Η Μελόνι πηγαίνει στον Λίβανο στις 18 Οκτωβρίου..

 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τον Λίβανο την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός προειδοποίησε να μην αποσυρθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από τον Λίβανο μετά από

μονομερές αίτημα του Ισραήλ. Είπε στο κοινοβούλιο ότι μια τέτοια απόσυρση θα ήταν ένα «σοβαρό λάθος», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μελόνι θα είναι ο πρώτος επικεφαλής κράτους ή κυβέρνησης που θα επισκεφθεί τη χώρα μετά την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανικής μαχητικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στις 23 Σεπτεμβρίου.

Τουλάχιστον πέντε ειρηνευτικές δυνάμεις έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ημέρες καθώς το Ισραήλ χτυπά τον νότιο Λίβανο.

Τα ιταλικά στρατεύματα στη χώρα αποτελούν μέρος μιας αποστολής του ΟΗΕ που κατηγόρησε τις ισραηλινές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων. Η Μελόνι χαρακτήρισε το γεγονός αυτό «απαράδεκτο».

Μιλώντας σε βουλευτές στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός απέρριψε την έκκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου προς τον ΟΗΕ να μετακινήσει τις ειρηνευτικές δυνάμεις.

«Νομίζω ότι μια αποχώρηση βάσει μονομερούς αιτήματος του Ισραήλ θα ήταν σοβαρό λάθος, θα υπονόμευε την αξιοπιστία της ίδιας της αποστολής, την αξιοπιστία των Ηνωμένων Εθνών». Πιστεύω επίσης ότι οι στρατιώτες μας, όσο πολύτιμοι ήταν όλα αυτά τα χρόνια, θα είναι και πάλι πολύτιμοι όταν καταφέρουμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός», είπε η Μελόνι.

Η UNIFIL, μια αποστολή περίπου 9.500 στρατιωτών διαφόρων εθνικοτήτων, δημιουργήθηκε μετά την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο το 1978. Κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό ότι «σκόπιμα» βομβαρδίζει τις θέσεις του.

Η Ιταλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ειρηνευτικών δυνάμεων της UNIFIL και η πρωθυπουργός της χώρας έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις επιθέσεις, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Νετανιάχου στις 13 Οκτωβρίου.

Μιλώντας νωρίτερα στη Γερουσία, η Μελόνι τόνισε ότι η στάση των ισραηλινών δυνάμεων ήταν «εντελώς αδικαιολόγητη».

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών ενός έτους ισραηλινών εχθροπραξιών, οι θέσεις του ιταλικού στρατιωτικού τμήματος που ανατέθηκε στην αποστολή UNIFIL του ΟΗΕ βομβαρδίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Αν και δεν υπήρξαν θύματα ή σημαντικές ζημιές, πιστεύω ότι αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό», σημείωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι ζήτησε εγγυήσεις για την ασφάλεια των στρατιωτών

«Πιστεύουμε ότι η στάση των ισραηλινών δυνάμεων είναι εντελώς αδικαιολόγητη, πέραν του ότι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των όσων ορίζονται από την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παραβίαση του ίδιου ψηφίσματος που διαπράχθηκε όλα αυτά τα χρόνια από τη Χεζμπολάχ, η οποία εργάζεται για να στρατιωτικοποιήσει την περιοχή υπό τη δικαιοδοσία της UNIFIL», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι θα μεταβεί στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η πρωθυπουργός, σύμφωνα με τη RaiNews.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ