Το πρόσωπο μιας νεαρής 9.000 ετών ανακατασκευάζεται τρισδιάστατα...

Το όνομά της είναι Αυγή, και η τελευταία φορά που κάποιος είδε το πρόσωπό της ήταν πριν από περίπου 9.000 χρόνια στην Ελλάδα. 



Το κρανίο της βρέθηκε στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα. Ήταν 18-25 ετών και “το όνομά της αποδίδει την αυγή του σημερινού πολιτισμού”, λέει η Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια των ανασκαφών της Θεόπετρας. 

Είχε ύψος 1,57 μ. και, σύμφωνα με την ανθρωπολογική εξέταση, είχε αναιμία ή σκορβούτο, καθώς και κάποιο ενδοκρινολογικό ή και μεταβολικό πρόβλημα.
Λίγα είναι γνωστά για το πώς έζησε και πέθανε, αλλά τώρα οι αρχαιολόγοι μπόρεσαν να ανακατασκευάσουν το πρόσωπό της. Το πρόσωπο της Αυγής αποκαλύφθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης την Παρασκευή.

Η ανακατασκευή του προσώπου της δεν ήταν μικρό επίτευγμα. Ένας ενδοκρινολόγος, ένας ορθοπεδικός, ένας νευρολόγος, ένας παθολόγος και ένας ακτινολόγος χρειάστηκαν για να ανοικοδομήσουν με ακρίβεια το πως θα έμοιαζε η Αυγή. Η ομάδα ανοικοδόμησης ήταν υπό την καθοδήγηση του ορθοδοντικού Μανώλη Παπαγρηγοράκη, ο οποίος σημείωσε στο μουσείο ότι ενώ τα οστά της Αυγής έμοιαζαν να ανήκουν σε μια 15χρονη γυναίκα, τα δόντια της έδειξαν ότι ήταν 18 ετών περίπου.

Εκτός από την ομάδα των γιατρών, το πανεπιστήμιο συνεργάστηκε με τον Όσκαρ Νιλσον, Σουηδό αρχαιολόγο και γλύπτη που ειδικεύεται σε ανακατασκευές. Οι ερευνητές έκαναν μια αξονική τομογραφία στο κρανίο και ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής δημιούργησε ακριβή αντίγραφα των μετρήσεων της σάρωσης.

Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να “σαρκώσουν” το πρόσωπο της Αυγής, υπολογίζοντας ανατομικά τους μύες. 

Ενώ μερικά από τα χαρακτηριστικά της βασίζονται σε μετρήσεις του κρανίου, άλλα, όπως το χρώμα του δέρματος και των ματιών, συνάγονται με βάση τα γενικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού στην περιοχή.
Πηγή: