Ελπίδες από ιό που συρρικνώνει καρκινικούς όγκους...

Γράφει η Όλγα Μαύρου

Άρχισαν οι κλινικές έρευνες σε ανθρώπους με σκεύασμα που έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι καταπολεμά ικανοποιητικά καρκινικούς όγκους στα ζώα. Το σκεύασμα στηρίζει τη δράση του σε ιό, και κατά το παρελθόν είχαν γεννηθεί και πάλι ελπίδες από αυτή τη μέθοδο –των τρόπον τινά αντικαρκινικών ιών– όμως η αποτελεσματικότητά τους ήταν βραχυχρόνια και ο

καρκίνος επανήρχετο σύντομα.

Στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών μετέχουν τώρα μόλις εκατό ασθενείς με μεταστατικούς ή συμπαγείς κακοήθεις όγκους στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα θα φανούν σε δύο χρόνια. Οι εκατό ασθενείς θα παίρνουν αρχικά μια χαμηλή δόση του φαρμάκου με ένεση που θα γίνεται ή πάνω στον συμπαγή όγκο ή θα χορηγείται ενδοφλέβια. Όταν επιβεβαιωθεί η ασφάλεια του Vaxinia, ορισμένοι εκ των ασθενών θα λάβουν και το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο πεμπρολιζουμάμπη (pembrolizumab), που είναι μονοκλωνικό αντίσωμα το οποίο βελτιώνει την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά καρκινικά κύτταρα.

Η αυστραλιανή εταιρεία που δοκιμάζει πλέον σε ανθρώπους το σκεύασμά της, με την προσωρινή ονομασία CF33 – hNIS Vaxinia, υποστηρίζει ότι ο ιός τροποποιήθηκε γενετικά ώστε να μολύνει καρκινικά κύτταρα, να αναπαράγεται σε αυτά και να τα σκοτώνει, χωρίς να επηρεάζει υγιή κύτταρα. Επισης υποστηρίζει ότι η συρρίκνωση των όγκων είναι παρατεταμένη και όχι βραχυχρόνια. Στα πειραματόζωα οι όγκοι συρρικνώθηκαν σε πνεύμονες, μαστό, ωοθήκες και πάγκρεας.

Το σκεύασμα φέρεται να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και, παράλληλα, να αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης PD-L1. Αυτή η πρωτεΐνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο επειδή εμποδίζει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτίθενται σε υγιή κύτταρα του οργανισμού. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χορηγείται ισχυρότατη αντικαρκινικής θεραπεία χωρίς να θίγονται τα υγιή κύτταρα.

Οι κλινικές έρευνες γίνονται από την φαρμακευτική εταιρεία Imugene Limited, που ειδικεύεται σε νέες θεραπείες οι οποίες ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του καρκίνου, σε συνεργασία με την City of Hope, έναν οργανισμό έρευνας αντικαρκινικών θεραπειών.

Και από την BioNTech – Pfizer

Παρόμοιες έρευνες όμως είναι εν εξελίξει και από την BioNTech. Όπως είπε προ ημερών ο Αλεξ Μπουρλά της Pfizer, εκτιμάται ότι τα σκευάσματα της εταιρείας είναι μάλλον αρκετά κοντά στην λύση αυτού του σοβαρότατου προβλήματος υγείας που η επιστήμη δεκαετίες τώρα παλεύει να ελέγξει. Η γερμανική εταιρεία ερευνών στοχεύει στην καταπολέμηση του καρκίνου με πολλά σκευάσματα που πλέον δοκιμάζονται σε ανθρώπους, δηλαδή βρίσκονται στη Φάση ΙΙ. Αν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά και δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες στους λίγους που μετέχουν στην Φάση ΙΙ, τα φάρμακα θα περάσουν στην Φάση ΙΙΙ όπου θα εντάσσονται στις πειραματικές θεραπείες πολύ περισσότεροι ασθενείς.

Ο διευθύνων σύμβουλός της BioNTech Ugur Sahin δήλωσε ότι αναμένει τα αντικαρκινικά φάρμακα της εταιρείας να βγουν στην αγορά σε πέντε έως δέκα χρόνια. Αυτή τη στιγμή “τρέχουν” 20 κλινικές έρευνες σε ογκολογικούς ασθενείς, με τις πέντε να βρίσκονται ήδη στην Φάση ΙΙ. Άλλα σκευάσματα είναι θεραπευτικά εμβόλια με την τεχνολογία mRNA όπως του εμβολίου του κορονοϊού και άλλα είναι ανοσοθεραπείες με εξατομικευμένη σύσταση, ανοσοτροποποιητικά και θεραπείες αντισωμάτων που επιτίθενται σε καρκινικούς όγκους.

Ένα από τα πειραματικά σκευάσματα της εταιρείας, το BNT211, δείχνει ελπιδοφόρα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Στοχεύει σε συμπαγείς όγκους σε συνδυασμό με την CAR-T θεραπεία. Η BioNTech παρουσίασε προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική έρευνα που βρίσκεται στην Φάση ΙΙ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Αντικαρκινικής Έρευνας και αφορούσε στην κατάσταση 16 ασθενών που μετέχουν στη συγκεκριμένη έρευνα. Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα έδειχναν ότι ο συνδυασμός των δύο θεραπειών σε 16 συμπαγείς και “δύσκολους” όγκους έδειξαν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Στο 88% των όγκων σημειώθηκε αναστολή της ανάπτυξής του και συρρίκνωση στο 43%.

Η ίδια εταιρεία δοκιμάζει στη Φάση II και το σκεύασμα FixVac σε συνεργασία με την εταιρεία Regeneron ειδικά για το μελάνωμα αλλά και για τον καρκίνο των πνευμόνων. Επίσης σε ποικίλους συνδυασμούς, το FixVac χορηγούμενο με άλλα αντικαρκινικά σκευάσματα, δοκιμάζεται και για τους δύσκολους καρκίνους εγκεφάλου και αυχένα. Τέλος, στη Φάση ΙΙ έχει μπει το ανοσοτροποποιητικό BNT311 για καρκίνους δεύτερου και τρίτου σταδίου στο έντερο.

 slpress