Ρωσία-Ιράν: Σιδηροδρομική σύνδεση με έξοδο στον Περσικό Κόλπο...

 

Το θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ρωσικής Ομοσπονδίας -Ιράν τέθηκε  στη συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν, κατά τη συνάντηση των ηγετών των δύο χωρών με αφορμή  της συνόδου κορυφής των χωρών BRICS στο Καζάν.

Όπως αναφέρεται από το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης της ιρανικής σιδηροδρομικής υποδομής στο πλαίσιο του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, ο οποίος συμβάλλει στην ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των χωρών.

Ο Πούτιν, στη συζήτηση που είχε με τον Ιρανό Πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν, είπε ότι η Ρωσία εστιάζει στην ανάπτυξη της ιρανικής σιδηροδρομικής υποδομής. Αυτό το έργο θεωρείται βασικό μέρος του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ότι άλλα σημαντικά κοινά έργα περιλαμβάνουν την κατασκευή της δεύτερης και τρίτης μονάδας παραγωγής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Μπουσέρ. Οι πρωτοβουλίες αυτές στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μιστούστιν δήλωσε ότι ο μεταφορικός διάδρομος Βορρά-Νότου θα ανοίξει νέες ευκαιρίες για εμπορικές σχέσεις και επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Ο Ιρανός πρόεδρος Masoud Pezeshkian ανέλαβε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα νέο δίκτυο διαμετακόμισης ενέργειας στο πλαίσιο των BRICS, εκμεταλλευόμενος τη στρατηγική θέση του Ιράν ως διαμετακομιστικό κόμβο.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ