Δύο Κρητικοί δημιούργησαν πρωτοποριακή εφαρμογή...

Κατάφεραν να σχεδιάσουν ίσως την πιο καινοτόμα εφαρμογή για λειτουργικά Android – προσεχώς και iOS – που αφορά τις σπουδές φοιτητών σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 
Ο λόγος για την Ελένη Οικονομάκη και τον Γιώργο Αυγενάκη, δύο νέους από την Κρήτη, οι οποίοι αφιέρωσαν ώρες εργασίας για να κατορθώσουν το… ακατόρθωτο. Συγκέντρωσαν μέσα σε μία εφαρμογή χιλιάδες δεδομένα, προκειμένου κάθε φοιτητής να μπορεί να ενημερώνεται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας επιθυμεί αν πέρασε το μάθημα στην εξεταστική, αν έχει αλλάξει η ώρα του μαθήματος, το καθημερινό πρόγραμμα, ακόμα και το… μενού της λέσχης.

Η εφαρμογή myAuth mobile app μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από τη στιγμή που «ανέβηκε» είχε περισσότερες από 1.000 λήψεις! Οι δύο Κρητικοί φοιτητές του Αριστοτελείου συμμετείχαν στο team του κέντρου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του ΑΠΘ και έβαλαν τις βάσεις διαμορφώνοντας το πεδίο για αντίστοιχες πρωτοβουλίες φοιτητών στο μέλλον. 

Η Ελένη και ο Γιώργος κέρδισαν με το σπαθί τους τα εγκωμιαστικά σχόλια της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ιδέα – που ήρθε από το εξωτερικό – και εφαρμόστηκε σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Είχαν θέληση για το κάτι παραπάνω σε μια δύσκολη εποχή για τα πανεπιστήμια στη χώρα και έδειξαν το δρόμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ακαδημαϊκό επίπεδο θα παραμείνει υψηλό αν τα ίδια τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας κάνουν αυτό που έκαναν ο Γιώργος και η Ελένη… Οραματιστούν.

«Παρατηρήσαμε ότι οι φοιτητές έχαναν πολύ χρόνο καθημερινά ψάχνοντας για το πρόγραμμά τους, τις αίθουσες των μαθημάτων τους, τις ανακοινώσεις και το μενού της λέσχης. Η πληροφορία υπήρχε, αλλά συνήθως ήταν σε διαφορετικές ιστοσελίδες και δεν ήταν οργανωμένη και προσωποποιημένη», επισημαίνει ο Γιώργος Αυγενάκης στη «Νέα Κρήτη» και προσθέτει: «Έτσι δημιουργήσαμε μια εύχρηστη εφαρμογή που συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον κάθε χρηστή ξεχωριστά, ώστε εύκολα και γρήγορα από το κινητό του να βρίσκει ό,τι ψάχνει σχετικά με την καθημερινότητά του στο πανεπιστήμιο».

Πίστεψαν στο φιλόδοξο project

Σε μια χρονική περίοδο που η μετανάστευση νέων επιστημόνων αποτελεί μια πραγματικότητα, η Ελένη και ο Γιώργος πίστεψαν ότι το φιλόδοξο project είναι εφικτό να υλοποιηθεί σε κάποιο Ανώτατο ελληνικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. 

Η προσωποποιημένη πληροφόρηση για τους φοιτητές του Αριστοτελείου είναι πλέον γεγονός και το σύνολο των ανθρώπων που εργάστηκαν για την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία δηλώνει περήφανο. Ανάμεσά τους και τα δύο Κρητικόπουλα.
Στις προκλήσεις με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι οι δημιουργοί του myAuth mobile app αναφέρεται η Ελένη Οικονομάκη: «Άλλαξε η ώρα μαθήματος και το έχασες γιατί δεν είδες έγκαιρα την ανάρτηση στο forum/Facebook group της σχολής; Είναι ένα κλασικό πρόβλημα που επιλύεται μέσω του my auth mobile. 

Η μεγαλύτερη πρόκληση κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτής της εφαρμογής ήταν η διαδικασία της αρχιτεκτονικής των πληροφοριών. Προσπαθήσαμε να εντάξουμε τις πιο σημαντικές πληροφορίες που χρειάζεται ένας φοιτητής ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας και να τις παρουσιάσουμε με ένα ελκυστικό design. Όντες φοιτητές, γνωρίζαμε καλά τι θα περίμεναν να βρουν οι χρήστες σε αυτή την προσωποποιημένη εφαρμογή», δηλώνει η Ελένη Οικονομάκη.

Όπως τονίζει η Ελένη, το team βρέθηκε υπό την επίβλεψη ικανών επιστημόνων, οι οποίοι συνέδραμαν στην επιτυχία του εγχειρήματος, δίνοντας κατευθύνσεις έχοντας ως πρότυπο τη μεθοδολογία των κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού: «Πάντα υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Δασκόπουλου, υπεύθυνου του Τμήματος Υπηρεσιών στο ΚΗΔ, και του Ιωάννη Φενέρη, υπεύθυνου για το UX/UI Design, καθώς και με την υποστήριξη της υπόλοιπης ομάδας του ΚΗΔ. 

Αξίζει να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και το πανεπιστήμιο να επενδύσει περισσότερο στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, ώστε να υπάρξει μια πιο άμεση επικοινωνία μεταξύ γραμματείας, καθηγητών και φοιτητών».

Παρόμοιες πρωτοβουλίες στα ελληνικά πανεπιστήμια μετράει κανείς στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Κρήτη συμμετείχε μέσα από την εργασία και τη διορατικότητα των νέων ανθρώπων σε ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον επίτευγμα της τεχνολογίας. Η ζωή των φοιτητών με ένα κλικ γίνεται πλέον πιο απλή, όπως υποστηρίζει και ο Γιώργος Αυγενάκης: «Πλέον τα κινητά έχουν μπει στην καθημερινότητα των φοιτητών και το πανεπιστήμιο πρέπει να εξελίσσεται ώστε να είναι κοντά στους φοιτητές και να διευκολύνει τη ζωή τους, παρέχοντας σύγχρονες και καλοσχεδιασμένες εφαρμογές. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!».

Τώρα το κατά πόσο αυτά τα… μυαλά θα μπορέσει η χώρα μας να τα κρατήσει στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και προβληματίζει. Το brain drain έχει μπει στην καθημερινότητά μας, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι επιστήμονες βρίσκονται με το εισιτήριο στο χέρι. Ένα εισιτήριο που πολύ δύσκολα θα μπει στο συρτάρι ή θα… ακυρωθεί.


Ρεπορτάζ : Νίκος Παναγιωτόπουλος  
pressenza.com