Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκήρυξε στην Γαλλία ο Ε.Μακρόν μετά την συντριβή του...

Πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκήρυξε στην Γαλλία ο Ε.Μακρόν μετά την συντριβή του Εκλογές προκήρυξε ο Γάλλος πρόεδρος Ε.Μακρόν στην Γαλλία μετά τα σαρωτικά αποτελέσματα και την σαρωτική ήττα του.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν για τις 30 Ιουνίου και η Δεξιά

αναμένεται να καταγάγει νέα συντριπτική νίκη!

«Δεν μπορώ να προσποιηθώ στο τέλος αυτής της ημέρας ότι δεν έχει συμβεί τίποτα. Έχει προστεθεί ένας πυρετός στη δημόσια και κοινοβουλευτική συζήτηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια» δήλωσε ο Μακρόν από το Ελυζέ, απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες.

«Γι’ αυτό, μετά από διαβουλεύσεις που προβλέπονται από το άρθρο 12 του Συντάγματός μας, αποφάσισα να σας παραχωρήσω ξανά το δικαίωμα να επιλέξετε το κοινοβουλευτικό μας μέλλον μέσω της ψήφου σας.

Σε λίγα λεπτά θα υπογράψω το διάταγμα για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου για τον πρώτο γύρο και στις 7 Ιουλίου για τον δεύτερο» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ζ.Μπαρντελά επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Εθνικού Μετώπου είχε αναφέρει σχετικά στο αίτημά του για εκλογές:

«Οι συμπατριώτες μας εξέφρασαν απόψε την επιθυμία για αλλαγή, αλλά και μια πορεία για το μέλλον. (…) Σήμερα το βράδυ, ένας άνεμος ελπίδας σηκώθηκε πάνω από τη Γαλλία και μόλις αρχίζει» δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «ένα ξεκάθαρο μήνυμα έχει απευθυνθεί στον Εμανουέλ Μακρόν και στους ευρωπαίους ηγέτες. Χαιρετίζουμε αυτό το αποτέλεσμα με ταπεινότητα, με βαρύτητα και με πνεύμα εμποτισμένο με πολύ υψηλή ευθύνη».

Και συνέχισε:

«Το άνευ προηγουμένου χάσμα μεταξύ της προεδρικής πλειοψηφίας και του κορυφαίου κόμματος της αντιπολίτευσης απόψε αντανακλά μια σφοδρή αποδοκιμασία και μια σαφή απόρριψη της πολιτικής που ηγείται ο Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να μείνει κωφός στο μήνυμα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ζητεί επίσημα από τον αρχηγό του κράτους, για τον οποίο θεωρεί ότι “αποδυναμώνεται» από αυτό το αποτέλεσμα, να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και έτσι να οργανωθούν νέες βουλευτικές εκλογές».


(Αρχικό κείμενο) Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Γαλλία προηγείται το κόμμα της Μαρίν Λεπέν υπερβαίνοντας το 30% έναντι του κυβερνώντος κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν που έρχεται δεύτερο με ποσοστό μόλις  18%, διαφορά δύσκολο να μειωθεί και ακατόρθωτο να ανατραπεί.

Ο Εθνικός Συναγερμός σημειώνει τεράστια κέρδη καθώς αυξάνει τα ποσοστό του από το 23,34% που σημείωσε το 2019, ενώ η Αναγέννηση του Μακρόν έπεσε περίπου στο 15% από 22,42%, ποσοστό που κέρδισε πριν από πέντε χρόνια.

Μια λίστα με επικεφαλής τον Raphael Glucksmann, σοσιαλιστή βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έρχεται στην τρίτη θέση, με περίπου 14%, από 6,19% το 2019

Την ίδια ώρα στη Γερμανία η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει σαφές προβάδισμα με 29,5%, ακολουθούν όμως η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 16,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 14%, οι Πράσινοι με 12%, η νεοσύστατη «Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) με 5,5%, το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 5% και η Αριστερά με 2,8%.

Από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι πρώτη δύναμη θα είναι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ θα δοθεί μάχη για την δεύτερη θέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Πρασίνων και Εναλλακτικής για τη Γερανία (AfD).

Σε περίπτωση που τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού δεν ξεπεράσουν συνολικά το 35%, το κλίμα για την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κινδυνεύει να επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης του επόμενου έτους.

Ειδικά τα ποσοστά των Φιλελευθέρων (FDP) αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις εντός της κυβέρνησης. Σε υπαρξιακό κίνδυνο βρίσκεται κυρίως η Αριστερά, η οποία μετά την αποχώρηση της πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της, Ζάρα Βάγκενκνεχτ έχει περιοριστεί στις δημοσκοπήσεις σε ποσοστό κάτω του 4%.

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο ΓΓ του CDU

Ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης έθεσε ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Κάρστεν Λίνεμαν, σχολιάζοντας την πρώτη πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος (exit poll), σύμφωνα με την οποία το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς συγκεντρώνει μόλις 14%, ενώ συνολικά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι και FDP) περιορίζονται στο 31%.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ο κ. Λίνεμαν τόνισε ότι ο καγκελάριος «πρέπει να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Bundestag» και πρόσθεσε ότι απαιτείται είτε «νέο ξεκίνημα» είτε «αλλαγή πορείας».

Η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων έφθασε στο 64%, έναντι 61% το 2019.

Για πρώτη φορά, μπροστά το FPÖ στην Αυστρία

Το δεξιό πατριωτικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) προηγείται καθαρά, όπως αναμενόταν, στις ευρωεκλογές στην Αυστρία, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος (exit poll) της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF.

Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) συγκεντρώνει ποσοστό 27% (+9,8% από το 2019) και ακολουθεί το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 23,5% (-11,1%), ανατρέποντας τα προγνωστικά που το ήθελαν στην τρίτη θέση.

Αντίστοιχα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) βρίσκεται οριακά πιο πίσω με 23% (-0,9%) και την τέταρτη θέση μοιράζονται για την ώρα οι Πράσινοι (-3,6%) και οι φιλελεύθεροι NEOS (+2,1%) με 10,5%. Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κερδίζει 3% και το κόμμα των επικριτών των μέτρων κατά της πανδημίας DNA περιορίζεται στο 2,5%. Το εκλογικό μέτρο για την εκλογή ευρωβουλευτή στην Αυστρία είναι το 4%.

Επίσημα αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τις 23:00 (τοπική ώρα), αφού κλείσουν και οι τελευταίες κάλπες στην ΕΕ, στην Ιταλία.

«Είμαστε με διαφορά η ισχυρότερη δύναμη σε μια εθνική αναμέτρηση. Αυτό δείχνει καθαρά ότι οι άνθρωποι στην Αυστρία θέλουν αξιοπιστία και αλλαγή. Και αυτό θα το καταλάβει κανείς και το φθινόπωρο», σχολίασε ο τρίτος εθνικός πρόεδρος του FPÖ Νόρμπερτ Χόφερ, με το βλέμμα στις εθνικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην Αυστρία μετά το καλοκαίρι. Το κόμμα του κερδίζει για πρώτη φορά εκλογές, ενώ τα δύο πρώην μεγαλύτερα κόμματα, ÖVP και SPÖ, καταγράφουν από τα χειρότερα ποσοστά της ιστορίας τους σε ευρωεκλογές. Ενισχυμένοι βγαίνουν από την αναμέτρηση οι NEOS.

«Η πρώτη θέση του Κόμματος της Ελευθερίας αποτελεί ένα «μάθημα» για την κυβερνητική πολιτική στην πανδημία και στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Και τώρα το FPÖ έχει αποδείξεις ότι μπορεί να τερματίσει πρώτο και στις εθνικές εκλογές», σχολίασε ο αναλυτής του ORF, Πέτερ Ούνγκερ.

pronews.gr