Με ιστορική απόφαση του ανώτερου Βρεττανικού δικαστηρίου 14χρονη καρκινοπαθής καταψύχθηκε για να ξαναζήσει...



Μια ιστορική απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο έλαβε το Ανώτερο Βρετανικό Δικαστήριο, το οποίο έκανε δεκτό αίτημα
14χρονης καρκινοπαθούς να καταψυχθεί με κρυονική μέθοδο μετά το θάνατό της ώστε στο μέλλον να έχει ελπίδες να επανέλθει στη ζωή. 

Είναι το πρώτο τέτοιο αίτημα που υποβλήθηκε σε δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλίας και πιθανώς όλου του κόσμου, έγινε δεκτό και δημιουργεί δεδικασμένο.

Το κορίτσι είχε στείλει επιστολή στον δικαστή Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος πριν πάρει την ιστορική απόφαση, το είχε επισκεφθεί στο νοσοκομείο και είχε δηλώσει εντυπωσιασμένος από τη δύναμη που έδειχνει η μικρή και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Η 14χρονη εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους πήρε αυτήν την απόφαση. «Μου ζήτησαν να εξηγήσω γιατί θέλω να γίνει αυτό το ασυνήθιστο πράγμα. 
Είμαι μόλις 14 ετών και δεν θέλω να πεθάνω αλλά ξέρω ότι θα πεθάνω. 
Νομίζω ότι με το να συντηρηθώ με την κρυονική μέθοδο θα έχω μία ευκαιρία να θεραπευτώ και να ξυπνήσω-ακόμη κι έπειτα από εκατοντάδες χρόνια. 
Δεν θέλω να ταφώ στο χώμα. 
Θέλω να ζήσω περισσότερα χρόνια και νομίζω ότι στο μέλλον μπορεί να βρουν μία θεραπεία για τον καρκίνο μου και να με ξυπνήσουν. 
Θέλω να έχω αυτή την ευκαιρία. 
Αυτή είναι η επιθυμία μου».

Η δικαστική απόφαση ελήφθη λίγο πριν από το θάνατό της με αποτέλεσμα. Το κορίτσι, το οποίο διέμενε στην περιοχή του Λονδίνου και δεν κατονομάζεται για νομικούς λόγους, πέθανε τον Οκτώβριο και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ όπου και καταψύχθηκε.

Ο πρωτοπόρος της κρυονικής, Robert Ettinger, ο οποίος δημιούργησε το 1976 και το Ινστιτούτο Κρυονικής,  έγραφε παρουσιάζοντας το όραμά του: «Εάν αντέξουν οι πολιτισμοί, η ιατρική επιστήμη θα μπορεί τελικά να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη του ανθρωπίνου σώματος, συμπεριλαμβανομένης της βλάβης από την κατάψυξη, τη γεροντική εξασθένιση και άλλες αιτίες θανάτου. Δεν έχει σημασία τί μας σκότωσε, εάν ήταν λόγω γηρατειών ή λόγω κάποιας ασθένειας. 

Αργά ή γρήγορα οι φίλοι μας από το μέλλον θα είναι σε θέση να μας επαναφέρουν στη ζωή και να μας γιατρεύσουν».

presspublica