Ανέκδοτο η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ...

 Ανέκδοτο η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ – Αδύνατη λόγω εκλογικού νόμου με ηγεσίες που δεν τα βρίσκουν - Μόνη λύση νέος φορέαςH σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι το μεγαλύτερο πολιτικό ανέκδοτο που κυκλοφορεί τελευταία στην πολιτική πιάτσα.
Ακόμα και ένας που έχει ζήσει για λίγο την πολιτική στη χώρα καταλαβαίνει ότι η συγχώνευση των δύο κομμάτων είναι αδύνατη.

Πείτε ότι ενώνονται οι πλανήτες και τα βρίσκουν Κασσελάκης-Ανδρουλάκης ή κάποιοι μεταγενέστεροι αρχηγοί και αποφασίζουν να κάνουν σύμπραξη…
Εντάξει δεν πρόκειται, διότι μιλάμε για δύο πολιτικούς αρχηγούς με αυξημένο υπερΕΓΩ, που δεν αναγνωρίζουν τα λάθη τους…
Το ΠΑΣΟΚ έχει κάτι εκατομμύρια χρέος, έχει δάνεια, έχει δικά του ακίνητα ενώ το ΑΦΜ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χρεωμένο όμως, έχει ελλειμματικά κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) που ανήκουν στο κόμμα, έχει άλλα λειτουργικά έξοδα. Πως θα συνενωθούν δύο κόμματα που το ένα έχει χρέη και το άλλο έχει ελλειμματικά ΜΜΕ;
Η απάντηση είναι ότι είναι αδύνατον.

Εκ διαμέτρου διαφορετικές οι θέσεις των κομμάτων

Η ομοσπονδιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ όμως, έχει και άλλα προβλήματα. Πως θα ταιριάξουν οι κεντρώοι του ΠΑΣΟΚ με τους ακροαριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι είναι ένα ζήτημα. Ποιοι θα μπουν στα όργανα;
Ποιοι θα γίνουν τομεάρχες;
Ποια θέση θα πάρουν για το ζήτημα π.χ των μη κρατικών πανεπιστημίων που έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές θέσεις…;
Το κυριότερο; Σε ποιο πρόσωπο θα συμφωνήσουν για υποψήφιο πρωθυπουργό;
Ας πούμε ότι κατά έναν μαγικό τρόπο αυτά λύνονται.
Πάμε, όμως, και στα πολύ πιο σημαντικά.
Ο εκλογικός νόμος, όντως, επιτρέπει τους προεκλογικούς συνασπισμούς όμως ο νομοθέτης τους καθιστά ουσιαστικά αδύνατους, αφού προϋποθέτει ότι ο μέσος όρος των κομμάτων που συνασπίζονται θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος ως ποσοστό από το ποσοστό τους αυτοτελούς κόμματος, για να μπορέσει να καρπωθεί το μπόνους των εδρών.

Τι λέει πραγματικά ο εκλογικός νόμος

Άρα σε ένα φανταστικό σενάριο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατεβαίνουν μαζί, το ένα κόμμα πιάνει 32% και το ΠΑΣΟΚ 18% και η ΝΔ πιάνει 26%, τότε ο Μ.Ο των δύο κομμάτων είναι 25%, οπότε δεν μπορεί να πάρει ο συνασπισμός το μπόνους των εδρών και πάει στο αυτοτελές κόμμα (ακόμα και αν είναι δεύτερο σε δύναμη), δηλαδή στη ΝΔ.
Άρα ο νομοθέτης επίτηδες διατείνεται ότι επιτρέπει τους προεκλογικούς συνασπισμούς, αφού στην ουσία τους καθιστά εντελώς αδύνατους.
Αφήνει, όμως, πιο εύκολα τους μετεκλογικούς συνασπισμούς αφού το πρώτο κόμμα έχει καρπωθεί το μπόνους των εδρών, έχοντας ουσιαστικά το πάνω χέρι σε μία διαπραγμάτευση συγκυβέρνησης… Η Ελλάδα με αυτό το εκλογικό νόμο ακόμα κρατάει το μοντέλο των μονοκομματικών κυβερνήσεων δυνατό σε σχέση με ότι γίνεται στην Ευρώπη.

Κάποιοι δίνουν συμβουλές στο πόδι…

Στην ουσία τώρα. Πραγματικά τα όσα ακούγονται και γράφονται είναι παιδαριώδη.
Εκτός πραγματικότητας οι προτάσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση καθώς έτσι όπως είναι τα δύο κόμματα είναι δύσκολο να ξεπεράσουν το 15% το καθένα ξεχωριστά. Όσοι συμβουλεύουν τους προέδρους τους με τέτοια σενάρια, ουσιαστικά κόβουν μπλοκάκια και παίρνουν τσάμπα λεφτά.

Μόνη λύση νέο κόμμα με νέο ΑΦΜ

Μόνο η δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα από την αρχή, με νέα ιδρυτική διακήρυξη, με νέο ΑΦΜ και καταστατικό θα μπορούσε να έχει τύχη, αφού ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά έχουν αποτύχει στην συνείδηση του κόσμου και αποτελούν σχηματισμούς που φορτίζουν αρνητικά τους πολίτες ενώ έχουν χάσει κάθε ηθικό ανάστημα να κινητοποιήσουν τον κόσμο.
Πάνω σε αυτό το μοντέλο, ο Αλέξης Τσίπρας μόνο μιλάει για ένα νέο φορέα ο οποίος θα συγκεντρώσει τα διαγραμμένα και απογοητευμένα στελέχη των δύο κομμάτων.
Όμως και αυτός ο φορέας χρειάζεται πολλή δουλειά στην κοινωνία για να μπορέσει να πάρει μεγάλα ποσοστά και να χτυπήσει τη ΝΔ.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr