Τουρκία: Νέο σύνταγμα και μια πιθανή νέα ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους...

 

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα μέσω μη τρομοκρατικών μεθόδων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι ένα νέο σύνταγμα θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα, αναφέρει η Duvar English.

Κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Αλβανία και τη Σερβία, ο Ερντογάν ρωτήθηκε για προσφορές του ίδιου και του συμμάχου του, του υπερεθνικιστή ηγέτη του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, για συμφιλίωση με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM).

Σε μια εκπληκτική κίνηση την 1η Οκτωβρίου, ο Μπαχτσλί έδωσε τα χέρια με βουλευτές του κόμματος DEM στην εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

Αργότερα «κάλεσε» το Κόμμα DEM να «γίνει κόμμα της Τουρκίας». Προηγουμένως, είχε καλέσει πολλές φορές να απαγορεύσει το DEM, κατηγορώντας το για συνεργασία με το παράνομο PKK.

Στις 12 Οκτωβρίου, ο Ερντογάν δήλωσε: «Θεωρούμε τη στάση του κ. Μπαχτσελί θετική και σημαντική για τον αγώνα της χώρας μας για δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι ο αριθμός όσων λαμβάνουν αυτά τα μέτρα θα αυξηθεί στο μέλλον. Καθώς ο αριθμός όσων κάνουν αυτά τα βήματα αυξάνεται, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διευρύνουμε τη βάση της κοινωνικής συναίνεσης για το νέο σύνταγμα».

«Σε μια γεωγραφία που περιβάλλεται από τρομοκρατικές οργανώσεις, σε μια εποχή εντάσεων στο Ιράκ, εμφυλίου πολέμου στη Συρία και βίαιων επιθέσεων από το Ισραήλ, είναι σημαντικό να εδραιωθεί η ειρήνη στο εσωτερικό», είπε ο Ερντογάν.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα με μη τρομοκρατικές μεθόδους. Γιατί κάνουμε πολιτική για να ενισχύσουμε την ειρήνη και την ενότητα της χώρας μας και να παρέχουμε στο έθνος μας τις ποιοτικές υπηρεσίες που του αξίζουν. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε νέο Σύνταγμα. (Χρειάζεται) να φτιάξουμε ένα περιεκτικό, δίκαιο, πολιτικό και ελευθεριακό σύνταγμα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν.

Ορισμένοι επικριτές είπαν ότι ο Ερντογάν μπορεί να θέλει να συμφιλιωθεί με το Κόμμα DEM για την προετοιμασία ενός νέου συντάγματος, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία, καθώς το σύνταγμα περιορίζει την προεδρία σε δύο πενταετείς θητείες.

Η υποψηφιότητα του Ερντογάν για τις προεδρικές εκλογές του 2023 ήταν επίσης αμφιλεγόμενη, καθώς είχε συμπληρώσει δύο θητείες από τότε που έγινε πρόεδρος το 2014. Το AKP υποστήριξε ότι οι εκλογές πριν από τη συνταγματική μεταρρύθμιση του 2017 δεν θα έπρεπε να εξεταστούν επειδή η προεδρία ανέλαβε διαφορετικό ρόλο μετά την κατάργηση του κοινοβουλευτικού συστήματος.

Το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) εξαπέλυσε την πρώτη του επίθεση το 1984 και τη δεκαετία του 1990 σημειώθηκε έντονη σύγκρουση μεταξύ του PKK και του τουρκικού στρατού, ιδιαίτερα στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας. Η κυβέρνηση του Ερντογάν άρχισε να αναλαμβάνει δράση για το κουρδικό ζήτημα το 2009 και ξεκίνησε μια «ειρηνευτική διαδικασία» μεταξύ 2013-2015 με την ένοπλη αυτονομιστική οργάνωση.

Ωστόσο, η ειρηνευτική διαδικασία απέτυχε το 2015 και ξέσπασε έντονες ένοπλες συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία μέχρι το 2016. Δεκάδες άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και πολλές πόλεις  των ανατολικών επαρχιών επλήγησαν με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ