Τα ασυμβίβαστα...

Αποτέλεσμα εικόνας για μπακαλικο δεφτέριΣχολιάζει ο Κλεισθένης.
Πριν λίγες δεκαετίες οι φτωχοί ψώνιζαν στην μπακάλη της γειτονιάς με το περιβόητο δεφτέρι δλδ με πίστωση.
Φτωχός πελάτης: Πόσο κάνει ένα κιλό μακαρόνια;
Μπακάλης: Δέκα δραχμές.


Φτωχός πελάτης: Βάλε μου ένα κιλό και γράφτα.
Ο μπακάλης δίνει στον φτωχό πελάτη ένα κιλό μακαρόνια και του παίρνει το δεφτέρι όπου χρεώνει 12 δραχμές.
Ο φτωχός πελάτης διαμαρτύρεται, "είπες 10 δραχμές, γιατί χρεώνεις 12;
Η απάντηση αφοπλιστική. 10 δραχμές μετρητά όχι με πίστωση.
Λογικό, όταν παίρνεις δάνειο, πληρώνεις και τόκους.

Ας έρθουμε τώρα στο σήμερα. Η κυβέρνηση έχει σαν βασικό της στόχο την έξοδό μας στις αγορές. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο επιπλέον δανεισμός είναι εθνικός στόχος. Εμείς αποσβολωμένοι παρακολουθούμε άπραγοι.

Η κυβέρνηση διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι έχουμε υπερπλεόνασμα. Είναι αδιανόητο κάποιος που έχει πλεόνασμα στα οικονομικά του να ζητάει δάνειο. Ποιος είναι ο λόγος να χρεωθεί; Για να πληρώνει γαμησιάτικα( τόκους);
Επειδή αυτά δεν στέκουν στην κοινή λογική, ή δεν έχουμε υπερπλεόνασμα και μας "δουλεύουν" κανονικά και θα δανειστούμε για την αποπληρωμή των ήδη υπαρχόντων δανείων.

Όλοι οι επιχειρηματίες γνωρίζουν ότι η μεταχρονολόγηση μιας επιταγής δεν μειώνει το χρέος τους, απλά το μεταθέτει για αργότερα. 
Η μεταχρονολόγηση της πληρωμής των δανείων της χώρας δεν μειώνει το χρέος αντίθετα το αυξάνει. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι οικονομολόγοι. Συνεπώς η χώρα θα βρίσκεται για δεκαετίες ή για πάντα δέσμια του χρέους.

Οι δυνατές λύσεις είναι πολλές. Θα αναφέρω μόνο δύο.

1η) Αποδεχόμαστε το χρέος και το αποπληρώνουμε με ρήτρα ανάπτυξης για να απαλλαγούμε κάποτε απ' αυτό. Αυτή η λύση θα υποχρεώσει τους δανειστές να "καίγονται" για την ανάπτυξη της χώρας.

2η) Κουρεύουμε το χρέος τόσο ώστε να μπορεί η Ελληνική οικονομία να το αποπληρώνει χωρίς να καταστρέφεται. Αυτή η λύση θα δώσει δυνατότητες αυτόνομης ανάπτυξης.

Φυσικά και τις δύο λύσεις τις γνωρίζουν οι κυβερνόντες αλλά δεν τις προβάλουν. Το γιατί θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Επιπλέον ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να κρίνει αν το χρέος είναι πραγματικό και που πήγαν τα δανεικά.