Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018

Τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό...
Στην Αγγλία κατασκεύασαν τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερόΌλο και περισσότερα πράγματα γίνονται “έξυπνα” τοντελευταίο καιρό, αλλά υποθέτουμε τα… τούβλα δεν είναικάτι που θα περίμενε κανείς ότι θα προστεθούν στην λίστα.


Κάτι που όμως έγινε, στην Αγγλία!
Επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου «Γουέστ οφ Ήνγκλαντ» στο Μπρίστολ (UWE Bristol) ανέπτυξαν τούβλα που κάνουν ανακύκλωση νερού με τη χρήση μικροβίων, παράγουν ηλιακή ενέργεια μαζί με οξυγόνο μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτηρίων όπου χρησιμοποιούνται ως δομικό υλικό!
Στην Αγγλία κατασκεύασαν τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό
Στα τούβλα έχουν ενσωματωθεί μικροβιακές κυψέλες καυσίμων (Microbial fuel cells-MFCs), οι οποίες στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανθρώπινα ούρα, πεθαμένες μύγες και λάσπη.
Στην Αγγλία κατασκεύασαν τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό
«Οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμων είναι μετατροπείς ενέργειας που εκμεταλλεύονται τα συστατικά μικρόβια για να διασπάσουν οργανικά απόβλητα και να παραγάγουν ηλεκτρική ενέργεια» αναφέρει ο Ιωάννης Ιερόπουλος, έλληνας καθηγητής στο Εργαστήριο Ρομποτικής του UWE.
Στην Αγγλία κατασκεύασαν τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό
«Πρόκειται για μια καινοτόμο εφαρμογή στοιχείων MFC που αυτή τη φορά μετατρέπονται σε πραγματικά δομικά υλικά σε οικοδομές. Αυτό θα μας επιτρέψει να διερευνήσουμε νέες δυνατότητες επεξεργασίας των οικιακών αποβλήτων, παραγωγής αξιοσημείωτης ηλεκτρικής ισχύος και ανάπτυξης «προγραμματιζόμενων» τοίχων μέσα στα ζωντανά οικοσυστήματα».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι «ζωντανές μηχανές» σε αυτούς του τοίχους θα «οσφραίνονται» τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό περιβάλλον του κτηρίου, ακόμα και τους ενοίκους του, και θα αντιδρούν αναλόγως.
Στην Αγγλία κατασκεύασαν τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό
Ανάλογα με τον «προγραμματισμό» τους, αυτοί οι βιοαντιδραστήρες έχουν την ικανότητα να δεχθούν ως πρώτη ύλη αστικά λύματα, διοξείδιο του άνθρακα, ηλιακή ακτινοβολία, φύκη, βακτήρια και θρεπτικά συστατικά για να παραγάγουν ανακυκλωμένο νερό, οξυγόνο, ηλεκτρική ενέργεια, θερμότητα, βιοδιασπώμενες ουσίες καθαρισμού, βιομάζα και βιοφωταύγεια.
«Οι τεχνολογίες που αναπτύσσουμε έχουν στόχο να μεταμορφώσουν τους χώρους όπου ζούμε και εργαζόμαστε, επιτρέποντας τη συμβίωσή μας με το κτήριο» σημειώνει λέει ο καθηγητής Άντριου Ανταμάτσκι, διευθυντής του προγράμματος LIAR για το UWE.
«Κάθε έξυπνο τούβλο είναι ένας ηλεκτρικός αναλογικός υπολογιστής. Ένα κτήριο κατασκευασμένο από τέτοια τούβλα θα αποτελεί έναν επεξεργαστή μεγάλης κλίμακας» προσθέτει.
Στην Αγγλία κατασκεύασαν τούβλα που παράγουν.. ηλεκτρισμό, οξυγόνο και καθαρό νερό
Η ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου δουλεύει πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο στο ευρύτερο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος LIAR (Living Architecture), το οποίο συνδυάζει τη «ζωντανή» αρχιτεκτονική, τις τεχνολογίες υπολογιστών και τη μηχανολογία για την εύρεση λύσεων σε θέματα ενεργειακής βιωσιμότητας.
Πηγή:
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.