Χάνουμε και τους νέους;

Αποτέλεσμα εικόνας για καταληψειςΣχολιάζει ο Κλεισθένης.
Οι νέοι μας, ειδικότερα οι επιστήμονες, φεύγουν απ΄ την Ελλάδα σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.
Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημά μας σήμερα. Δαπανήσαμε σαν κοινωνία τεράστια ποσά για τις σπουδές τους και τώρα παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στα ξένα. Με δεδομένο ότι όλο και λιγότεροι νέοι μας, κάνουν οικογένεια και παιδιά, μαθηματικά θα καταλήξουμε ένας λαός γερόντων. 


Επιπλέον οι νέοι μας, οι μαθητές, διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται και κάνουν καταλήψεις στα σχολεία για τη Μακεδονία μας.
Πολλοί έσπευσαν να κατηγορήσουν την μαθητιώσα νεολαία για εθνικιστικές εκδηλώσεις υποκινούμενες από ακροδεξιούς και φασίστες.
Αυτό εντάσσεται στο γενικότερο αφήγημα των εξουσιαστών. Όποιος διαφωνεί με τις αποφάσεις μας, χαρακτηρίζεται εθνικιστής και φασίστας και το πρόβλημα λύθηκε.
Είναι όμως έτσι; Η νεολαία μας καθοδηγείται από ακροδεξιούς και φασίστες;
Αν όχι, τότε οι μαθητικές κινητοποιήσεις μας δείχνουν τον τρόπο αντίδρασης που εμείς οι μεγαλύτεροι δεν ξέρουμε ή δεν τολμάμε. Όταν αντιδρά η νεολαία, οφείλουμε να δώσουμε μεγάλη προσοχή στο τι λέει και τι πρεσβεύει. Οι εύκολες κατηγορίες είναι οπισθοδρόμηση και αντιδημοκρατικές.

Αν δεχτούμε ότι τους μαθητές καθοδηγούν ακροδεξιοί και φασίστες, τότε τα πράγματα είναι χειρότερα. Αυτό σημαίνει ότι η δημοκρατία δεν μπορεί να εμπνεύσει την νεολαία. Αυτό σημαίνει ότι εμείς οι μεγαλύτεροι δεν μπορέσαμε να δώσουμε όραμα στην νεολαία. Αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς αποτύχαμε. Όλα τα άλλα είναι σε κουβέντα να βρισκόμαστε.

Προσωπικά στηρίζω τις εκδηλώσεις της μαθητιώσας νεολαίας. Αυτές ίσως ταρακουνήσουν εμάς του καναπέ.
Ο χρόνος θα δείξει ποιος ή ποιοι καθοδηγούν και επηρεάζουν τους νέους. Είναι σίγουρο ότι η ακροδεξιά και μάλιστα η φασιστική προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις αγωνίες και τα αδιέξοδα των νέων. Εμείς οι μεγαλύτεροι τους φορτώσαμε με ανεργία, φτώχεια, αβέβαιο μέλλον. Εμείς τους φορτώσαμε επίσης με ένα υπέρογκο χρέος που θα κληθούν να αποπληρώσουν.
Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρος τις εύκολες κατηγορίες, ας κάνουμε την απαραίτητη αυτοκριτική μας, ας κινητοποιηθούμε επιτέλους μπας και σώσουμε ότι μπορεί να σωθεί.
Οι νέοι μας δείχνουν ένα δικό τους δρόμο, ας τον διαβούμε ή ας επιλέξουμε σαν "σοφότεροι" έναν πιο καλό δρόμο. Η απάθεια, η παραίτηση και ο καναπές θα μας καταστρέψουν.