Τι αποφάσισαν οι χώρες BRICS στη Σύνοδο Κορυφής στο Καζάν...

 

Οι χώρες BRICS ενέκριναν την τελική δήλωση από τη σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν, Καζάν, η οποία περιλαμβάνει γενικές εκτιμήσεις για την κατάσταση των πραγμάτων στον κόσμο, τα αποτελέσματα της ρωσικής προεδρίας της ένωσης

και κατευθυντήριες γραμμές για μακροπρόθεσμη συνεργασία.

Οι χώρες καλωσορίζουν τη χρήση εθνικών νομισμάτων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της ένωσης και των εμπορικών τους εταίρων.

Τονίζουν τη σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και την περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων.

Χαιρετίζεται η δημιουργία μιας νέας επενδυτικής πλατφόρμας που θα χρησιμοποιεί τις υποδομές της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, με συμφωνία μετατροπής της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας σε πολυμερή αναπτυξιακή τράπεζα για τις χώρες των αναδυόμενων αγορών.

Οι BRICS θα διερευνήσουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής πλατφόρμας μεταφορών για την παροχή πολυτροπικών logistics μεταξύ των χωρών του ομίλου.

  • Οι χώρες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δημιουργήσει ένα χρηματιστήριο σιτηρών, το οποίο στο μέλλον θα καλύπτει και άλλους γεωργικούς τομείς.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι χώρες BRICS ανησυχούν για την αυξανόμενη βία και τις συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για ειρηνική επίλυση διαφορών μέσω διπλωματίας, διαμεσολάβησης, διαλόγου και διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες για την προώθηση της μη ένοπλης επίλυσης κρίσεων.

Ουκρανία,  Ισραήλ και Παλαιστίνη

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες υπενθύμισαν τις εθνικές θέσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και σημείωσαν τις προτάσεις μεσολάβησης για την ειρηνική διευθέτησή της μέσω διαλόγου.

Τα κράτη καταδίκασαν επίσης τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον σημείων διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, εγκαταστάσεων υποδομής και προσωπικού του ΟΗΕ και κάλεσαν τις ισραηλινές αρχές να τερματίσουν αμέσως αυτές τις ενέργειες.

Επιπλέον, η δήλωση εξέφραζε την υποστήριξη για την ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη ως πλήρες μέλος.

Τα μέλη των BRICS τάχθηκαν επίσης υπέρ της αποτροπής μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αρνητικές επιπτώσεις των παράνομων κυρώσεων στην παγκόσμια οικονομία.

Οι χώρες BRICS ζητούν την ενίσχυση του καθεστώτος μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή. Τονίζουν επίσης την ανάγκη να επαναλάβουν όλες οι χώρες την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.

«Υπάρχουν αντιρρήσεις ή σχόλια σε αυτή τη δήλωση; Εάν όχι, προτείνω να θεωρήσουμε τη δήλωση αποδεκτή», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο τέλος της εκτεταμένης συνάντησης των μελών της ομάδας.

(πρακτορεία)

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ