H Le Pen απορρίπτει τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία...

H Le Pen απορρίπτει τη γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία – Νέοι κανόνες για ΕΚΤ και έξοδος από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας Σε τροχία σύγκρουσης με την γερμανική δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται το κόμμα της Marine Le Pen το οποίο δημοσιοποίησε το οικονομικό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές για τις εταιρείες και μέτρα ευνοϊκά για τους Γάλλους

πολίτες όσον αφορά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, μια ατζέντα που θα μπορούσε να περιπλέξει την προσπάθεια του πρωθυπουργού Michel Barnier να σχηματίσει κυβέρνηση και να εγκρίνει προϋπολογισμό μέχρι τον επόμενο μήνα.
Στο κείμενο που παρουσιάστηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, η Εθνική Συσπείρωση επισήμανε ότι επιδιώκει να μειώσει τους εταιρικούς φόρους, να μηδενίσει το φόρο εισοδήματος για νέους κάτω των 30 ετών, να φορολογήσει χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία για να ανακατευθύνει κεφάλαια σε οικογένειες.
Επίσης δεσμεύτηκε να δίνει προτεραιότητα  στους Γάλλους πολίτες στις δημόσιες υπηρεισίες, τις θέσεις εργασίας και την κοινωνική στέγαση.
Το κόμμα θέλει επίσης να επιβάλει αυστηρότερο έλεγχο των ξένων επενδύσεων, να μεταρρυθμίσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και να περιορίσει τις γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την έξοδο από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ο Barnier , ο οποίος διορίστηκε αυτόν τον μήνα, αναμένεται να δημιουργήσει νέα κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα.
Αλλά ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να ισορρπήσει σε τεντωμένο σκοινί στην προσπάθεια να ικανοποιήσει όλο το πολιτικό φάσμα ώστε να αποφύγει πρόταση μομφής, αφού οι πρόωρες εκλογές δημιούργησαν ένα «κρεμασμένο κοινοβούλιο» χωρίς καμία ομάδα να μπορεί να σχηματίσει νομοθετική πλειοψηφία.
Το πιο πιεστικό έργο που περιμένει τον Barnier θα είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2025.
Η αιφνιδιαστική απόφαση του Προέδρου Emmanuel Macron να προκηρύξει εκλογές τον Ιούνιο προκάλεσε αναταραχή στις αγορές ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της Γαλλίας σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά.
Πρόσφατες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο μηνών που ο Μacron δίστασε να επιλέξει νέο πρωθυπουργό.

www.bankingnews.gr