Τα σχόλια έρχονται σε μια περίοδο που οι εντάσεις μεταξύ Ιράν και Αζερμπαϊτζάν αυξάνονται. Παρόλο που και οι δύο χώρες ανήκουν στο σιιτικό Ισλάμ στην πίστη τους, πάντα υπήρχε ένταση μεταξύ των χωρών, επειδή οι Αζέροιι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στο Ιράν, με περίπου 15-20 εκατομμύρια ανθρώπους ή περίπου το 18-25% του πληθυσμού της χώρας.
Να σημειωθεί ότι ο σημερινός πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν έχει αζερικές ρίζες και ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ είναι μισός Αζερμπαϊτζάνος από την πλευρά της μητέρας του.
Το Αζερμπαϊτζάν στάθηκε στο πλευρό της σουνιτικής Τουρκίας κυρίως στη γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Ιράν.
Η Τεχεράνη υποστήριξε επίσης την αντίπαλη Αρμενία του Αζερμπαϊτζάν και αντιτάχθηκε σθεναρά στην επιθυμία του Μπακού να δημιουργήσει τον λεγόμενο «Διάδρομο Ζανγκεζούρ».
Η διαμάχη για την πρόταση του Ζανγκεζούρ επιδεινώθηκε όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την υποστήριξή του στον διάδρομο σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.
Μετά από αυτό, εκδόθηκε επίσημη δήλωση από τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας του διαδρόμου Ζανγκεζούρ.
Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, εξέδωσε μια οξεία επίπληξη, δηλώνοντας: «Οποιαδήποτε απειλή για την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας ή επαναχάραξη των συνόρων, είτε στο βορρά, στο νότο, στα ανατολικά ή στα δυτικά, είναι εντελώς απαράδεκτη και αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή για το Ιράν».
Στις 3 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν «προσκάλεσε» τον Ρώσο πρεσβευτή Αλεξέι Ντέντοφ για να εκφράσει τις ανησυχίες της Τεχεράνης για τη στήριξη της Μόσχας στο έργο του Διαδρόμου Ζανγκεζούρ, γράφει η ισραηλινή ‘nziv’.
—