Τα Δυτικά Βαλκάνια αναπολούν τη Γιουγκοσλαβία..

 


Ο πόλεμος που έγινε τη δεκαετία του ’90 και προκάλεσε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας προκάλεσε το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Μετά από σχεδόν 30 χρόνια, μεγάλος αριθμός πολιτών του πρώην πολυεθνικού κράτους δηλώνουν ότι τους λείπει η περίοδος της Γιουγκοσλαβίας.

Η νοσταλγία για το παλιό καθεστώς αυξάνεται, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε στα κράτη που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης Gallum, με έδρα την Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, έδωσε στη δημοσιότητα το σερβικό τηλεοπτικό κανάλι N1.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνικής δημοσκόπησης η μεγαλύτερη λαχτάρα για τη Γιουγκοσλαβία φαίνεται στη Σερβία. Το 81 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε αυτή τη χώρα θεωρούν τη διάλυση της πολυεθνικής Γιουγκοσλαβίας ως «λάθος».

Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου τα προβλήματα με βάση την εθνικότητα προκαλούν ακόμη περιστασιακά πολιτικά προβλήματα σήμερα, το ποσοστό όσων έχουν θετικές απόψεις για τη Γιουγκοσλαβία είναι 77 τοις εκατό, ενώ το Μαυροβούνιο έρχεται στην τρίτη θέση με 65 τοις εκατό.

Μεταξύ των κρατών που σχηματίστηκαν στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας, το Κοσσυφοπέδιο είναι η χώρα με τη λιγότερη λαχτάρα για το παλιό καθεστώς.

Μόνο το 10 τοις εκατό όσων συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασαν θετική γνώμη για τη διαλυμένη σοσιαλιστική χώρα.

Διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με 140 χιλιάδες νεκρούς

Στα δύο κράτη που είναι τώρα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοί που αναπολούν την Ένωση της Νοτιοσλαβίας είναι στην Κροατία 23 τοις εκατό και στη Σλοβενία 45 τοις εκατό.

Οι συγκρούσεις στη δεκαετία του 1990 που οδήγησαν στην κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας μετατράπηκαν σε εθνοτικές σφαγές με την πάροδο του χρόνου και περισσότεροι από 140 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους πολέμους.

Όσοι νοσταλγούν το παλιό καθεστώς το δικαιολογούν κυρίως με την οικονομική σταθερότητα που απολάμβαναν εκείνη την εποχή, καθώς και με το περιβάλλον σχετικής ελευθερίας, όπως η ελευθερία μετακίνησης που έδωσε η σοσιαλιστική διοίκηση στους πολίτες της εκείνη την εποχή. Επιπλέον, σε πολλές περιοχές, ο Τίτο, ο ιδρυτής της Γιουγκοσλαβίας, εξακολουθεί να χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ