Μόσχα: Αφίσες και δελεαστικές αυξήσεις σε μισθούς για εθελοντές στον πόλεμο με την Ουκρανία...

 

Οι αρχές σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας ανακοίνωσαν τις τελευταίες εβδομάδες σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και τα ασφάλιστρα που δίνονται στους Ρώσους που προσφέρονται εθελοντικά να πολεμήσουν στον πόλεμο στην Ουκρανία, γράφει το

AFP.

Έτσι, η βόρεια περιοχή Χάντυ-Μανσίισκ ανακοίνωσε ότι ο ετήσιος μισθός που καταβάλλεται στους εθελοντές που πολεμούν στο ουκρανικό μέτωπο θα είναι 5,27 εκατομμύρια ρούβλια, που ισοδυναμούν με περίπου 50.000 ευρώ και περίπου πέντε μέσους ετήσιους μισθούς στη Ρωσία, και ο πρώτος για την υπογραφή της σύμβασης με τον ρωσικό στρατό ορίζεται στα 2,7 εκατομμύρια ρούβλια, περίπου 25.400 ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της, η περιοχή του Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία, αύξησε το ασφάλιστρο για την υπογραφή της σύμβασης με τον στρατό στα 3 εκατομμύρια ρούβλια (περίπου 28.200 ευρώ), σε σύγκριση με 800.000 ρούβλια πριν.

Τι υπόσχονται στους εθελοντές οι αφίσες στη Μόσχα

Αυτό το διάστημα πληθαίνουν οι εκκλήσεις για στράτευση που μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά και οι εκστρατείες με αφίσες στους δρόμους που επιμένουν στην αύξηση των εθελοντών.

Τέτοιες αφίσες που εμφανίζονται στην περιοχή της Μόσχας από τον Ιούλιο υπόσχονται ετήσιο μισθό 5,2 εκατομμυρίων ρούβλια.

Στη νοτιοδυτική περιοχή του Κρασνοντάρ, ο ετήσιος μισθός σχεδόν διπλασιάστηκε στα 1,9 εκατομμύρια ρούβλια (18.000 ευρώ), ο τρίτος διπλασιασμός του μισθού από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Στην περιοχή Γιάμαλο – Νενέντς της Αρκτικής ο μισθός που προσφέρεται στους εθελοντές είναι 1,1 εκατομμύριο ρούβλια (10.300 ευρώ) και στην περιοχή του Άνω Βόλγα 500.000 ρούβλια (περίπου 5.000 ευρώ).

Στην περιοχή του Νταγκεστάν του Καυκάσου, μια από τις φτωχότερες στη Ρωσία, αυτό το υπόλοιπο εξακολουθεί να είναι 500.000 ρούβλια, αυξάνοντας πέντε φορές σε σύγκριση με την αρχή της σύγκρουσης.

Αντίθετα, η αύξηση των υπολοίπων είναι πιο μέτρια στην περιοχή της πρώην αυτοκρατορικής πρωτεύουσας Αγίας Πετρούπολης, φθάνοντας τώρα τα 1,8 εκατομμύρια ρούβλια (17.000 ευρώ), έναντι 1,3 εκατομμυρίων προηγουμένως.

Η Μόσχα αναζητά νέες δυνάμεις από τους κατάδικους

Επίσης, για να ενθαρρύνει τον εθελοντισμό στον στρατό, το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο έναν νόμο που επιτρέπει το κλείσιμο των ποινικών διώξεων στην περίπτωση όσων κατατάσσονται στο στρατό, αφού μέχρι τότε μόνο οι καταδικασμένοι κρατούμενοι μπορούσαν να λάβουν χάρη με αντάλλαγμα να πάνε στο μέτωπο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε, τον Σεπτέμβριο του 2022, την κινητοποίηση περίπου 300.000 εφέδρων, αλλά αυτή τη στιγμή διστάζει να διατάξει νέα κινητοποίηση, καθώς η προηγούμενη προκάλεσε την έξοδο εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων που εγκατέλειψαν τη χώρα τους φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να σταλούν στο μέτωπο. Ο Πούτιν από τότε υποσχέθηκε ότι δεν θα διατάξει άλλη κινητοποίηση, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός όσων θα προσέλθουν εθελοντικά στον στρατό θα ήταν επαρκής.

Όμως, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός εκείνων που έδειξαν πρόθυμοι να υπογράψουν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό μειώθηκε δραματικά, ωστόσο, σημειώνοντας αύξηση μετά την επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική επαρχία Κουρσκ τον Αύγουστο.

Ο πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία με την εισβολή στην Ουκρανία έχει τα χαρακτηριστικά μιας αιματηρής σύγκρουσης φθοράς, στην οποία και οι δύο πλευρές υφίστανται μεγάλες ανθρώπινες απώλειες που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ