Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, υπογράφηκε ένα κείμενο που ονομάζεται «Ουκρανική Συνθήκη», το οποίο προβλέπει την εφαρμογή ενός πακέτου πρωτοβουλιών.
Συνολικά, το έγγραφο υπέγραψαν οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί
24 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, καθώς και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη συμφωνία υπέγραψαν οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία και η Γαλλία. Επιπλέον, περιλαμβάνει τη Γερμανία, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.
Την υπογραφή τους έβαλαν επίσης η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία, οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ίδια λίστα βρίσκεται η Ιαπωνία, η οποία από όλες τις υπογράφοντες είναι η μόνη χώρα που δεν περιλαμβάνεται στη Συμμαχία.
Μεταξύ των κρατών του ΝΑΤΟ που δεν υπέγραψαν το έγγραφο ήταν η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Τουρκία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο.
Ως μέρος της συμφωνίας, τα μέρη δεσμεύονται να υποστηρίξουν το Κίεβο «στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και του εκσυγχρονισμού του στρατού». Τα μέρη σχεδιάζουν επίσης να βοηθήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο αμυντικών και αποτρεπτικών δυνατοτήτων στο μέλλον.
—