Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Σκέψεις για ένα νέο σύνταγμα.
Γράφει ο Κλεισθένης.
Όλο και περισσότερο ωριμάζει στην σκέψη, όλο και περισσότερων, η ιδέα για ένα νέο σύνταγμα και όχι για αναθεώρηση του σημερινού απ' την βουλή.
Όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι η παρούσα βουλή δεν μπορείκαι δεν πρέπει να ασχοληθεί είτε με αναθεώρηση του ισχύοντος συντάγματος είτε με την εκπόνηση νέου.
Η αιτιολόγηση είναι απλή.
Κατ' αρχήν το σύνταγμα είναι ο υπέρτατος νόμος που διέπει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος, κύρια πρόνοια του συντάγματος είναι η προστασία των πολιτών απ' τις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας.
Σήμερα σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα εμμέσως όλες οι εξουσίες ανήκουν ή πατρονάρονται απ' την εκτελεστική.
Η βουλή ελέγχεται κατά πλειοψηφία απ' την εκάστοτε κυβέρνηση. Η δικαιοσύνη υφίσταται τις πιέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης και έχει θηλιά στον λαιμό τον διορισμό απ' την κυβέρνηση των προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Σύμφωνα δε με το ισχύον σύνταγμα σχεδόν όλες οι εξουσίες ασκούνται απ' τον πρωθυπουργό.

Συμπερασματικά η εκπόνηση ενός γνήσιου, δημοκρατικού και φιλολαϊκού συντάγματος δεν μπορείνα γίνει μέσω της βουλής απ' την εκάστοτε κυβέρνηση, δεν μπορεί ο ελεγχόμενος απ' το σύνταγμα να είναι και ο εκπονητής του.
Επιπλέον η εκπόνηση του νέου συντάγματος δεν πρέπει να γίνει απ' την παρούσα βουλή. Οι συσχετισμοί των κομμάτων είναι σε αναντιστοιχία με την λαϊκή βούληση. Η πλειοψηφία πάνω στην οποία στηρίζεται η παρούσα κυβέρνηση είναι πλαστή. Είναι γνωστό το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, είναι γνωστή η ενισχυμένη αναλογικότητα του καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου. Ακόμη το όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην βουλή αποκλείει από την εκπροσώπηση ένα αξιοσημείωτο ποσοστό Ελλήνων ψηφοφόρων.
Αυτά δηλώνουν το πολιτικό κατεστημένο θα θελήσει να κρατήσει τα “κεκτημένα” προτείνοντας ένα σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του.
Άρα η παρούσα βουλή ή κάποια άλλη που θα συσταθεί με βάση τον ισχύοντα καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο δεν πρέπεινα εκπονήσει νέο σύνταγμα.

Η πρόταση για σύσταση συντακτικής εθνοσυνέλευσης είναι η πιο σωστή, αρκεί να είναι αντιπροσωπευτική και χωρίς αποκλεισμούς.
Καλό είναι πάντως ότι έχει ανοίξει διάπλατα η συζήτηση για την αλλαγή του συντάγματος.
Share This
Previous Post
Next Post

Στα ιστολόγιά μου προσπαθώ να αποφεύγω τις "κακοτοπιές". Είναι όμως αδύνατο να μην πέσω θύμα παραπληροφόρησης. Ουδείς αναμάρτητος. Προτρέπω τους φίλους αναγνώστες να διαβάζουν τα πάντα και να κρίνουν τα πάντα.

0 Σχόλια:

Ο σχολιασμός είναι το οξυγόνο του ιστολογίου.
Παρακαλώ τα σχόλια να είναι κόσμια, οι επισκέπτες του ιστολογίου μπορεί να είναι και ανήλικοι.
Προσέχουμε όταν σχολιάζουμε, υπάρχει ποινική ή αστική ευθύνη.