Η τιμή του χρυσού δεν καθορίζεται όμως πρωτίστως, από οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τη ζήτηση από την Κίνα.
Μιχάλης Ψύλος απο την naftemporiki.gr
Τους τελευταίους μήνες η τιμή του χρυσού έχει εκτοξευθεί. Το ράλι ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο και τον Απρίλιο το πολύτιμο μέταλλο ήταν πιο ακριβό από ποτέ, ξεπερνώντας τα 2.400 δολάρια την ουγκιά.
Η τιμή του χρυσού έχει υποχωρήσει στα 2.331 δολάρια, αλλά παραμένει αυξημένη κατά 12 % από την αρχή του έτους. Από το περασμένο φθινόπωρο έχει αυξηθεί επίσης, πάνω από 40%.
Πολλοί οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή: Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους γεωπολιτικών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας.
Η τιμή του χρυσού είχε αυξηθεί, παρόλο που η Fed είχε δείξει ότι θα μείωνε τα επιτόκια αργότερα από το αναμενόμενο. Και το πολύτιμο μέταλλο που διαπραγματεύεται σε δολάρια συνέχισε να αγοράζεται σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που το πράσινο νόμισμα έχει ενισχυθεί έναντι σχεδόν όλων των σημαντικότερων νομισμάτων του κόσμου, καθιστώντας το εμπόρευμα-χρυσός, πιο ακριβό.
Η κινεζική ζήτηση
Αλλά αυτή τη στιγμή η τιμή του χρυσού δεν καθορίζεται όμως πρωτίστως, από οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, αλλά κυρίως από τη ζήτηση από την Κίνα. Ιδιώτες, ταμεία και η Κεντρική Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας αγοράζουν χρυσό σε ποσότητες ρεκόρ.
Τους τελευταίους 17 μήνες – ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2022 – η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας αυξάνει συνεχώς τα αποθέματά της σε χρυσό, προσθέτοντας πάνω από 300 τόνους.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αγοράσει περισσότερο χρυσό από οποιαδήποτε άλλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο. Ο λόγος: Όπως και άλλες αναδυόμενες χώρες, η Κίνα θέλει να κάνει τα συναλλαγματικά της αποθέματα λιγότερο εξαρτημένα από το δολάριο, που παραμένει σε ποσοστό 59% ,το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
«Η Κίνα μπορεί να έχει πολύ περισσότερο χρυσό από όσο αναφέρει επίσημα.Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Κίνα διατηρεί αρκετές χιλιάδες τόνους χρυσού «εκτός των βιβλίων»σε μια ξεχωριστή οντότητα που ονομάζεται State Administration for Foreign Exchange (SAFE).
Σύμφωνα με τους New York Times, οι συνολικές αγορές χρυσού της Κίνας το 2023 ήταν 9% πάνω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Το πρώτο τρίμηνο του 2024 ήταν τουλάχιστον 6%. Τα κινεζικά hedge funds έχουν επίσης εμπλακεί. Παρά το ράλι, εξακολουθούν να βλέπουν ξεκάθαρα περιθώρια βελτίωσης.
Στο παιχνίδι και οι ιδιώτες
Δεν αγοράζει όμως χρυσό μόνο η Κεντρική Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας, αλλά στο «παιχνίδι» μετέχουν και ιδιώτες επενδυτές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εναλλακτικές επενδύσεις δεν είναι πολύ ελκυστικές. Από τη μία πλευρά, η αγορά ακινήτων, στην οποία οι περισσότερες οικογένειες έχουν επενδύσει τις οικονομίες τους, βρίσκεται σε σοβαρή κρίση.
Από την άλλη, τα πράγματα στο εγχώριο χρηματιστήριο εδώ και καιρό πηγαίνουν άσχημα. Και λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων της Λαϊκής Δημοκρατίας, οι Κινέζοι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν εύκολα να επεκταθούν σε ξένες αγορές.
Η Κίνα πουλά αμερικανικά ομόλογα
Η
Κεντρική Τράπεζα της Κίνας όχι μόνο αγοράζει περισσότερο χρυσό, αλλά
πουλά και κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Η Κίνα πούλησε άλλα 22,7
δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με
τα τελευταία στοιχεία της Federal Reserve.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τον περασμένο Μάρτιο, η Λαϊκή Δημοκρατία κατείχε αμερικανικά ομόλογα ύψους
775 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πριν από τη ρωσική εισβολή διέθετε αμερικανικά ομόλογα, ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα εξακολουθεί να κατατάσσεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικού χρέους. Αλλά, οι κινεζικές επενδύσεις στο χρέος των ΗΠΑ έφθασαν σε χαμηλό 14 ετών τον περασμένο Οκτώβριο.
Η Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των ΗΠΑ με 1,17 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται τρίτο με 700,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα των ΗΠΑ.
Ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Renmin, Ζάο Σιτζούν, δήλωσε στη South China Morning Post ότι η πώληση πιθανότατα θα συνεχιστεί. Οι κινεζικές επενδύσεις στο χρέος των ΗΠΑ έφθασαν σε χαμηλό 14 ετών τον Οκτώβριο.
«Οι επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό είχαν συγκεντρωθεί στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ στο παρελθόν, αλλά υπάρχει χώρος για την κινεζική κυβέρνηση να περικόψει περαιτέρω τις συμμετοχές της στο μέλλον», τονίζει
Η Κίνα σκόπιμα ελαχιστοποιεί την έκθεσή της στο δολάριο. Οι Κινέζοι πολιτικοί έχουν δει πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δολάριο ως όπλο εξωτερικής πολιτικής. Τον περασμένο μήνα, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν διατύπωσε την ιδέα της κατάσχεσης των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την παραχώρησή τους στην Ουκρανία. Οι Κινέζοι συνειδητοποιούν ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να τους ασκήσουν την ίδια πίεση.