142 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό Κράτος...

 Σχεδόν τα τρία τέταρτα των χωρών του κόσμου έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, το οποίο ανακηρύχθηκε από την εξόριστη παλαιστινιακή ηγεσία πριν από περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ σήμερα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, γράφουν τα διεθνή media.

Ο επτάμηνος πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που προκλήθηκε από μια βάναυση τρομοκρατική επίθεση στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, ανανέωσε τις εκκλήσεις για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, 142 χώρες από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Τέσσερις χώρες της Καραϊβικής (Τζαμάικα, Τρινιντάντ – Τομπάγκο, Μπαρμπάντος και Μπαχάμες) είναι οι πιο πρόσφατες χώρες που εντάχθηκαν στη λίστα, η οποία δεν περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

BREAKING: Spain recognises State of Palestine.

Spanish PM Pedro Sanchez's was applauded when he made the declaration in Parliament today. pic.twitter.com/6ywPRFy9Y9

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) May 22, 2024

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης από τις 28 Μαΐου.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το δικαίωμα αρνησικυρίας τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εμποδίσουν ένα ψήφισμα που θα κήρυττε την Παλαιστίνη πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού.

Στις 15 Νοεμβρίου 1988, λίγους μήνες μετά την έναρξη της πρώτης Ιντιφάντα, ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Γιάσερ Αραφάτ, κήρυξε την «ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνης» με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Λίγα λεπτά αργότερα, η Αλγερία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε επίσημα το νέο κράτος.

Μια εβδομάδα αργότερα, σαράντα χώρες, μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Τουρκία και οι περισσότερες αραβικές χώρες, έκαναν το ίδιο βήμα. Ακολουθούν σχεδόν όλες οι χώρες της αφρικανικής ηπείρου και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Κατά το 2010 και το 2011, η Παλαιστίνη αναγνωρίστηκε από την πλειονότητα των χωρών της Νότιας Αμερικής.

Υπό την προεδρία του διαδόχου του Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, η Παλαιστινιακή Αρχή, που ιδρύθηκε με τις Συμφωνίες του Όσλο (1993), εξαπέλυσε διπλωματική επίθεση στους διεθνείς θεσμούς.

Η UNESCO άνοιξε τον δρόμο με την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος τον Οκτώβριο του 2011.

Το 2015, οι Παλαιστίνιοι θα ενταχθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC), το οποίο θα επιτρέψει τις έρευνες για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε παλαιστινιακό έδαφος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ καταδίκασαν την απόφαση.

Σε μια ιστορική ψηφοφορία τον Νοέμβριο του 2012, η ​​Παλαιστίνη έλαβε το καθεστώς του παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, το οποίο, ελλείψει πλήρους ψήφου μέλους, της έδωσε πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και στις διεθνείς συνθήκες.

Το 2014, η Σουηδία έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης. Η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, ως μέρος του τότε σοβιετικού μπλοκ, το έκαναν πολύ πριν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η Κύπρος.

Η σουηδική απόφαση, που ανακοινώθηκε σε μια εποχή που οι προσπάθειες για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης φαίνεται να βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο, έχει οδηγήσει σε πολυετείς ταραχώδεις σχέσεις με το Ισραήλ.

Israel has ordered the immediate return of its ambassadors to Norway and Ireland, for "consultations", after the two countries have announced they are going to recognise the state of Palestine

Just as apartheid South Africa eventually became isolated in the world, so will Israel pic.twitter.com/ukYVcPW5pj

— Saul Staniforth (@SaulStaniforth) May 22, 2024

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αποφάσισαν σήμερα να ακολουθήσουν τα βήματα της Σουηδίας, ενώ άλλες δυτικές χώρες πίστευαν εδώ και καιρό ότι η επίσημη αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ.

Η Μάλτα και η Σλοβενία ​​έχουν ανακοινώσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης και η Αυστραλία έχει επίσης ανακοινώσει μια τέτοια πρόθεση.

The Hellenic Information Team