Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει βουλγαρική καταγωγή…

 Η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκόρντανα Σιλιανόφσκα, που ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού κράτους, γεννήθηκε στην Αχρίδα και δηλώνει ότι στα παιδικά της χρόνια έπαιζε με παιδιά Βουλγάρων. Ωστόσο, οι οικογένειά της κατάγεται από το Κρούσεβο, σύμφωνα με τη βουλγαρική Nova.

Μια οικογένεια από την οποία κατάγονταν αρκετοί Βούλγαροι στρατηγοί που πολέμησαν στους πολέμους για την εθνική ενοποίηση.

Το όνομα Σιλιανόφσκι δεν είναι ασυνήθιστο στα εδάφη κοντά στον Βαρδάρη. Από τη μια πλευρά των συνόρων αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, από την άλλη ως Βούλγαροι.

Το οικογενειακό ιστορικό είναι δύσκολο να εντοπιστεί πίσω στο χρόνο και κανείς δεν ξέρει ποιος έχει σχέση με ποιον ή αν πρόκειται για σύμπτωση ονομάτων. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο – αυτή είναι μια γη βουτηγμένη στο αίμα χιλιάδων που πέθαναν για την ελευθερία.

Η Σιλιανόφσκα είναι καθηγήτρια Νομικής, ξεκίνησε την καριέρα της ως υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του σοσιαλιστή Μπράνκο Τσερβενκόφσκι. Στις προεδρικές εκλογές προτάθηκε από το VMRO-DPMNE. Έχτισε ολόκληρη την εκστρατεία της στην άρνηση να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι στο Σύνταγμα της χώρας.

Ο Βασίλ Σιλιάνοφσκι είναι δικηγόρος, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας. Ένας από τους κληρονόμους των πολλών κλάδων της οικογένειας Σιλιανόφσκι, όπως τονίζεται στη Βουλγαρία. Κατάφερε να συντάξει ένα γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας που οι ρίζες της βρίσκονται στο Κρούσεβο, τη σημερινή Βόρεια Μακεδονία.

Από την πλευρά του, ο Γκεόργκι Σιλιάνοφσκι είναι ένας επιτυχημένος έμπορος και συνεχίζει να στέλνει χρήματα στους συγγενείς του στη Βουλγαρία.

Ένας από αυτούς είναι ο ανιψιός του Ντίμιταρ, ο οποίος αργότερα έγινε ένας από τους πιο γνωστούς Βούλγαρους δικηγόρους – κοσμήτορας της Νομικής Σχολής και πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας.

Ο Γκριγκόρ Σιλιάνοφσκι είναι πρώτος ξάδερφος του στρατηγού Βασίλ Σιλιάνοφσκι, ενός άλλου από τη σειρά ανώτερων στρατιωτικών που πολέμησαν υπό τις σημαίες του βουλγαρικού στρατού στο όνομα της εθνικής ενοποίησης.


Η διάσημη οικογένεια Σιλιάνοφσκι – έφυγαν από το Κρούσεβο όταν η πόλη ήταν υπό Οθωμανική κυριαρχία.

Με το πέρασμα των χρόνων, παρήγαγε αρκετούς στρατηγούς και αξιωματικούς του βουλγαρικού στρατού που έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία των πολέμων για την εθνική ενοποίηση (Βουλγαρίας- Βαρντάρσκας)

Σήμερα, οι απόγονοί του, που ζουν στη Βουλγαρία, δεν έχουν καμία αμφιβολία για την εθνικότητα τους.

Κι εκεί, κοντά στον Βαρδάρη, στην στροφή του ποταμού Τσέρνα, κοντά στη Δοϊράνη, στις μνήμες αντηχούν ακόμα οι κραυγές όσων υπερασπίστηκαν το αναβιωτικό τους ιδεώδες. Δεν ήξεραν τότε τα όρια που μας χωρίζουν σήμερα, η Ευρώπη μπορεί να σβήσει.

24chasa.bg, nova.bg

The Hellenic Information Team