Η Ρωσία μπορεί μέσα σε 24 ώρες να εξαλείψει τις πυρηνικές δυνατότητες Βρετανίας και Γαλλίας...

Ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Μόσχας περιέγραψε το σχέδιο της Ρωσίας να «εξαλείψει» τα πυρηνικά αποτρεπτικά μέσα του Ηνωμένου Βασιλείου «μέσα σε μία ημέρα» εάν ξεσπούσε ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος, καθώς ο κόσμος παραπαίει στο χείλος της σύγκρουσης.

Ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας από τη Μόσχα διατύπωσε τον ανησυχητικό ισχυρισμό ότι η Ρωσία θα μπορούσε να απενεργοποιήσει τα πυρηνικά αποτρεπτικά μηχανήματα της Βρετανίας και της Γαλλίας «μέσα σε μία ημέρα» εάν ξεσπούσε ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Το καθεστώς Πούτιν φέρεται να επενδύει επίσης σε κινητά πυρηνικά καταφύγια αξίας 400.000 ευρώ έκαστο, για να κινούνται σε μεγάλες πόλεις, σχεδιασμένα να προστατεύουν βασικά άτομα σε περίπτωση καταστροφικού πολέμου.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ανώτερος αξιωματούχος του Κρεμλίνου και πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ρωσίας, δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν μπλοφάρει όταν πρόκειται για απειλές πυρηνικού πολέμου.

Ο Δρ Γιούρι Μπαράντσικ, ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας της Μόσχας, σχολίασε τις ρωσικές στρατηγικές στην «Επιχείρηση Αδιανόητο», εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί σε πυρηνικό πόλεμο.

Δήλωσε: «Μέσα σε μια μέρα πραγματοποιούμε την Επιχείρηση Αδιανόητο.

»Εξαλείφουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της Βρετανίας και της Γαλλίας».

Σύμφωνα με τον Δρ Γιούρι Μπαράντσικ, αυτή η στρατηγική θα εξυπηρετούσε δύο σκοπούς: θα «στερούσε από την Ευρώπη το στρατιωτικό-γεωπολιτικό της καθεστώς» και «θα μείωνε τον αριθμό των πυρηνικών δυνάμεων [στον κόσμο] από εννέα σε επτά».

Ο ειδικός ισχυρίστηκε ότι αυτές οι ενέργειες θα «έβγαζαν τα πυρηνικά δόντια της Βρετανίας και της Γαλλίας, τότε το μπλοκ του ΝΑΤΟ δεν θα έχει πλέον κανέναν εκβιασμό στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», έγραψε η βρετανική εφημερίδα Mirror.

Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα έχει μόνο τακτικά πυρηνικά όπλα και αμερικανικά πυρηνικά όπλα, ακόμη και στην Ευρώπη, αλλά η χρήση τους θα σήμαινε την καταστροφή της Αμερικής, την οποία δεν θα διακινδύνευε ποτέ.

Ο Γιούρι Μπαράντσικ, ένας αξιόλογος ειδικός στα πυρηνικά που συνδέεται στενά με κύκλους του Κρεμλίνου, έκανε έναν ανησυχητικό ισχυρισμό σχετικά με το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να εξουδετερωθεί με σχετική ευκολία.

Κατά τη διάρκεια των σχολίων του, αποκάλυψε:

«Ολόκληρο το πυρηνικό της δυναμικό [της Βρετανίας], από το 1998, είναι μια ομάδα τεσσάρων SSBN [υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας που μεταφέρουν ατομικούς πυραύλους] κατηγορίας Vanguard με βάση το Faslane της Σκωτίας.

»Ένα ή δύο υποβρύχια σκάφη βρίσκονται σε επιφυλακή… μεταξύ Γροιλανδίας, Ισλανδίας και Βρετανίας, και ένα ή δύο βρίσκονται στο λιμάνι για επισκευές και αναπλήρωση».

Περαιτέρω, πρόσθεσε δυσοίωνα: «Δεν θα μιλήσω για επιλογές καταστροφής αυτών των τεσσάρων υποβρυχίων, καθώς και της Βασιλικής Ναυτικής Αποθήκης Εξοπλισμού, που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα δυτικά της βάσης Faslane, η οποία αποθηκεύει πυρηνικές κεφαλές που δεν είναι φορτωμένες [στα υποβρύχια]».

Ο Μπαράντσικ χαρακτήρισε το έργο της απενεργοποίησης των γαλλικών πυρηνικών όπλων «πιο περίπλοκο», αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι ήταν «επιλύσιμο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εξουδετέρωση της Βρετανίας και της Γαλλίας και η εξάλειψη των δυνατοτήτων τους στα πυρηνικά όπλα θα επαναπροσδιορίσει ριζικά το τοπίο ασφάλειας της Ευρώπης, ενώ θα αφαιρούσε τους τίτλους τους ως πυρηνικές δυνάμεις.

Στη συνέχεια, ο εμπειρογνώμονας περιέγραψε τα επακόλουθα βήματα μετά την πράξη αυτή, δηλώνοντας ότι «θα εκδοθεί τελεσίγραφο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν εντός 24 ωρών τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο και την εφαρμογή των ρωσικών προτάσεων για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας».

Η μη συμμόρφωση εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου θα είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον στόχων στην Ευρώπη.

Ο Μπαράντσικ, στενός συνεργάτης του Πούτιν, εξέδωσε ένα ανατριχιαστικό τελεσίγραφο:

«Αν κανείς δεν απαντούσε και επικρατούσε σιωπή: “Τότε στέλνουμε ξανά τελεσίγραφο. Μόνο πιο σκληρό”».

Πρότεινε επίσης ότι το δίλημμα θα μπορούσε να επιλυθεί με την καταστροφή του πυρηνικού δυναμικού της Βρετανίας και της Γαλλίας και την αποστολή τελεσίγραφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμφωνούσαν να ανταλλάξουν στρατηγικά πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία.

Σε μια πρόσφατη αποκάλυψη, ένα σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος έδειξε ότι η Ρωσία στερείται ικανότητας να προστατεύσει τον πληθυσμό της σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.

Αποκαλύφθηκε επίσης ότι σχεδιάζονται «κινητά αρθρωτά καταφύγια» που έχουν σχεδιαστεί για να «προστατεύουν τον πληθυσμό από τις επιπτώσεις όλων των τύπων σύγχρονων όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων».

Το προτεινόμενο KUB-M περιλαμβάνει δύο ενότητες: στεγασμένους χώρους για 54 άτομα και ένα τεχνικό μπλοκ.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτών των καταφυγίων είναι η κινητικότητά τους. μπορούν να μεταφερθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες και να παρέχουν προστασία για 48 ώρες από διάφορες απειλές, όπως κύματα αέρα, ακτινοβολία φωτός από πυρηνική έκρηξη, διεισδυτική ακτινοβολία, ραδιενεργή μόλυνση, ισχυρά εκρηκτικά και αποτελέσματα κατακερματισμού συμβατικών όπλων, πτώση συντριμμιών από κτιριακές κατασκευές, επικίνδυνα χημικά και πυρκαγιές.

Η πρόσβαση σε αυτά τα καταφύγια θα ρυθμίζεται από το καθεστώς.

Ο Μεντβέντεφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, δήλωσε το Σάββατο ότι η συνεχής ρητορική πυρηνικού πολέμου της Ρωσίας «δεν ήταν εκφοβισμός ή πυρηνική μπλόφα», υποδηλώνοντας ότι δεν μπορούσε να αποκλειστεί μια σύγκρουση στο τελικό στάδιο.

 tribune.gr