Orban : Παράλογο το ΝΑΤΟ, σέρνει την Ουγγαρία σε πόλεμο όπως ο Hitler...

Ξεσπά ο Orban κατά της Δύσης: Παράλογο το ΝΑΤΟ, σέρνει την Ουγγαρία σε πόλεμο όπως ο Hitler Επίθεση στους δυτικούς συμμάχους (;) εξαπέλυσε ο Ούγγρος πρόεδρος Viktor Orban στον απόηχο της έγκρισης από χώρες του ΝΑΤΟ για ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με όπλα της Δύσης, κατηγορώντας τη Βορειοατλαντική Συμμαχία πως «προσπαθεί να σύρει την Ουγγαρία σε ένοπλη σύγκρουση όπως και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η χώρα υφίστατο τεράστιες πιέσεις για να αποστείλει το ταχύτερο δυνατό περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο».

Καταδίκασε την απόφαση δυτικών κυβερνήσεων να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχουν κατά στόχων στη Ρωσία.
«Επανεξέτασα τα σχετικά έγγραφα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Hitler και τον Ούγγρο ηγέτη Miklós Horthy», δήλωσε ο πρόεδρος Viktor Orban στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας, προσθέτοντας:
«Δεν λέω ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αλλά οδεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή».
«Οι Ρώσοι έχουν πει ότι όσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τόσο περισσότερο θα προχωρήσουν», υπενθύμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Έχουν πει ότι «ξεκίνησαν εισβολή επειδή η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στο NATO» και ότι «θα προχωρούσαν έως ότου να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη».
«Η προέλαση των Ρώσων συνδέεται επίσης ως εκ τούτου με το είδος των όπλων που χρησιμοποιούνται από τους Ουκρανούς για να στοχευθεί η ρωσική επικράτεια».
«Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο» , υποστήριξε, προειδοποιώντας ότι το NATO «πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο» κάθε εβδομάδα που περνά, προειδοποίησε την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας συναντιούνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
«Η είσοδος σε έναν πόλεμο δεν συμβαίνει σε ένα βήμα. Υπάρχουν τρία στάδια: Συζήτηση, προετοιμασία και καταστροφή. Τώρα ολοκληρώνουμε τη συζήτηση και είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας. Απέχουμε εκατοστά από την καταστροφή» υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο κ. Orban.

Βόμβα Orban κλυδωνίζει τη Δύση: Με το ένα πόδι εκτός του ΝΑΤΟ η Ουγγαρία - «Αλλάζει η θέση μας στο στρατιωτικό σκέλος»

Λίγες ημέρς πριν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban αποκάλυψε ότι η χώρα του προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει ότι η Βουδαπέστη δεν θα κληθεί να εμπλακεί σε επιχειρήσεις εκτός της επικράτειας της στρατιωτικής συμμαχίας.
«Τώρα επινοήσαμε ένας νέο όρο για να περιγράψει τη θέση της Ουγγαρίας στο ΝΑΤΟ, ονομάζεται μη συμμετοχή. Δεν συμμετέχουμε τώρα», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας σε συνέντευξή του στο Kossuth Radio, σύμφωνα με δημοσίευμα του ουγγρικού δικτύου Telex.
«Υπάρχει ο όρος opt-out... Εάν ήμασταν opt-out, η συμμετοχή μας στη στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, η θέση μας, θα άλλαζε», φέρεται να προανήγγειλε ο Orbán.
Μάλιστα, ο Ούγγρος ηγέτης πήγε ένα βήμα παρακάτω και γνωστοποίησε ότι το νομικό τμήμα του Ουγγρικού ΥΠΕΞ εργάζονται για το πώς η Ουγγαρία μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, αλλά να μην συμμετέχει στη δράση της συμμαχίας εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την έκθεση.
«Δεν τίθεται θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε πολέμους εκτός της επικράτειάς του, με χώρες εκτός ΝΑΤΟ», φέρεται να διευκρίνισε ο Orban.

Ο Orban υποστήριξε, επίσης, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.
«Αν οι Ρώσοι ήταν αρκετά δυνατοί για να νικήσουν τους Ουκρανούς με μία κίνηση, θα είχαν ηττηθεί, αλλά δεν είναι αυτό που βλέπουμε», εξήγησε.
Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα φεν είναι ότι δεν μπορεί, αλλά κυρίως ότι η Ρωσία δεν θέλει να επιτεθεί στη Δύση.
«Η δύναμη του ΝΑΤΟ δεν είναι συγκρίσιμη με της Ουκρανίας. Είναι εκατό φορές, ίσως και χίλιες, οπότε δεν νομίζω ότι είναι λογικό να υποθέσουμε ότι η Ρωσία, η οποία δεν μπορεί καν να αντιμετωπίσει την Ουκρανία, θα ερχόταν ξαφνικά και θα αντιμετώπιζε το σύνολο του δυτικού κόσμου», φέρεται να ισχυρίστηκε στη συνέντευξη.
Από την ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, η επίμονη απροθυμία της Ουγγαρίας να υποστηρίξει την Ουκρανία έχει επιβραδύνει αρκετές αποφάσεις της ΕΕ για τη στήριξη του Κιέβου, καθώς συχνά απαιτούν τη συναίνεση των 27 χωρών του μπλοκ.
Ο Orban τοποθετήθηκε εκ νέου επι τη βάσει αυτής της ουγγρικής θέσης.
«Πόσα ακόμη όπλα θα στείλουμε; Πόσα χρήματα θα στείλουμε;» διερωτήθηκε με νόημα, απευθυνόμενος ουσιαστικά στις Βρυξέλλες.
«Αυτό δημιουργεί τα πιο σκοτεινά οράματα...», υπογράμμισε.

«Αυτό που συμβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον -ίσως περισσότερο στις Βρυξέλλες παρά στην Ουάσιγκτον- είναι ένα είδος προετοιμασίας για μια πιθανή άμεση στρατιωτική σύγκρουση· μπορούμε με ασφάλεια να το ονομάσουμε: προετοιμασία για πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο ηγέτης της Βουδαπέστης εξήρε την καμπάνια επανεκλογής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.
Βέβαια ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ φοβούνται ότι εάν ο Trump κερδίσει μια δεύτερη θητεία, ο Orban θα μπορούσε να χαιρετίσει μια πιθανή πρωτοβουλία Trump να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, συνάπτοντας μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα και παραχωρώντας εδάφη στον Putin.
Απαντώντας στο Politico σχετικά με το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της σχέσης Ουγγαρίας - ΝΑΤΟ ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε:
«Δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένων των στενών δεσμών του Orban με τον Trump και τον Putin. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο ΥΠΕΞ Szijjártó στην Πράγα την επόμενη εβδομάδα».
Πάντως, τον Ιούλιο, η Ουγγαρία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, γεγονός που δίνει στη Βουδαπέστη σαφείς δυνατότητες επιρροής της ημερήσιας διάταξης των Βρυξελλών.

Σκληρό ροκ Orban κατά της απόφασης της ΕΕ για τη χρήση των κερδών από τα ρωσικά assets για την Ουκρανία

Ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban αντιτάχθηκε σθεναρά στον συνεχιζόμενο πόλεμο δι' αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, με την Ουγγαρία να επιλέγει να χαράξει τη δική της ανεξάρτητη πορεία εξωτερικής πολιτικής.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, η Ουγγαρία ήταν για εβδομάδες η μόνη χώρα που μπλοκάρει το πακέτο βοήθειας 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ΕΕ για το καθεστώς του Κιέβου.
Η Ουγγαρία αρνείται και πάλι να υποκύψει στην επιταγή της ΕΕ για τη χρηματοδότηση όπλων για το καθεστώς του Κιέβου.
ε αυτήν την περίπτωση, φέρεται να καθυστερεί την έγκριση της ταχείας παράδοσης της Ουκρανία από των κερδών από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, αντιτίθεται στο να παραιτηθεί από την απαίτηση για ομόφωνη υποστήριξη και από τα 27 κράτη μέλη για κάθε εκταμίευση μετρητών στο Κίεβο, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές.
«Προς το παρόν μπλοκάρουν οτιδήποτε σχετίζεται με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία», φέρεται να είπε ένας από τους γνώστες των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη πιθανότατα θα κρατήσει τα όπλα της μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Αξιωματούχοι της ΕΕ λέγεται ότι πρόσφεραν στην Ουγγαρία μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το μερίδιό της από τα κεφάλαια δεν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων για την Ουκρανία.
Αυτό φέρεται να εμπόδισε τη Βουδαπέστη από το να ασκήσει πλήρες veto στο πρόγραμμα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες της Βουδαπέστης αφορούσαν τις αυτόματες πληρωμές, ισχυρίστηκε μια πηγή.
Η Ουγγαρία αρνήθηκε σθεναρά να πιεστεί για να χρηματοδοτήσει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.
Ο Πρωθυπουργός Viktor Orban επανέλαβε αυτή τη στάση την Παρασκευή (24/5), καθώς m’;ilhse στο κρατικό ραδιόφωνο.
«Δεν το εγκρίνουμε αυτό, ούτε θέλουμε να συμμετάσχουμε σε οικονομική ή εξοπλιστική υποστήριξη [για την Ουκρανία,] ακόμη και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», είπε ο Orban, προσθέτοντας ότι η Ουγγαρία πρέπει «να επαναπροσδιορίσει τη θέση μας στη στρατιωτική συμμαχία και οι αξιωματικοί μας εργάζονται για το πώς η Ουγγαρία μπορεί να υπάρξει ως μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να συμμετέχει σε ενέργειες του ΝΑΤΟ εκτός της επικράτειάς της».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Orban ανέστειλε τη χορήγηση βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία και ήταν ανένδοτος ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να διευθετηθεί στο πεδίο της μάχης.
Σε μια απόφαση που διήρκεσε μήνες συζήτησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τρίτη (21/5) ότι ενέκρινε τη χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία.
Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavsky πρόσθεσε ότι το 90% του ποσού θα πάει στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Υπολογίζεται ότι κέρδη ύψους έως και τριών δισεκατομμυρίων ευρώ (3,25 δισεκατομμύρια δολάρια) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όπλα από την ΕΕ για να στηρίξει τον στρατό του Κιέβου, που έχει βυθιστεί σε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και υλικού και δεινά στο πεδίο της μάχης.
Η ΕΕ δημοσίευσε λεπτομερή απόφαση για τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως μέρος του πακέτου οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, που θα ισχύουν από τις 23 Μαΐου.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας, η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ  Δύση επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου του δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων αξίας περίπου 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (329 δισεκατομμύρια δολάρια).
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού, περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ (221 δισεκατομμύρια δολάρια), τηρείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως σε λογαριασμούς στο Euroclear, ένα ευρωπαϊκό κεντρικό αποθετήριο τίτλων.
Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό σχέδιο των ΗΠΑ στα σκαριά για την έκδοση δανείου προς την Ουκρανία – πιθανώς αξίας περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων – που θα μπορούσε να αποπληρωθεί από τα μελλοντικά έσοδα που θα αποκτηθούν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Το σχέδιο προωθείται από την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen εδώ και μήνες.
Οι επικεφαλής των οικονομικών της G7 «κάνουν πρόοδο» στους τρόπους χρήσης των εσόδων από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία «προς όφελος της Ουκρανίας», σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που επικαλείται το Reuters.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της ΓερμανίαςChristian Lindner,, το Βερολίνο ήταν «έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα που δεν θα είχαν νομικά δυσμενείς ή οικονομικά επικίνδυνες συνέπειες». Η τελική απόφαση αναμένεται στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία στις 13-15 Ιουνίου.
Οι δυτικές κυβερνήσεις, αντιμέτωπες με νομικές προκλήσεις που θα συνεπαγόταν η πλήρης κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τους τόκους που προέρχονται από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία. Πιστεύουν ότι μια τέτοια στρατηγική τους εκθέτει σε λιγότερη νομική ευθύνη.
Η Μόσχα κατηγόρησε την απόφαση της ΕΕ να χρησιμοποιήσει έσοδα από παγωμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει την Ουκρανία ως απαλλοτρίωση, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov.
«Βλέπουν τον πιθανό κίνδυνο τέτοιων αποφάσεων και κατανοούν τον κίνδυνο για αυτούς των πιθανών συνεπειών που είναι αναπόφευκτες, έτσι στράφηκαν για μια περικομμένη έκδοση, αλλά η περικομμένη έκδοση δεν είναι τίποτα άλλο από απαλλοτρίωση», είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους.
Η Ρωσία θα συνεχίσει να αξιολογεί τις συνέπειες της απόφασης της ΕΕ και την απάντησή της, πρόσθεσε.

Κ.Τ.
www.bankingnews.gr