Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός κι ως Mr Bitcoin, παραμένει προφυλακισμένος στην Ελλάδα για 27 μήνες χωρίς δίκη...

Κωνσταντοπούλου για Mr Bitcoin: Η δίωξη είναι κατασκευασμένη, ανησυχούμε για σκοτεινούς μηχανισμούς.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός κι ως Mr Bitcoin, παραμένει προφυλακισμένος στην Ελλάδα για 27 μήνες χωρίς δίκη. Για τις εξελίξεις στην υπόθεση με τον Βίνικ μίλησαν οι συνήγοροί του.

Για την υπόθεση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού κι ως Mr Bitcoin, μίλησαν σήμερα οι συνήγοροί του, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να κάνει λόγο για «περίεργες συμπεριφορές και παραλείψεις» εκ μέρους των Αρχών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ παραμένει προφυλακισμένος για 27 μήνες χωρίς δίκη στην Ελλάδα αφότου συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017, μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ζητά να σταματήσει η προφυλάκισή του, ενώ έχει συναινέσει να εκδοθεί και να δικαστεί στη Ρωσία. Την έκδοσή του έχουν ζητήσει Γαλλία και ΗΠΑ.
Κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ «διώκεται χωρίς να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος επί της Γης ούτε ένα φερόμενο θύμα που να ισχυρίζεται ότι εξαπατήθηκε ή έπεσε θύμα απάτης»
Η συνήγορος του Mr Bitcoin υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του «είναι κατασκευασμένη, είναι προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας».
Εξήγησε, ότι σήμερα (5 Νοεμβρίου 2019) έχει παρέλθει πια και η τελευταία προθεσμία για να γίνουν εκκλήσεις από οποίον ζητούσε την ποινική δίωξη για φερόμενη απάτη.
«Κατά του Βίνικ δεν υπάρχει καμία τέτοια μήνυση», τόνισε πριν προχωρήσει στην καταγγελία ορισμένων περίεργων, όπως είπε, συμπεριφορών από μη νομικούς παράγοντες αλλά και παραλείψεων από τις αρμόδιες Αρχές.
Όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, πριν 10 μήνες τόσο ο Βίνικ όσο και οι συνήγοροί του ενημερώθηκαν για πληροφορίες που είχε η αστυνομία σύμφωνα με τις οποίες κινδυνεύει η ζωή του και ότι «μπορεί να επιχειρηθεί η δολοφονία του»!
Ωστόσο, 10 μήνες αργότερα, δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση για την πρόοδο στην έρευνα των αρχών σχετικά με τις φερόμενες απειλές. Αντίθετα, όπως κατήγγειλε η κ. Κωνσταντοπούλου, «έχουμε μια περίεργη στάση των αρμοδίων αρχών» και κατήγγειλε όσα συνέβησαν πριν περίπου έναν μήνα όταν υπήρξαν ζητήματα με τη μεταγωγή του Βίνικ στο δικαστήριο καθώς οι αρμόδιες Αρχές δεν μερίμνησαν σχετικά.
Επίσης, λίγες ημέρες αργότερα, σημειώθηκε μια «περίεργη κι εκτός νομιμότητας καταγραφή», σύμφωνα πάντα με όσα είπε η κ. Κωνσταντοπούλου: Η γενική γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής μετέβη στον θάλαμο νοσηλείας του Βίνικ μαζί με τέσσερα άτομα αγνώστων στοιχείων.
«Επικράτησε μια ανησυχητική και προσβλητική συνθήκη κατά την οποία τα άγνωστα άτομα ζήτησαν από τον Βίνικ να διακόψει την τη συνομιλία με τον συνήγορό του, τον κ. Μουσάτωφ. Ένας από τους 4, βιντεοσκόπησε τον Βίνικ χωρίς τη συναίνεσή του», περιέγραψε η κ. Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για ενέργειες που είναι πέραν την νομιμότητας.
Η ίδια υπενθύμισε ότι στην υπόθεση «έχει καταγραφεί ευθεία παρέμβαση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα που προέβη σε μια άνευ προηγουμένου δήλωση περί διεκδίκησης μη έκδοσης του Βίνικ στη χώρα του, στη Ρωσία».
«Μπορούμε να ανησυχούμε απέναντι στην ενεργοποίηση σκοτεινών μηχανισμών ενάντια στα δικαιώματα του ανθρώπου», διαμήνυσε η κ. Κωνσταντοπούλου
Κλείνοντας, η συνήγορος του ως Mr Bitcoin έκανε τρεις παρατηρήσεις:
  1. Η νομοθεσία και η νομολογία για την έκδοση κάποιου είναι σαφής, όπως είπε. Προτιμάται η χώρα της υπηκοότητας και προτιμάται η χώρα που φέρεται ότι διαπράχθηκε το αδίκημα, εξήγησε, προσθέτοντας ότι ο Βίνικ «δεν έχει πατήσει το πόδι του» ούτε σε Γαλλία ούτε σε ΗΠΑ.
  2. Αναφέρθηκε στους ανθρωπιστικούς λόγους, περιγράφοντας τις δυσκολίες για τον ίδιο τον Βίνικ και την οικογένειά του, την περιπέτεια με την υγεία του κι όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς κρατείται για 27 μήνες χωρίς δίκη, τη στιγμή που το ελληνικό Σύνταγμα θέτει ως ανώτατο όριο τους 18 μήνες.
  3. Τέλος, η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι η τεχνογνωσία και οι γνώσεις του Βίνικ είναι τέτοιες που θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να ενδιαφέρεται να τον στρατολογήσει ως ειδικό και εμπειρογνώμονα στα θέματα ψηφιακού νομίσματος και τεχνολογίας blockchain κι όχι να του επιφυλάσσει τέτοια αντιμετώπιση.
Πηγή: