Τσίπρας-Κοτζιάς: Συσπείρωση της πατριωτικής «κυβερνώσας Αριστεράς»...

Το απόγευμα της Πέμπτης 28/11, λίγα λεπτά μετά τις 18.30, το αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, είχε ήδη γεμίσει ασφυκτικά για την παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, «Μαρξ και Διπλωματία. Ο Καρλ Μαρξ:

Θεωρία και Πρακτική για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική».

Μόνο που στις μπροστινές κεντρικές σειρές, μία θέση παρέμενε άδεια.

Προορίζονταν για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα λίγα λεπτά αργότερα, αφού πρώτα είχε μια θερμή χειραψία με τον Νίκο Κοτζιά.

Και κάπου εκεί, κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται για μια απλή βιβλιοπαρουσίαση, αλλά για ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός.

Συσπείρωση της «κυβερνώσας Αριστεράς»

Η παρουσία ενός πρώην πρωθυπουργού σε εκδήλωση ενός πρώην υπουργού του, υπό κανονικές συνθήκες δεν θα συντελούσε είδηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, τους τελευταίους μήνες δεν βιώνει «κανονικές συνθήκες», αλλά ένα μη ομαλό εσωκομματικό καθεστώς – για το οποίο ευθύνεται ο τέως πρόεδρος του και οι συν αυτώ.

Επομένως, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε μαζί με τον Νίκο Κοτζιά, να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Ότι ο προοδευτικός κόσμος θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιστρέψει, με πρωταγωνίστρια την Αριστερά, παρά τα αντίθετα σχέδια διάφορων κέντρων.

Το μήνυμα αυτό, ενδυνάμωσε και η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου, που έφτασε λίγο αργοπορημένος, έγνεψε στον Νίκο Κοτζιά που βρίσκονταν στο πάνελ των ομιλητών και κάθισε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, στην πρώτη σειρά.

Για την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές κάλπες, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή την ενωτική «σύναξη».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι ο ίδιος και η κίνηση «Πράττω» της οποίας ηγείται, θέλουν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός φόρουμ προσωπικοτήτων του χώρου.

«Και αυτό αφορά και τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους συντρόφους της Νέας Αριστεράς», σημείωσε με ενωτική διάθεση.

Και με δεδομένη την παρουσία των Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργου Σταθάκη και Κώστα Πουλάκη από τη Νέα Αριστερά, αλλά και σχεδόν σύσσωμης της ηγεσίας της Κουμουνδούρου (Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης, Διονύσης Καλαματιανός, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Ραγκούσης, Συμεών Κεδίκογλου, Γιάννης Μπουλέκος, Μαρίνα Κοντοτόλη, Ράνια Σβίγκου κλπ), το προσκλητήριο Κοτζιά είχε πολύ μεγάλη σημασία.

«Τρικυμία» με τον ναύαρχο

Το κλίμα προσπάθησε να το χαλάσει ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα της παρουσίασης του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, επιχειρώντας -προφανώς- να επισκιάσει την ενωτική αυτή πρωτοβουλία.

Το μόνο που κατάφερε στην πραγματικότητα, ήταν το να προκαλέσει χλευαστικά εναντίον του σχόλια στα «πηγαδάκια» που δημιουργήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, δηλώσεις αποδοκιμασίας ακόμα και από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Δημήτρης Μαρκόπουλος, στο Action24) και την οργισμένη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Με απόλυτο τρόπο του μετέφερε την θέση του πως -ειδικά ένας διορισμένος βουλευτής- όταν διαφωνεί με το κόμμα που τον εξέλεξε, παραιτείται, αφήνοντας την έδρα που ούτε πολιτικά, αλλά ούτε και ηθικά του ανήκει.

Πηγή: DNews

Ν. Κοτζιάς: Πρόταση για φόρουμ προσώπων με σκοπό το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας

Τσίπρας, Φάμελλος, Πολάκης, Ν. Παππάς και Όλγα Γεροβασίλη έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Κοτζιά, με τίτλο «Μαρξ και διπλωματία. Ο Καρλ Μαρξ: Θεωρία και πρακτική για τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική».

Το βιβλίο παρουσίασαν οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Διευθυντής του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και συγγραφέας, και Ανδρέας Παπασταύρου, Πρέσβης ε.τ.

Την παρουσίαση συντόνισε ο διευθυντής του Naftemporiki.gr, Μιχάλης Ψύλος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος κατά την ομιλία του πρότεινε την δημιουργία ενός φόρουμ προσώπων, με βασικό θέμα το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, υπό το πρίσμα τεσσάρων σημαντικών θεμάτων: της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, του Συντάγματος, και της ακρίβειας.

Το βιβλίο

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος, διερευνά για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία το έργο του Μαρξ στη διπλωματία, αξιοποιώντας όλα τα κείμενά του, την αλληλογραφία του, εκατοντάδες χειρόγραφα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Πρώτης Διεθνούς.

Το βιβλίο δείχνει πώς μετακινούνται οι Μαρξ και Ένγκελς από την ανάλυση των εξελίξεων στην Ευρώπη σε εκείνες του διεθνούς συστήματος.

Παρουσιάζει, επίσης, τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν στην Αριστερά της εποχής του σε σχέση με τα διεθνή προβλήματα, ιδιαίτερα ως προς τον φιλελευθερισμό, τον τσαρισμό, τον βοναπαρτισμό, τον αναρχισμό, καθώς και την προυντονική απόρριψη των αντιλήψεών του για τον πατριωτισμό.

 tribune.gr