Ακολούθως, η πολιτική συντάκτρια του τηλεοπτικού δικτύου ITV επιβεβαίωσε ότι οι έκτακτες γενικές εκλογές θα γίνουν πράγματι την ημεροηνία που είχε διαρρεύσει σε όλα τα newsrooms της Αγγλίας.
Τα ρεπορτάζ από το Νησί αποδείχθηκαν ακριβή και -αφότου ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο σε έκτακτη σύγκλησή το-, ο Rishi Sunak μετέβη στον Βασιλιά Κάρολο και έλαβε εντολή διάλυσης του Κοινοβουλίου στις 30 Μαίου.
Και κάπως έτσι ο πρωθυποργός του Ηνωμένου Βασιλείου έκκίνησε επίσημα μια σύντομη, αλλά... εξόχως πολωμένη προεκλογική περίοδο για τη Μεγάλη Βρετανία.
Διάγγελμα Sunak: Δεν θα αφήσω ποτέ τον λαό της Βρετανίας ανυπεράσπιστο τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας τουΑκολούθως ο Sunak προκήρυξε κι επίσημα πρόωρες εκλογές για την 4η Ιουλίου, με διάγγελμά του έξω από την Downing Street.
«Δεν θα αφήσω ποτέ τον λαό της Βρετανίας ανυπεράσπιστο τις σκοτεινότερες μέρες της ιστορίας του» δήλωσε μεταξύ άλλων, την ώρα που ανακοίνωνε τις πρόωρες εκλογές.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε αναφορές στη διεθνή επικαιρότητα, την Οικονομία και τον πόλεμο στην Ουκρανία με άμεση σύνδεση στην οικονομία της Βρετανίας, κάνοντας λόγο για δύο σημαντικά ορόσημα.
«Η
οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες χώρες», είπε
χαρακτηριστικά λέγοντας πως το πλάνο που εισηγήθηκε και εφάρμοσε
λειτουργεί.
«Το ερώτημα είναι πλέον, πώς και ποιον εμπιστεύεστε να συνεχίσει» συμπλήρωσε προκηρύσσοντας εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Βρετανία, λέγοντας πως ζήτησε από τον βασιλιά Κάρολο τη διάλυση του Κοινοβουλίου.
«Είναι εύκολο να ξεχνάμε από πού βγήκαμε» πρόσθεσε αναφερόμενος στην
πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι Βρετανοί τα
τελευταία χρόνια.
«Όταν βγήκαμε από την πανδημία, πέσαμε στον πληθωρισμό» συμπλήρωσε, εκφράζοντας την περηφάνια του για αποφάσεις που έχει πάρει και προτάσσοντας πως «όσα έκανε, αποδίδουν».
Σε κλίμα... εσωτερικής αμφισβήτησης η προεκλογική εκστρατεία του Sunak
Πολιτικοί συντάκτες του βρετανικού Τύπου μεταδίδουν πως αντάρτες των Τόρηδων άρχισαν να στέλνουν επιστολές όπου ζητούν ψήφο δυσπιστίας κατά του αρχηγού τους μετά από τη δημοσίυεση των πρώτων ρεπορτάζ για την ανακοίνωση των γενικών εκλογών.
Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο Sunak δεν είναι αρκετά δυνατός να τους οδηγήσει σε εκλογές και θέλουν αλλαγή ηγεσίας.
Όπως διαμορφώνονται επί του παρόντος οι δημοσκοπήσεις το Συντηρητικό κόμμα συγκεντρώνει 22,9% με 85 έδρες, ενώ οι Εργατικοί 43,4% με 472 έδρες.
Ο Rishi Sunak επέλεξε να αιφνιδιάσει τους πάντες που περίμεναν εκλογές το φθινόπωρο.
Η εικόνα της οικονομίας είναι καλύτερη, τουλάχιστον από τη σκοπιά των... ψυχρών αριθμών, και το σύνθημα του αναμένεται να είναι αυτό που είπε σήμερα στη Βουλή «πρέπει να επιμείνουμε στο σχέδιο μας διότι αποδίδει».
Τα κομβικά μέτωπα που θα κρίνουν τη μεγάλη μάχη των εκλογών
Η μάχη στις γενικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να είναι περίπλοκη, αντιφατική και πάνω σε κρίσιμα πολιτικά επίδικα.
Αλλά τα βασικά διακυβεύματα μπορούν να συνοψιστούν ως εξής.
Ο Rishi Sunak
θα υποστηρίξει ότι η οικονομία έχει πάρει μπρος, ότι το σχέδιό του για
τη χώρα λειτουργεί και οι άνθρωποι πρέπει να τον εμπιστευτούν για να
«ολοκληρώσει τη δουλειά».
Από την άλλη, το επιχείρημα των Εργατικών θα είναι απλό.
Μια λέξη θα το συνοψίσει άλλωστε: αλλαγή.
Το
κόμμα θα υποστηρίξει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης δεν λειτουργεί και
ότι είναι ώρα για αλλαγή … κλειδιών στο γραφείο της Downing Street.
Ωστόσο πέραν της οικονομίας θα ακολουθήσουν κι άλλα ζητήματα στην ατζέντα.
Ζητήματα όπως το NHS, η μετανάστευση και η εθνική ασφάλεια.
Θα υπάρξουν μάχες στη Σκωτία όπου οι Εργατικοί πιστεύουν ότι μπορούν να αμφισβητήσουν την υπεροχή του αυτονομίστικου SNP.
Θα υπάρξουν μάχες σε περιοχές της Αγγλίας όπου οι Φιλελεύθεροι πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν τα προπύργια των Τόρηδων και να τα …. κιτρινίσουν.
Ακολούθως … μπορεί το Reform να διεμβολίσει το εκλογικό ακροατήριο των Συντηρητικών;
Μπορούν οι Πράσινοι να δημιουργήσουν προβλήματα στους Εργατικούς;
Ακολοθεί μια μεγάλη πολιτική τιτανομαχία έξι εβδομάδων μπροστά στο βρετανικό κοινό.
Μπορεί σε αυτή τη φάση οι Εργατικοί του Keir Starmer να προβάλλουν ως μεγάλο φαβορί, αλλά το αγγλικό πλειοψηφικό σύστημα συχνά εγκυμονεί … εκπλήξεις.
Η αντίδραση των Εργατικών - Starmer: Ευκαιρία να βγει η χώρα από το χάος
Οι βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου θα δώσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο την ευκαιρία να βάλει τέλος στο «χάος» της συντηρητικής κυβέρνησης του Sunak, δήλωσε ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Keir Starmer.
«Ό,τι και να ειπωθεί, ό,τι κι αν γίνει, αυτές οι εκλογές αφορούν την ευκαιρία για αλλαγή», είπε, μιλώντας σε υποστηρικτές. «Η ψήφος στους Εργατικούς είναι ψήφος υπέρ της σταθερότητας, οικονομικής και πολιτικής, πολιτικών που δεν θα επιβαρύνουν τη ζωή όλων μας. Μια ψήφος για να σταματήσουμε το χάος. Είναι καιρός για αλλαγή», πρόσθεσε.
Διαβεβαίωσε ότι οι Εργατικοί έχουν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο
για την ανοικοδόμηση της Βρετανίας, με το οποίο θα φέρουν οικονομική
σταθερότητα, θα περιορίσουν τον χρόνο αναμονής στις υπηρεσίες υγείας, θα
ασφαλίσουν τα εθνικά σύνορα και θα μειώσουν τους λογαριασμούς
ενέργειας.
www.bankingnews.gr