Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με νέα πολιτική για την Ουκρανία ή τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, καθώς αναμένεται η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.
«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη γνώμη μας σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία για χρήση εντός της Ρωσίας», είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.
«Δεν θα περίμενα καμία σημαντική ανακοίνωση αναφορικά με αυτό», μετά τις συζητήσεις μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ, είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «λαμβάνουν σοβαρά τις απειλές του Βλάντιμιρ Πούτιν».
Συνάντηση Μπάιντεν – Στάρμερ
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, συναντώνται στον Λευκό Οίκο στον απόηχο των διπλωματικών συζητήσεων αυτής της εβδομάδας που επικεντρώνονται στο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γαλλία θα πρέπει να δώσουν στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Μέχρι στιγμής, αυτές οι χώρες επιτρέπουν στην Ουκρανία να χτυπά μόνο στρατιωτικούς στόχους ακριβώς στις παραμεθόριες περιοχές της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη 12/9, ότι αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να πραγματοποιεί πλήγματα σε ρωσικά εδάφη με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχουν εφοδιάσει το Κίεβο δυτικές χώρες, αυτό θα σήμαινε ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία».
Η Βρετανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να επιτρέψουν πλήγματα πιο βαθιά στη ρωσική επικράτεια με τα δικά τους όπλα, αλλά περιμένουν να συναινέσει ο πρόεδρος Μπάιντεν, κάτι που Αμερικανοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι είναι έτοιμος να κάνει. Όμως, ο Μπάιντεν εξακολουθεί να διστάζει να δώσει την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία, λένε οι αξιωματούχοι.
Η Μόσχα προειδοποιεί για απευθείας πόλεμο με το ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι αν δυτικές χώρες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα «διεξάγουν απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία».
«Τα γεγονότα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα είναι άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης, νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό και να σκεφτείτε τις συνέπειες», τόνισε ο Νεμπένζια στο 15μελές ΣΑ.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση έξι Βρετανών διπλωματών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.
Η βρετανική κυβέρνηση, παρά τις πολλαπλές ενέργειές της κατά της Μόσχας, ισχυρίζεται πως είναι «εντελώς αβάσιμες» οι κατηγορίες για κατασκοπεία που οδήγησαν τη Ρωσία να ανακαλέσει τη διαπίστευση έξι διπλωματών, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολίασε ότι η απόφαση της Μόσχας δεν συνδέεται με καμία προσπάθεια διάρρηξης των διπλωματικών σχέσεων με το Λονδίνο.
Η FSB ανακοίνωσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «ως μέτρο αντιποίνων για τις πολλαπλές εχθρικές ενέργειες του Λονδίνου» κατηγορώντας τους έξι διπλωμάτες που στοχοθετήθηκαν ότι διεξήγαγαν «ανατρεπτικές και μυστικές δραστηριότητες».