Προβληματίζει η Άρνηση της Ουγγαρίας στις Δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ...

 

«Το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει επείγουσα έκκληση για μεταρρυθμίσεις εν μέσω ρωσικής διείσδυσης και αυξανόμενων αμφιβολιών για τη δέσμευση των κρατών μελών».

Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες για τη συνέχιση της ένταξης της

Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, σημειώνει το «Ινστιτούτο Ρόμπερτ Λάνσινγκ.

 Πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι, σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ευρώπη, η Ουγγαρία ενδέχεται να μην εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει αυξανόμενο συναγερμό σχετικά με την πιθανότητα ένοπλης σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε πρόσφατα ότι η Μπούντεσβερ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για πόλεμο έως το 2029. Εν τω μεταξύ, ο Αρχηγός Άμυνας της Εσθονίας, Υποστράτηγος Βαχούρ Κάρους, αποκάλυψε ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ ανέθεσε στην Εσθονία να προετοιμαστεί για μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία.

Τέτοιες δηλώσεις αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση της Δύσης ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

Ωστόσο, η τρέχουσα θέση της Ουγγαρίας, ως de facto δορυφόρος της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα της συμμαχίας να εγγυάται την ασφάλεια των μελών της. 

Σε συνέντευξή του στο Politico , ο Μπάλας Όρμπαν/ Balázs Orbán, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, παρατήρησε ότι εάν η Ουγγαρία αντιμετώπιζε ρωσική επιθετικότητα παρόμοια με την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η χώρα δεν θα αντιστεκόταν στρατιωτικά.

«Αν μας ζητηθεί, δεν θα το συμβουλεύαμε», είπε ο Όρμπαν, αναφέροντας τα σκληρά διδάγματα της ιστορίας, ιδιαίτερα την εξέγερση του 1956, ως λόγο για την αποφυγή τέτοιων απωλειών από την Ουγγαρία.

Τα σχόλια του Όρμπαν αποτελούν μια βαθιά προσβολή στη μνήμη των χιλιάδων Ούγγρων αγωνιστών της ελευθερίας που έδωσαν τη ζωή τους το 1956 για την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας .

 Υπογραμμίζει τη βαθιά εξάρτηση της Ουγγαρίας από τη Ρωσία και αμφισβητεί την προθυμία της να τηρήσει τις υποχρεώσεις συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ σε περίπτωση πολέμου με τη Ρωσία.

Αυτό υποδηλώνει ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία ή τη Σκανδιναβία, η Ουγγαρία πιθανότατα θα απέχει από τη συμμετοχή στη σύγκρουση και την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στο ΝΑΤΟ . Η κυβέρνηση Όρμπαν ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την παράδοση της Ευρώπης στη Ρωσία χωρίς μάχη.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η Βουδαπέστη αναμφίβολα θα μεταθέσει το βάρος της υπεράσπισης του ευρωατλαντικού χώρου στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αυτό εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη σοφία της συνέχισης της ένταξης της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών. 

Η στάση της Ουγγαρίας όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά κινδυνεύει επίσης με τη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών, απειλώντας την ακεραιότητα των διαδικασιών λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ.

Δεδομένης της πολιτικής και γεωπολιτικής δολιοφθοράς της Ουγγαρίας, η ένταξη της στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί αντιπαραγωγική και αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια. Είναι επιτακτική ανάγκη το ΝΑΤΟ να αναπτύξει μέτρα για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητάς του ενόψει τέτοιων εσωτερικών προκλήσεων, καταλήγει το Ινστιτούτο.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ