Κυριακή, 15 Μαΐου 2016

Δεν είναι επιστημονική φαντασία, μυστική συνάντηση επιστημόνων του Χάρβαρντ...

  Άνθρωποι κατά παραγγελία; Μυστική συνάντηση επιστημόνων στο Χάρβαρντ για το ανθρώπινο γονιδίωμα.

  Σοβαρά ζητήμα βιοηθικής, εγείρει η  κεκλεισμένων των
  θυρών συνάντηση στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, 150 επιστημόνων σε μια προσπάθεια  για την δημιουργία εκ του μηδενός ενός συνθετικού ανθρωπίνου γονιδιώματος μέσα στα επόμενα χρόνια.
  Παρά το γεγονός ότι το έργο βρίσκεται σε πρωταρχικό στάδιο, η ομάδα θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε ευεργετικές επιστημονικές εξελίξεις και θα λειτουργήσουν ως συνέχεια στο αυθεντικό Πρόγραμμα που τρέχει σήμερα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα και στόχο έχει να διαβάσει την ακολουθία από τα 3,2 δισεκατομμύρια «γράμματα» που υπάρχουν στο ανθρώπινο DNA.
  Το σχέδιό τους, είναι μια προέκταση του αρχικού Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος (Human Genome Project-HGP), γι’ αυτό η αρχική ονομασία της πρωτοβουλίας τους ήταν HPG2 και μετά άλλαξε σε HPG-Write.
  Στόχος τους είναι να προχωρήσουν πέρα από την «ανάγνωση» (αλληλούχιση) του γενετικού υλικού του ανθρώπου, στο να «γράψουν» (συνθέσουν) το δικό τους DNA με χημικό τρόπο, όπως παραδέχθηκε ένας από τους διοργανωτές της συνάντησης, ο καθηγητής γενετικής Τζορτζ Τσερτς της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
  Το σχέδιο ήδη εγείρει κρίσιμα ζητήματα βιοηθικής, όπως κατά πόσο ανοίγει ο δρόμος για την μαζική δημιουργία ανθρώπων χωρίς γονείς και με χαρακτηριστικά «κατά παραγγελία» στο απώτερο -και όχι άμεσο- μέλλον.
  Σκεπτικιστές επιστήμονες, από το Κέντρο Γενετικής και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, ήδη εγείρουν ερωτήματα βιοηθικής -και όχι μόνο- φύσης, ενώ ανησυχούν ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για μια νέου τύπου ευγονική.
  Είναι π.χ. σκόπιμο, λένε, να «διαβάσει» κανείς το DNA ενός Αϊνστάιν και μετά να επιχειρήσει να το συνθέσει εξαρχής; Αν ναι, πόσα τέτοια γονιδιώματα (δηλαδή πόσοι Αϊνστάιν) θα έπρεπε να δημιουργηθούν και ποιός θα είχε δικαίωμα να το κάνει;
  Share This
  Previous Post
  Next Post

  Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

  0 Σχόλια:

  Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
  Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
  Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.