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει την εθνική αμυντική συνείδηση ​​μεταξύ των μαθητών ήδη από το δημοτικό σχολείο και να εισαγάγει υποχρεωτικά μαθήματα στρατιωτικής εκπαίδευσης σε λύκεια και πανεπιστήμια, σύμφωνα με μια προτεινόμενη μεταρρύθμιση του Νόμου για την Εθνική Άμυνα όπως αναφέρει η εφημερίδα Nikkei.

Εάν εγκριθεί, η τροποποίηση θα είναι η πρώτη επίσημη αναθεώρηση του Νόμου για την Εθνική Άμυνα για την Εκπαίδευση από το 2018, σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το προσχέδιο έχει ήδη υποβληθεί σε πρώτη ανάγνωση από τη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στα τέλη του περασμένου μήνα και επί του παρόντος είναι ανοιχτό σε δημόσια διαδικασία αξιολόγησης.

Η Διαρκής Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνήθως συνεδριάζει κάθε δύο μήνες, θα συνεχίσει να συζητά για πιθανές τροποποιήσεις και το νομοσχέδιο θα μπορούσε να δημοσιευτεί ήδη φέτος.

Το νομοσχέδιο στοχεύει να ενσταλάξει την ευαισθητοποίηση σε θέματα εθνικής άμυνας στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μαθητές του γυμνασίου θα πρέπει να μάθουν βασικές γνώσεις και δεξιότητες, ενώ οι μαθητές γυμνασίου και πανεπιστημίου πρέπει να υποβληθούν σε υποχρεωτική στρατιωτική εκπαίδευση υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Οι τοπικές κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν το κόστος της αμυντικής εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνοντάς το στους προϋπολογισμούς τους.

Κυβερνητικές υπηρεσίες, πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί θα λογοδοτήσουν για παραβιάσεις του νόμου.

Τα πανεπιστήμια είναι μια ολοένα και πιο σημαντική πηγή νεοσύλλεκτων για τον στρατό της Κίνας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Nikkei», αρκετά πανεπιστήμια έχουν ήδη καθιερώσει μαθήματα κατάρτισης για φοιτητές με τη χρήση φορτωμένων πυροβόλων όπλων και τεθωρακισμένων οχημάτων.

 Στο στενό της Ταϊβάν, το Πανεπιστήμιο Fuzhou στην επαρχία Fujian της Κίνας φιλοξένησε έναν διαγωνισμό στρατιωτικών δεξιοτήτων τον περασμένο Ιούλιο.

Περίπου 500 φοιτητές από όλη την επαρχία διαγωνίστηκαν στη σκοποβολή, τη ρίψη χειροβομβίδων και τις πρώτες βοήθειες.

Η Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας (CCTV) ανέφερε μια άσκηση με άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε πανεπιστήμιο στην αυτόνομη περιοχή Γκουανγκσί Τζουάνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση στοχεύει επίσης να προσελκύσει ταλέντα για στρατιωτικούς σε ιατρικές σχολές σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Chongqing τον περασμένο Μάρτιο, ο ίδιος ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε τους φοιτητές και το προσωπικό να υπηρετήσουν στο πεδίο και να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας «παγκόσμιας στρατιωτικής ιατρικής σχολής».

 Ένας άλλος στόχος της επέκτασης της εθνικής αμυντικής εκπαίδευσης είναι η στρατολόγηση ταλέντων υψηλής τεχνολογίας.

Η τεχνογνωσία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και το διάστημα είναι σε μεγάλη ζήτηση ως μέρος της διαδικασίας εκσυγχρονισμού του στρατού της Κίνας.

Ο Σι επεσήμανε τέτοιες «αναδυόμενες περιοχές» τον Μάρτιο και ζήτησε την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας σε αυτές τις περιοχές.

Nova News

The Hellenic Information Team