Το Κρεμλίνο προειδοποίησε, επίσημα, σήμερα, ότι «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες» οι αποφάσεις των δυτικών χωρών να χρησιμοποιήσουν τα όπλα που προμηθεύονται στο Κίεβο για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρώτησε γιατί κάποιος πιστεύει ότι έχει το δικαίωμα να προμηθεύει τέτοια όπλα που χρησιμοποιούνται για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά ότι η Ρωσία δεν έχει το ίδιο δικαίωμα να προμηθεύει την ίδια κατηγορία όπλων σε δυνάμεις που χτυπούν ευαίσθητα αντικείμενα σε άλλες περιοχές του κόσμου καθώς το κάνουν αυτό κατά της Ρωσίας;
Ασύμμετρη απάντηση…
«Οπότε η απάντηση θα μπορούσε να είναι ασύμμετρη. Θα το σκεφτούμε αυτό», είπε ο Πούτιν σε δυτικούς στρατηγούς.
Προφανώς, ο Ρώσος πρόεδρος δεν θα έκανε μια τέτοια δημόσια δήλωση εάν η ρωσική πλευρά δεν είχε ήδη μια περίπλοκη στρατηγική για αυτού του είδους την απάντηση στη Δύση.
«Εάν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να στοχεύσει τη Ρωσία με πυραύλους όπως «Storm Shadow» ή «Atakms», η Ρωσία θα αυξήσει την αεράμυνα της. Η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο όπως κάνουν οι χώρες που εμπλέκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας», είπε ο Πούτιν.
Ακόμη και πριν από αυτή τη δήλωση του Πούτιν, αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές άφησαν να εννοηθεί το ενδεχόμενο τα ρωσικά «Ισκάντερ» να βρεθούν ξαφνικά στην άμμο της ερήμου στην Αραβική Χερσόνησο.
Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι οι Χούθι ή κάποιοι στρατιωτικοί σχηματισμοί όπως η ‘Χεζμπολάχ’ αποκτούν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς με τους οποίους μπορούν να στοχεύουν αμερικανικά, αγγλικά ή γαλλικά πλοία και αεροπλάνα στην περιοχή.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι καμία αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση, βάση, πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν θα ήταν ασφαλή στη Μέση Ανατολή.
«Ο Πεσκόφ διαβεβαίωσε ότι οι συνέπειες από τα δυτικά κράτη που προμηθεύουν όπλα στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία «θα υπάρξουν σίγουρα». Ο Πούτιν ανακοίνωσε πιθανές «ασύμμετρες» προμήθειες όπλων από τη Ρωσία σε αντιπάλους των δυτικών χωρών», γράφει το ρωσικό δημοσίευμα(rbc)
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πιθανή παράδοση ρωσικών όπλων υψηλής ακρίβειας σε άλλες χώρες δίνει μια ιδέα για τις αναπόφευκτες συνέπειες της παράδοσης τέτοιων όπλων στη Δύση στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δήλωση, η οποία δηλώνει πολύ ξεκάθαρα ότι η προμήθεια όπλων που θα μας στοχοποιήσουν δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες και αυτές οι συνέπειες σίγουρα θα υπάρξουν», είπε ο Πεσκόφ και διευκρίνισε ότι όλα είναι εξαιρετικά ξεκάθαρα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται καμία διευκρίνιση.
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη χρήση των πυραύλων τους για επιθέσεις στη Ρωσία, η Γερμανία έκανε το ίδιο. Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που υπαινίχθηκε μια τέτοια απόφαση, αλλά η δήλωση του υπουργού της ανακλήθηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσίευσή της.
Από την άλλη, η Ρωσία αρχίζει να κάνει παρόμοιες κινήσεις που εδώ και χρόνια κάνει η συμμαχία του ΝΑΤΟ στα σύνορά της.
Συγκεκριμένα, η Ρωσία θα πραγματοποιήσει ναυτικές ασκήσεις στην Καραϊβική αυτό το καλοκαίρι, με προγραμματισμένες στάσεις στην Κούβα και τη Βενεζουέλα, ανέφερε το Reuters.
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, ήταν αδιανόητο για τη Ρωσία και τους συμμάχους της να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις στις προσεγγίσεις προς ή κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ.
Φαίνεται ότι οι αμέτρητες και συχνά παράλογες τακτικές των στρατηγών του ΝΑΤΟ λαμβάνουν απάντηση στα νερά της Καραϊβικής.
Το αν η «ρωσική απάντηση» θα φανεί σύντομα στον Περσικό Κόλπο φαίνεται να εξαρτάται από τους πύραυλους που θα εκτοξευθούν από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος.
—