Προειδοποίηση Επιστημόνων, ο άξονας της Γης αποκλίνει 80 εκατοστά…

 

Η χρήση περισσότερων από 2 τρισεκατομμυρίων τόνων υπόγειων υδάτων τα τελευταία 20 χρόνια έχει μετατοπίσει τον άξονα περιστροφής της Γης 80 εκατοστά ανατολικά.

 Αυτή η κατάσταση προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας και

εμβάθυνση της κλιματικής κρίσης.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι ακόμη και μικρές ενέργειες μπορούν να επηρεάσουν τη μοίρα του πλανήτη μας.

2 τρισεκατομμύρια τόνοι νερού που αντλήθηκαν από το υπόγειες λεκάνες, επηρέασαν τον άξονα περιστροφής της Γης. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αυτή η μεγάλη κίνηση του νερού διατάραξε την ισορροπία του πλανήτη και προκάλεσε μετατόπιση του άξονα. 

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη της χρήσης του νερού», δήλωσε ο γεωφυσικός Ki-Weon Seo του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ . «Ακόμη και οι πιο μικρές παρεμβάσεις μπορεί να έχουν μεγάλες συνέπειες», είπε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η άντληση υδάτων από τις υπόγειες λεκάνες μεταξύ 1993 και 2010 προκάλεσε άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά περίπου 0,24 ίντσες (0,6 cm). Αυτό αποκαλύπτει την καταστροφική επίδραση μεγάλων μαζών νερού που κινούνται στους ωκεανούς.

Πώς επηρέασε τον κόσμο το γεωργικό νερό;

Σύμφωνα με έρευνες, η άντληση των υπόγειων υδάτων έχει σημειωθεί ιδιαίτερα έντονα στη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής και στη βορειοδυτική Ινδία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το Earth.com , η χρήση του νερού σε αυτές τις περιοχές, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ποσότητες νερού που μεταφέρονται στους ωκεανούς, έχουν αλλάξει την πορεία της Γης.

«Είναι ανησυχητικό ότι η χρήση των υπόγειων υδάτων ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας και μετατοπίζει τον άξονα περιστροφής», δήλωσε ο Surendra Adhikari, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Jet Propulsion της NASA.

Το λιώσιμο των μαζών πάγου στη Γροιλανδία αναφέρθηκε επίσης ως ένας δευτερεύων λόγος για αυτές τις αλλαγές.

Η χρήση των υπόγειων υδάτων βαθαίνει την κλιματική κρίση

Τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα αποκαλύπτουν ότι η άντληση των υπόγειων υδάτων δεν χρησιμοποιείται μόνο για τη γεωργία και την παραγωγή, αλλά και ότι αυτά τα νερά απορρίπτονται πίσω στους ωκεανούς.

Αυτή η διαδικασία πυροδοτεί την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η οποία αυξάνει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης .

Ο Seo δήλωσε ότι ο αντίκτυπος της χρήσης του νερού στο κλίμα δεν πρέπει να υποτιμάται και επέστησε την προσοχή στην έκταση της ζημίας που προκαλεί ο άνθρωπος στο περιβάλλον:

«Αυτή δεν είναι μόνο μια φυσική αλλαγή, αλλά και μια κρίση που ανατρέπει την ισορροπία των φυσικών συστημάτων».

Παγκόσμια προειδοποίηση για τη χρήση νερού

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων πρέπει να γίνεται με βιώσιμο τρόπο. Τονίζουν ότι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της κλιματικής κρίσης δεν περιορίζονται στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αλλά περιλαμβάνουν και τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού.

Σύμφωνα με τον Adhikari, η απώλεια πάγου στη Γροιλανδία και η κακή χρήση των υπόγειων υδάτων διαταράσσουν τη φυσική ισορροπία του πλανήτη και επιταχύνουν τις αλλαγές στον άξονα περιστροφής του.

Μικρές Δράσεις, Μεγάλα Αποτελέσματα

Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει για άλλη μια φορά τον αντίκτυπο των ατομικών και κοινωνικών δράσεων των ανθρώπων στα παγκόσμια συστήματα.

Η αλόγιστη κατανάλωση υδάτινων πόρων δημιουργεί μια κρίση που επηρεάζει όχι μόνο τα τοπικά οικοσυστήματα, αλλά και την περιστροφή της Γης και τα επίπεδα της θάλασσας.

India Today

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ